Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagStängt
Tisdag13.00–15.00Screening
OnsdagStängt
Torsdag13.00–15.00Screening
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt

Län, kommun:
Västerbottens län, Lycksele

Publicerad: 2024-06-04

Just nu pågår en strejk som påverkar vissa vårdenheter i regionen. Region Västerbotten arbetar för att situationen inte ska påverka dig som patient, men det kan bli längre väntetider och köer. Det kan också vara svårare att komma i kontakt med vissa enheter.

Sök vård som vanligt under strejken. Du som har ett inbokat besök i vården, tandvården eller har en planerad operation, ska utgå från att det blir av. Du kommer kontaktas om besöket ställs in.

Observera att den här informationen är generell för hela Region Västerbotten. Om något annat gäller för den här enheten så står det på den här sidan.

Aktuell information om hur du ska söka vård finns på 1177.se

Våra mammografivagnar:

Vi gör undersökningar av bröst på både kvinnor och män. Vi genomför hälsokontroller av kvinnor mellan 40 och 74 år, så kallad screening, och undersökningar på remiss från andra enheter.


Mammografi Umeå:

Vi undersöker bröst på både kvinnor och män. Vi utför även ultraljud och provtagning vid behov. Vi genomför både hälsokontroller av kvinnor mellan 40 och 74 år, så kallad screening, och undersökningar på remiss från andra enheter.

Hit kallas du även om du behöver göra en till undersökning efter att du varit på screening.


Mammografi Skellefteå:

Vi undersöker bröst på både kvinnor och män. Vi genomför både hälsokontroller av kvinnor mellan 40 och 74 år, så kallad screening, och undersökningar på remiss från andra enheter Hit kallas du om du behöver göra en till undersökning efter att du varit på screening. Ultraljud och provtagning utförs på Norrlands Universitetssjukhus.

Driftsform: Region

Hos oss genomförs både hälsokontroller (mammografiscreening) av kvinnor mellan 40 och 74 år och mammografiundersökningar via remiss.

 • Alla kvinnor i Västerbotten mellan 40 och 74 år erbjuds en kostnadsfri hälsokontroll (mammografiscreening) vartannat år. Du behöver inte göra något för att bli kallad. Ett brev skickas ut automatiskt när det är dags.

  Om du lever med skyddad identitet får du ingen kallelse. Kontakta Mammografienheten på 090-785 26 80 för bokning av en mammografitid.

  Läs mer om varför du ska gå på din mammografiundersökning och hur den går till

 • Har en väninna fått kallelse men inte du?
  Det kan bero på att ni antingen bor i olika distrikt eller att vi inte har hunnit kalla dig ännu.
  En annan anledning kan vara att du flyttat till ett annat distrikt. Se turordning nedan.

  Behöver du ändra din tid?
  Om du blivit kallad till screening kan du boka om den tid du fått inom två månader. 

  Boka om eller avboka din tid på 1177.se dygnet runt. När du loggat in, klicka på Bokade tider. Då visas den mammografienhet med plats eller ort där du är bokad. Klicka på den och din tid visas. Boka sedan om din tid med hjälp av kalendern som kommer upp.

  Vill du komma i kontakt med personal kan du skicka ett meddelande via tjänsten Kontakta mig på 1177.se.

  Mammografin skickar digitala kallelser automatiskt till dig som har en digital brevlåda. Vill du inte ha dina kallelser digitalt kan du logga in i tjänsten och avsäga dig det. För de som inte har en digital brevlåda kommer kallelsen via post som vanligt.

  Svar på din undersökning
  Du får alltid svar per brev några veckor efter din screeningundersökning. Om undersökningen behöver kompletteras med ultraljud utförs detta vid Mammografienheten, Norrlands universitetssjukhus. Är undersökningen utförd på remiss kommer svaret att skickas till den klinik/doktor som skrivit remissen.

 • Hälsokontrollerna utförs på mammografienheten på Norrlands Universitetssjukhus, i mobil vagn och på röntgenavdelningen i Skellefteå.

  Norrlands universitetssjukhus
  Tavelsjö distrikt
  Umeå Maria distrikt
  Ålidhems distrikt
  Umeå stadsdistrikt
  Umeå landsdistrikt
  Tegs distrikt
  Holmsunds distrikt
  Hörnefors distrikt
  Vännäs distrikt
  Sävar distrikt
  Bjurholms distrikt

  Mobil vagn
  Lycksele (Lycksele, Örträsk och Björksele distrikt)
  Åsele (Åsele och Fredrika distrikt)
  Dorotea (Dorotea och Risbäcks distrikt)
  Vilhelmina (Vilhelmina distrikt)
  Tärnaby (Tärna distrikt)
  Storuman (Stensele distrikt)
  Sorsele (Sorsele och Gargnäs distrikt)
  Malå (Malå distrikt)
  Norsjö (Norsjö distrikt)
  Burträsk (Burträsk och Kalvträsks distrikt)
  Robertsfors (Robertsfors, Bygdeå och Nysätra distrikt)
  Nordmaling (Nordmalings distrikt)
  Vindeln (Vindelns och Åmsele distrikt)

  Skellefteå lasarett
  Byske och Fällfors distrikt
  Sankt Olofs distrikt
  Sankt Örjans distrikt
  Bureå distrikt
  Boliden och Jörns distrikt
  Kågedalens distrikt
  Lövångers distrikt
  Skellefteå landsdistrikt

 • För att få en mammografi utförd krävs remiss från en läkare. Känner du en knöl i bröstet kontakta din hälsocentral i första hand eller kirurgmottagningen på orten. Övriga symtom i brösten kontakta din hälsocentral.

  Var?
  Undersökning på remiss genomförs på mammografienheten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå (målpunkt A, våning 2, A22)

  Vill du boka om din tid som du fått via remiss
  Telefon 090-785 26 80.
  Telefontid måndag – torsdag kockan 8:00–11:00 och 13:00–14:30 fredagar kockan 8:00–10:30.

  Mammografienheten på NUS genomför undersökningar av bröst på både kvinnor och män. Utöver sedvanlig mammografi utförs ultraljud och vid behov även provtagning. Hit kallas du även för kompletterande undersökning om du varit på screening – hälsokontroll.

 • Har du funderingar kring ärftlig bröstcancer kan du kontakta Cancergenetisk mottagning eller Cancercentrum för rådgivning.

  Telefon:
  090-785 13 80
  Telefontid:
  tisdag och onsdag klockan 13:00-16:00

Om du får besvär eller känner en knöl krävs en remiss från en doktor för att få mammografi utförd. Ta då kontakt med din hälsocentral.

Till toppen av sidan