Reumatologklinikens rehabenhet

Västmanlands sjukhus Västerås, Arbetsterapi och Fysioterapi ingång 35, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.30
Tisdag07.30–16.30
Onsdag07.30–16.30
Torsdag07.30–16.30
Fredag07.30–14.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Arbetsterapi och Fysioterapi ingång 35, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västerås sjukhus, 721 89 Västerås
Webbplats:
https://www.1177.se/reuma-rehabenhet-vastmanland

Publicerad: 2023-02-23

Från den 3 oktober är parkeringen utanför ingång 35 tillfälligt stängd. Du som ska besöka Reumatologklinikens rehabenhet kan parkera vid sjukhusets huvudingång. Följ skyltningen vid ingång 2 till ingång 35.
Du kan fortfarande åka taxi till eller lämna av patienter utanför ingång 35.

Publicerad: 2019-10-17

Nu checkar du in dig själv när du kommer till din bokade tid hos oss. Använd någon av terminalerna som finns på sjukhuset. Du kan läsa i din kallelse vad som gäller för just ditt besök.

Läs mer om att checka in dig själv på Västmanlands sjukhus 

Publicerad: 2024-03-11

På grund av ombyggnationer kan det vara svårare att hitta parkeringsplatser. Kom gärna 30-40 minuter före din bokade tid för att parkera och hitta till din mottagning. Om möjligt, välj ett annat färdsätt än bil eller få skjuts av en anhörig. Tack för ditt tålamod!

Enhetens arbetsterapeuter och fysioterapeuter arbetar med rehabilitering för patienter inskrivna på reumatologkliniken. Vi arbetar i team tillsammans med övriga yrkesgrupper för att ge dig som patient ett så bra stöd som möjligt i hanteringen av din sjukdom. Vi är klinikanslutna men använder inte samma lokaler som Reumatologmottagningen, du hittar oss vid ingång 35, ingången för arbetsterapi och fysioterapi.


Du kan träffa oss för individuella besök men vi deltar också i gemensamma aktiviteter på kliniken, till exempel vid temadagar och Reuma Rehab perioder. För mer information kring varje yrkesgrupp, vänligen klicka på fliken 'Det här kan du få hjälp med'.

Driftsform: Region

  • Arbetsterapeuter arbetar i team med övrig personal inom reumatologkliniken.

    De patienter som kommer till oss är inskrivna på reumatologkliniken och har där en ansvarig läkare. Vi behandlar patienter som kommer polikliniskt i öppenvård, reumarehab samt patienter inskrivna på vårdavdelning.

    Varje patient får en individuell bedömning av sin aktivitetsförmåga. Målet är att patienter ska klara sin personliga vård, boende, arbete/skola samt fritid så självständigt som möjligt.

    Arbetsterapeuten:

    bedömer och hjälper till med träning av handfunktion
    ger information/ råd och utprovning av tekniska hjälpmedel
    provar ut och tillverkar avlastande handledsbandage och ortoser
    undervisar om ledskonande arbetssätt som underlättar vardagliga aktiviteter
    ger hjälp och råd vid anpassning av bostaden och i förekommande fall arbetsplatsen
    handleder studenter och informerar övrig personal t ex läkarkandidater
    ska fungera som konsult och vara tillgänglig för patienten

     

    Informationsfilm arbetsterapeut

  • Att vara fysiskt aktiv är viktigt för alla människor för att bidra till en god hälsa. Vid reumatiska sjukdomar, som bland annat påverkar ledrörlighet, muskelstyrka och kondition, så är den fysiska träningen extra viktig.

    Fysioterapeuten kan:

    efter en bedömning av din funktion hjälpa dig att utifrån dina förutsättningar hitta lämplig träningsform och följa upp denna
    guida dig till mer hälsosamma levnadsvanor, tex ökad vardagsmotion
    ge dig kunskap om din sjukdom, speciellt kring ledinflammation och träning
    lindra smärta tex. genom värme, kyla, akupunktur, TENS (elektrisk stimulering), avspänning
    vid fotbesvär, göra en bedömning om du är i behov av fotbäddar eller skor från Aktiv Ortopedteknik samt ge råd om skor
    vid behov prova ut gånghjälpmedel
    På fysioterapiavdelningen finns tillgång till träningshall och bassäng.

     

    Informationsfilm fysioterapeut

  • Reuma rehab är en behandlingsform där du erbjuds behandling, träning och undervisning i grupp tillsammans med andra personer med olika reumatiska diagnoser. Normalt består en grupp ungefär av åtta personer.

    Målet är att du ska få förbättrad fysisk funktion, förbättrade vardagsstrategier och ökad kunskap om faktorer som påverkar din sjukdom.
    I Reuma rehab ingår samtal och diskussioner kring hur den reumatiska sjukdomen kan påverka olika aspekter i livet. Du får också möjlighet till att utbyta erfarenheter av bra strategier för att hantera reumatisk sjukdom.
    Det finns olika typer av Reuma Rehab. Inför en Reuma rehab gör vi en individuell bedömning och utifrån den baserar vi sen upplägget. I samråd med oss på kliniken beslutas vilken period som passar dig bäst. Perioderna består av hel eller halvdagar som pågår i 4 - 6 veckor. Sjukskrivning är därför aktuellt i varierande grad.

    Om du är intresserad eller vill veta mer, anmäl ditt intresse till någon personal på kliniken så kontaktar vi dig för mer information.

  • Om du är patient på Reumatologkliniken och vill få mer kunskap om din diagnos kan du anmäla dig till en av våra temadagar. Under temadagen får du information från läkare, sjuksköterska, kurator, fysioterapeut och arbetsterapeut som är speciellt inriktad på din diagnos.

    Om du planerar att bli gravid har vi särskilda temadagar med inriktning på graviditet när du har en reumatisk sjukdom.

    Anmäl ditt intresse om temadag till receptionen på Reumatologmottagningen. När vi har fått in tillräckligt många intresseanmälningar för ett ämne eller en diagnos kontaktar vi dig.

Remisskrav

För att komma i kontakt med oss behöver du vara inskriven på Reumatologmottagningen, Västerås sjukhus, och ha en ansvarig läkare. Du kan därefter själv ta kontakt med oss, eller önska kontakt vid besök på Reumatologmottagningen.

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Till toppen av sidan