Rättspsykiatri avdelning 1

Norrängsgatan 26, Sala

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
0224-586 45

Fler tider och telefonnummer

Besöksadress:
Norrängsgatan 26, Sala
Län, kommun:
Västmanlands län, Sala
Postadress:
Rättspsykiatri Västmanland, Box 300, 733 25 Sala

Den rättspsykiatriska behandlingen börjar med en vistelse på en av basenhetens avdelningar. Här utförs en fördjupning av diagnostiken samt en kartläggning av patientens behov av stöd och behandling inom olika områden.


När en person åtalas för ett brott och det finns anledning att misstänka att gärningsmannen lider av en psykisk störning, kan domstolen begära att den åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU).


Om personen befanns ha en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och störningen kvarstår vid undersökningstillfället, överlämnas personen till rättspsykiatrisk vård med så kallad särskild utskrivningsprövning (SUP).


Rättspsykiatrisk vård innebär inte att man är fri från ansvar men man straffas inte för sitt brott. Detta hindrar inte att man så långt som möjligt ska ta ansvar för gärningen. Brottsbearbetning är därför ett viktigt inslag i behandlingen.

Vid mindre allvarliga brott där det bedöms att det inte föreligger risk för återfall i brottslighet, kan personen överlämnas till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning. Detta beslut kan grundas på en mindre omfattande utredning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till dig som ska besöka någon

Besöksregler

Det är tillåtet att ha mobiltelefonen påslagen.

Till toppen av sidan