FÖRHÅRDNADER OCH SJÄLVSPRICKOR

Självsprickor

Du får självsprickor om huden är så torr och tjock att det yttersta hudlagret spricker upp. Du kan själv behandla och förebygga självsprickor.

Symtom

Självsprickor kommer oftast på hälar, fotsulor, handflator och fingertoppar.

Självsprickor i huden kommer oftast på fotsulorna, särskilt på hälen och stortåns trampdyna. Självsprickor kan även komma på fingertopparna och handflatorna.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har långvariga eller återkommande besvär.
  • Du har diabetes och behöver hjälp med fotvård.

Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om självsprickorna gör mer ont, huden runt omkring blir röd och varm, det bildas var eller du får feber.

Om det är stängt kan du vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Det kan vara svårt att bli av med självsprickor, men du kan minska besvären på följande sätt:

  • Tejpa ihop sårkanterna med sårtejp för att underlätta för sprickorna att läka.
  • Använd särskilda plåster som lindrar, avlastar trycket mot sprickan och gör så att den läker lättare.
  • Använd en lösning för hudsprickor. Lösningen bildar en elastisk hinna, som underlättar läkning och minskar smärta.
  • Använd salva som bedövar huden om sprickan gör mycket ont. Exempel är Xylocain.
  • Smörj med mjukgörande kräm på dagarna och fet salva till natten.
  • Ta ett fotbad med såpa eller fotsalt ungefär en gång i veckan. Avsluta med att fila fötterna och smörja med mjukgörande kräm.

Det finns många olika slags krämer, salvor och specialplåster både i vanliga affärer och på apotek. Fråga på apoteket om du är osäker på vad du ska välja.

Du kan förebygga självsprickor

För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd fukt och fett. Du kan försöka hålla huden mjuk och smidig genom att använda duscholja i stället för tvål. Du kan också smörja in huden med mjukgörande kräm när du har tvättat dig.

För att händerna inte ska bli torra kan du försöka undvika att komma i direktkontakt med diskmedel och rengöringsmedel genom att använda skyddande plasthandskar. Använd då gärna tunna bomullshandskar närmast huden. Det är också bra att använda skyddshandskar vid smutsigt arbete och vantar eller handskar när det är kallt ute.

Undvik att använda träskor eller andra skor med öppen häl. Om du i stället använder hela skor bildas fukt som bevarar hudens mjukhet.

Ta kontakt med en fotvårdare om du vill ha hjälp med att sköta dina fötter.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan