ARMAR OCH HÄNDER

Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur är en sjukdom som kan göra att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Det brukar inte göra ont och de flesta får inga besvär, men om du har besvär kan du få behandling.

Sjukdomen brukar även kallas vikingasjukan.

Vad händer i kroppen?

Om du har Dupuytrens kontraktur har du en förändring i ämnet kollagen som finns i den bindvävsplatta som finns i handflatan. Kollagenet ger fasthet och styrka åt kroppens vävnader. Vid Dupuytrens kontraktur blir bindvävsplattan kortare och tjockare.

Vad det är som orsakar sjukdomen är oklart, men den kan vara ärftlig. Skador och nötning kan vara andra möjliga anledningar. Du kan få samma typ av förändringar i fotvalven, men det är mindre vanligt.

Dupuytrens kontraktur är vanligt hos personer som har diabetes.

Symtom

Det brukar inte göra ont när man har Dupuytrens kontraktur.

I början kan du få en knuta i handflatan som oftast är hård och ibland känns öm. När bindvävsplattan med tiden blir kortare syns den som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning. Sjukdomen utvecklas under lång tid.

Senare kan fingrarna dras ihop och bli böjda, oftast lillfingret och ringfingret.

När och var ska jag söka vård?

De flesta som har Dupuytrens kontraktur behöver inte söka vård. Du kan kontakta en vårdcentral om du har besvär.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Behandling

Du behöver oftast ingen behandling om du inte har några särskilda besvär. Men du behöver få behandling om du får svårt att använda handen. I behandlingen ingår också att träna handen efteråt.

Du blir inte opererad om du har mindre besvär. Anledningen är att tillståndet ofta kommer tillbaka och det är då svårare att göra nya behandlingar.

Det finns en behandlingsmetod där du får ett ämne insprutat i handen som löser upp kollagenet. Vid ett återbesök dagen efter sträcker läkaren ut handen. Behandlingen kan behöva upprepas flera gånger med fyra veckors mellanrum.

I delar av landet används ytterligare en annan metod som kallas nålfasciotomi. De hårda bindvävssträngarna som drar ihop fingrarna delas genom nålstick genom huden.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan