NERVER

Ansiktsförlamning

Vid ansiktsförlamning har nerven som går till ansiktets muskler blivit påverkad eller skadad. Ibland kan en virusinfektion eller borrelia ge förlamning i ansiktet, men oftast är orsaken oklar. För det mesta går ansiktsförlamning över efter en tid.

Om nerven som går till ansiktets muskler blir påverkad eller skadad är det svårt att till exempel tala och le. Förlamningen kan bero på en virusinfektion eller en borreliainfektion efter ett fästingbett. Men oftast är orsaken oklar och skadan kallas då Bells pares eller perifer ansiktsförlamning.

En sådan förlamning kan inträffa i alla åldrar och går ofta över inom tre månader, Ibland kan det ta längre tid innan skadan är läkt och en bestående mindre förlamning finns kvar i ansiktet.

Ansiktsförlamning kan också bero på en stroke

Symtom

Vid ansiktsförlamning är halva ansiktet mer eller mindre förlamat. Ofta kommer det plötsligt utan förvarning. Ena mungipan blir slapp och det är svårt att till exempel pluta med munnen. Nedre ögonlocket kan hänga ner och leda till att ögat blir torrt och ögonvitan röd.

När ska jag söka vård?

Ring genast 112 om du får domningar eller förlamning i ansiktet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakat ansiktsförlamningen. Vid Bells pares är det vanligt att få kortisontabletter. Om sjukdomen beror på borrelia får du antibiotika och om den beror på virus kan du eventuellt få virushämmande läkemedel. 

Hänger ögonlocket ner kan du få ögondroppar på dagen och ögonsalva till natten. Du kan också skydda ögat mot uttorkning genom att sluta ögonlocket med ett finger så ofta du kommer ihåg. Använd gärna tättslutande glasögon.

Vid svåra besvär då ögat blivit irriterat kan läkaren ordinera ett genomskinligt plastskydd över ögat eller tejpning av ögonlocket med hudtejp. För att träna musklerna i ansiktet får du göra övningar med olika miner.

Till toppen av sidan