Mage och tarm

Tarmsjukdomar

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är båda inflammatoriska sjukdomar i mag-tarmkanalen. Hirschsprungs sjukdom är en sjukdom som oftast upptäcks hos nyfödda barn.

Innehåll - Tarmsjukdomar

Visa innehåll som:
 • Crohns sjukdom

  Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. Vanliga symtom är diarré, magknip efter att ha ätit och att minska i vikt. Crohns sjukdom går inte över, men med behandling kan du leva i stort sett som vanligt.

 • Mikroskopisk kolit

  Mikroskopisk kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen. Ett vanligt symtom är diarréer utan blod. Du kan också få bråttom att hinna till toaletten.

 • Ulcerös kolit

  Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och i ändtarmen. Ibland är bara ändtarmen inflammerad. Vanliga symtom är blod i bajset och diarréer, och du kan få bråttom att hinna till toaletten. Ulcerös kolit går inte över, men med behandling går det ofta att leva utan besvär.

 • Hirschsprungs sjukdom

  Barn som har Hirschsprungs sjukdom saknar nervceller i en del av tarmen. Det leder till att barnet inte kan bajsa alls utan hjälp. Behandlingen består av att den sjuka delen av tarmen opereras bort.

mer på 1177.se

Tjocktarmscancer och ändtarmscancer

Cancer i tjocktarmen eller ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. De flesta som får sjukdomen är över 60 år men en del är yngre. Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks.

Tunntarmscancer

Det finns olika sorters cancertumörer som man kan få i tunntarmen. De två vanligaste sorterna kallas carcinoider och adenocarcinom. De har olika prognos.

Till toppen av sidan