Kostnader och ersättningar inom tandvård

Stöd om du inte har råd med tandvård

Ibland kan du behöva gå till en tandläkare fast du inte har råd att betala. Det kan finnas olika lösningar som ändå gör att du kan få den tandvård du behöver. Ibland kan det finnas behandlingar som är billigare än den som tandläkaren först föreslog. Du kan också få en avbetalningsplan eller ansöka om ett lån.

Du behöver oftast behandling så fort som möjligt om du har ett akut behov av tandvård, till exempel en infektion i en tand. Men om det inte är så bråttom kan du jämföra olika behandlingar.

Det finns alltid ett referenspris på en behandling. Tandläkaren kan ta mer betalt än vad referenspriset är, men också mindre. Du ska alltid få veta vad referenspriset är. Du har alltid rätt att tacka nej till en behandling och söka vård hos en annan tandläkare om du tycker att priset är för högt.

Läs mer på 1177.se

Vad kostar tandvård?

Vad du betalar för tandvård varierar mellan olika mottagningar. Därför kan det löna sig att jämföra priser innan du väljer tandläkare eller tandhygienist.

Material för att laga och ersätta tänder

När du får hål i tänderna eller tänder går sönder av någon annan anledning kan du få dem lagade med olika tandlagningsmaterial, till exempel plast, metaller eller keramiska material. Som med många andra ämnen man kommer i kontakt med kan dessa material ge allergiska reaktioner.

Om du inte är nöjd med tandvården

Den mottagning där du har fått behandlingen ska utreda vad som har hänt om du har klagomål.

Till toppen av sidan