Skador på händer och fötter

Finger som har stukats, brutits eller gått ur led

Du kan bryta ben i fingrarna om du faller och tar emot med handen eller slår den mot något hårt. Sådana benbrott gör ont, men brukar läka utan någon särskild behandling. Det är däremot viktigt att rätta till ett finger som har gått ur led.

Det finns andra skador som det alltid är viktigt att söka vård för om du har skadat tummen.

Symtom

Ett finger som har stukats kan bli svullet och göra lite ont. Du kan få följande symtom om fingret har gått ur led eller brutits:

  • Fingret blir svullet.
  • Det gör mycket ont i fingret.
  • Fingret pekar snett.

Att fingret pekar snett kallas för felställning. Det är ofta lättast att se om du rör på fingret eller knyter handen.

Läs mer om benbrott i hand och fingrar.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som bara stukat ett finger behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Det kan ta lång tid innan det slutar göra ont och svullnaden minskar.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om fingret gör mycket ont eller pekar snett. Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Fingret brukar läka av sig själv om det inte har någon felställning. Däremot kan det göra ont och då kan du behöva smärtstillande läkemedel. Du kan själv tejpa ihop det skadade fingret med fingret intill för att minska smärtan. Huden skyddas om du lägger en kompress mellan fingrarna. Du kan låta tejpen sitta ungefär en vecka.

Behandling

Du kan ibland behöva få ett bandage med en skena i stället för tejp om du brutit ett finger. Bandaget brukar tas bort efter högst två veckor.

När tejpen eller bandaget har tagits bort är det mycket viktigt att du börjar träna upp rörligheten i fingrarna igen, annars finns en risk för att du får långvariga problem i form av ett stelt finger.

Läkaren rättar till fingret om det finns en tydlig felställning eller om fingret har gått ur led. Du får lokalbedövning innan och bandage efteråt.

Det är ovanligt, men ibland kan du behöva opereras för att få fingerbenen i rätt läge. I så fall får du ha bandage efteråt i omkring två veckor.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs.

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Läs mer på 1177.se

Benbrott i hand och fingrar

Du kan bryta ben i handen eller fingrarna om du till exempel faller och tar emot dig med handen. Skadan läker oftast av sig själv med hjälp av ett förband, men ibland behöver du opereras för att lägga skadan tillrätta.

Skadad tumme

Du kan behöva söka vård om du gör illa tummen, eftersom den är viktig för handens greppfunktion. Det kan vara nödvändigt att få behandling för att handen ska fungera bra igen.

Så fungerar skelett och leder

Skelettet håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra. Det gör att hela kroppen kan röra sig.

Till toppen av sidan