Trycksår
Trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av tryck. Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar. Trycksår kan göra mycket ont.
Hur får man trycksår?
Cirkulationen i huden blir sämre när en del av huden utsätts för ett ihållande tryck. Personer som har lätt att röra sig känner obehag av den försämrade cirkulationen och byter då ställning. Det kan till exempel vara att sätta sig annorlunda på stolen eller lägga sig bekvämare i sängen.
Hos personer som har svårt att röra på sig finns en risk att trycket blir långvarigt. Cirkulationen blir då mer allvarligt påverkad. Det gör att hudens celler inte får den näring och syre som de behöver, och kan inte göra sig av med restprodukter. Då kan man få trycksår.
Symtom
Det första du märker när ett trycksår är på väg är att huden blir öm och röd, eller missfärgad. Ett trycksår kan göra mycket ont. Områden där ben ligger nära huden brukar vara värst utsatta. Om du är sängliggande kommer trycksår ofta på bakhuvudet, öronen, armbågarna, skinkorna eller hälarna.
Efter en tid kan huden bli avskavd och du kanske får sprickor och blåsor i huden. Om trycket finns kvar försvinner snart alla hudlager och såret kan bli djupt.
Ett trycksår kan bli infekterat. Det märker du genom att huden runt såret blir röd, varm och svullen. Då gör det mer ont och det kan bildas var i såret.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du tror att du har trycksår. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Du kan förebygga trycksår
Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Du måste få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen om du inte själv kan röra dig. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp.
Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.
Risken för trycksår minskar om du håller huden mjuk och smidig. Därför är det bra att smörja in huden med mjukgörande kräm.
Du kan också minska risken för trycksår om du håller huden ren och äter näringsrik mat.
Behandling
Det är viktigt att undvika fortsatt tryck mot det område där såret sitter.
Du kan behöva få hjälp av till exempel en distriktssköterska att sköta om trycksår. Du kan behöva smärtstillande läkemedel innan såret läggs om.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.