SKADOR PÅ HÄNDER OCH FÖTTER

Finger som har stukats, brutits eller gått ur led

Du kan bryta ben i fingrarna om du faller och tar emot med handen eller slår den mot något hårt. Sådana benbrott gör ont, men brukar läka utan någon särskild behandling. Det är däremot viktigt att rätta till ett finger som har gått ur led.

Det finns andra skador som det alltid är viktigt att söka vård för om du har skadat tummen.

Symtom

Ett finger som har stukats kan bli svullet och göra lite ont. Du kan få följande symtom om fingret har gått ur led eller brutits:

  • Fingret blir svullet.
  • Det gör mycket ont i fingret.
  • Fingret pekar snett.

Att fingret pekar snett kallas för felställning. Det är ofta lättast att se om du rör på fingret eller knyter handen.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som bara stukat ett finger behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Det kan ta lång tid innan det slutar göra ont och svullnaden minskar.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om fingret gör mycket ont eller pekar snett. Sök vård på en akutmottagning om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Fingret brukar läka av sig själv om det inte har någon felställning. Däremot kan det göra ont och då kan du behöva smärtstillande läkemedel. Du kan själv tejpa ihop det skadade fingret med fingret intill för att minska smärtan. Huden skyddas om du lägger en kompress mellan fingrarna. Du kan låta tejpen sitta ungefär en vecka.

Behandling

Du kan ibland behöva få ett bandage med en skena i stället för tejp om du brutit ett finger. Bandaget brukar tas bort efter högst två veckor.

När tejpen eller bandaget har tagits bort är det mycket viktigt att du börjar träna upp rörligheten i fingrarna igen, annars finns en risk för att du får långvariga problem i form av ett stelt finger.

Läkaren rättar till fingret om det finns en tydlig felställning eller om fingret har gått ur led. Du får lokalbedövning innan och bandage efteråt.

Det är ovanligt, men ibland kan du behöva opereras för att få fingerbenen i rätt läge. I så fall får du ha bandage efteråt i omkring två veckor.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan