RÖST OCH TAL

Heshet

När du är hes låter din röst inte som vanligt. Det är vanligt att bli hes när du är förkyld. Ofta går hesheten över av sig själv när förkylningen har gått över. Det kan ta upp till någon vecka. Du kan även bli hes om du har överansträngt rösten.

Symtom

När du är hes låter din röst inte som den brukar. Det kan vara ansträngande att prata. Ibland kan rösten försvinna helt under några timmar eller dagar, för att sedan komma tillbaka. 

Vad kan jag göra själv?

Det finns inget läkemedel som hjälper mot själva hesheten. Men det finns en del saker som du kan göra för att lindra besvären.

Försök att vila rösten så mycket som möjligt under tiden som du är hes. Försök att använda rösten på ett mjukt och avslappnat sätt, med ett behagligt röstläge. Undvik att harkla dig eller viska. Försök i stället att hosta lite lätt för att bevara fuktigheten i halsen.

Att röka gör att du blir mer hes och gör också att besvären håller i sig längre. Undvik därför att röka eller att vistas i rökiga miljöer när du är hes.

Du kan också prova att dricka varm dryck. Det kan lindra symtomen. 

Om du har torr hosta som retar i halsen, kan du prova att dricka lite vatten när hostan kommer. Du kan också prova att använda sockerfria halstabletter som lenar. 

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir hesa behöver inte söka vård utan besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om du har varit hes i mer än tre veckor. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Undersökning

Om du har varit hes under en längre tid ska du söka vård. Då undersöker läkaren bland annat dina stämband. Det kan hen göra med hjälp av en speciell spegel eller en speciell kamera som förs in genom näsan eller munnen. Ibland görs fler undersökningar.

Vad händer i kroppen?

Genomskärning av struphuvudet och stämband som öppnas och stängs. Illustration.
Inuti struphuvudet sitter de båda stämbanden. När stämbanden svänger skapas ljud.

Heshet beror oftast på att stämbanden har blivit inflammerade. Då är stämbanden röda och inflammerade och kan då inte svänga som vanligt. Det kan också göra ont att svälja och hosta. 

Stämbanden sitter inuti struphuvudet. De är elastiska och spänns och slappnar av när brosket i struphuvudet rör på sig. Då öppnas och stängs springan mellan stämbanden. När springan är öppen kan luft passera ner i luftstrupen. När luft pressas ut genom struphuvudet och stämbanden börjar svänga skapas de ljud som är din röst. 

Det är vanligt att vara hes vid en förkylning

Heshet är vanligt vid förkylning. Men du kan också bli hes om du har överansträngt rösten.

Du som röker kan även bli hes under en lång tid. 

Komplikationer och följdsjukdomar

Du som ofta är hes kan ha stämbandsknutor, eller stämbandsknottror som de också kallas. De uppkommer för att stämbanden har blivit överansträngda under en längre tid. I samband med överansträngningen får stämbanden små blödningar. När de läker kan det ibland bildas ärr.

Du som har stämbandsknutor kan få behandling med röstterapi. Det är talträning hos en logoped. Då kan du bland annat lära dig att använda ett annat röstläge som inte anstränger stämbanden lika mycket.

En annan komplikation vid långvarig heshet är stämbandspolyper. En stämbandspolyp brukar behöva opereras bort. Sedan får du röstterapi hos en logoped.  

Till toppen av sidan