Punktionsmottagningen, Klinisk patologi

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.30–10.30
Tisdag09.30–10.30
Onsdag09.30–10.30
Torsdag09.30–10.30
Fredag09.30–10.30
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagStängt
Tisdag09.30–10.30
OnsdagStängt
TorsdagStängt
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Före besöket anmälan i receptionen, Södra entrén, Ingång 1. Gå därefter till uppgång A, plan 11.

Alternativt anmälan i receptionen, Norra entrén. Därefter till uppgång A, plan 11. (Fråga i receptionen. Uppgång A nås via plan 9 eller plan 11)

Vi utför provtagning med finnålspunktion där man med hjälp av en tunn nål aspirerar celler från en förändring, t.ex. en knöl i ett bröst, för cytologisk diagnostik.

Driftsform: Region

Det går bra att lämna ett meddelande med namn och telefonnummer på vår röstbrevlåda som lyssnas av vardagar kl 8-13 så ringer vi upp dig. Det går även att nå oss på vår e-post: PunktionsmottLmc@regionostergotland.se

Remisskrav

Ja

Provtagningen tar cirka 10 minuter och du kan gå hem direkt efteråt. Svaret från punktionsprovtagningen går till den läkare som remitterat dig inom 5-15 dagar.

Om du är Waran-behandlad bör ditt PK-INR-värde vara lägre än 3,0 och inte mer än 1-2 dagar gammalt. Meddela tiden för planerad punktion till din AK-mottagning eller den som doserar ditt Waran för eventuell justering av dos.

Om du har behandling med något annat blodförtunnande läkemedel behöver du få anvisningar från din läkare om hur du ska ta dessa läkemedel i samband med punktionen. Det behövs inte om du behandlas med Trombyl.

På punktionsmottagningen undersöks förändringar som går att känna med fingrarna (palpabla förändringar). Om förändringen inte går att känna med fingrarna (icke-palpabel)  kan punktionen inte göras på punktionsmottagningen. Behandlande läkare behöver istället utfärda en remiss till röntgenkliniken för ultraljudsvägledd finnålspunktion (en teknik där man med hjälp av en tunn nål suger ut celler från en förändring).

Provtagningen görs av en läkare som med en tunn nål suger ut (aspirerar) celler från en förändring, finnålspunktion. Ofta behövs man göra mer än ett stick. Det känns ungefär som att ta ett blodprov. Hela besöket brukar ta ungefär10 minuter och du kan gå hem direkt efteråt.

De utsugna cellerna prepareras och färgas.  De granskas sedan i mikroskop av läkare. Analysen är oftast färdig inom en till två veckor efter provtagning och svaret skickas till den läkare som utfärdat remissen.

Till toppen av sidan