Kvinnohälsovården Vaggeryd

Familjecentralen, Sveavägen 4, Vaggeryd

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-244 03 27
Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider
   • Mån - Tor08:00 - 15:00 Du blir uppringd
   • Fre08:00 - 12:00 Du blir uppringd
   Öppettider
   • Mån07:30 - 16:00
   • Tis - Ons07:30 - 16:30
   • Tor07:30 - 15:00
   • Fre07:30 - 14:00

   Besöksadress:
   Familjecentralen, Sveavägen 4, Vaggeryd
   Län, kommun:
   Jönköpings län, Vaggeryd
   Postadress:
   Kvinnohälsovården, Sveavägen 4, 567 32 Vaggeryd

   Kvinnohälsovården har fokus på kvinnohälsa i livets olika skeden från tonåring till mogen kvinna. Här får man information och råd om preventivmedel, graviditet, abort och sexuellt överförda infektioner. Man kan göra graviditetstest och kvinnor mellan 23 och 65 år erbjuds att ta gynekologiskt cellprov.


   Har du några synpunkter på vården som du vill delge oss är du välkommen att meddela dessa via våra e-tjänster.

   Driftsform

   Driftsform: Region

   Information till patienter

   Om du inte är gravid, kontakta vårdcentralen om du har urinvägsinfektion, flytningar från underlivet, inkontinens, ont i nedre delen av magen utan att allmäntillståndet är påverkat, besvär vid klimakteriet och hormonbehandling.

   Ungdomar under 22 år besök UMO.se

   Du kan alltid ringa 1177 om du är osäker på vart i vården du ska vända dig.

   Ålder

   Vi tar emot patienter som är 22 år eller äldre.

   Välkommen till oss! Här kan du läsa mer om några av våra utbud.

   • Är du över 22 år och önskar preventivmedel kan du få rådgivning av en barnmorska för att hitta ett preventivmedel som passar dig. Läs mer om preventivmedel på 1177.se

    Det finns många olika preventivmedel att välja bland. Ta gärna reda på vilka som kan passa dig via Preventivguiden

    Om du har fått en kallelse till gynekologisk cellprovtagning, eller om du vill göra tester för sexuellt överförbara infektioner, så kan du göra det i samband med preventivmedelsrådgivning.

   • Hälsoundersökningar och stöd när du väntar barn. Boka tid hos barnmorskan för inskrivning när du är i graviditetsvecka 6-8. Inför besöket är det bra om du svarar på frågorna i våra e-tjänster "Gravid - Frågeformulär A Hälsodeklaration" och "Gravid - Frågeformulär C: Tobaksbruk, SiCET"

    Vid graviditetsbesöken mäts alltid blodtrycket. För att provet ska visa rätt värde behöver du sitta ner en stund innan provtagningen. Kom till besöket 10-15 minuter innan den tid du fått.

    Är du gravid och får akuta besvär under helgen eller på kvällstid kontaktar du förlossningen från graviditetsvecka 22+0. Fram till och med graviditetsvecka 21+6 kontaktar du 1177.

    Läs mer om de olika kontrollerna under graviditeten

   • Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att du går till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

    Du kan inte beställa tid för gynekologisk cellprovtagning, utan du får en kallelse när det är dags. Har du inte fått någon kallelse när du fyllt 24 år kan du ringa och boka en tid 010-241 33 50.

    Omboka ditt besök om tiden eller mottagningen du fått i kallelsen inte passar, om du har mens på provdagen eller är sjuk. Du kan om- och avboka när som helst före besöket via kallelsen för gynekologisk cellprovtagning i Inkorgen eller Bokade tider på 1177 Vårdguidens e-tjänster.

    Har du fått en tid för gynekologisk cellprovtagning, men avbokat tiden? Då bokar du ny tid till samma cellprovsmottagning i länet genom att logga in (se din inkorg) eller via e-tjänsten Boka om avbokad tid på cellprovsmottagningens kontaktkort (se länk under Relaterade mottagningar). Du kan boka en ny tid under ett år från det datum du blev kallad till cellprovtagningen.

    Du kan även vända dig till Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli om du själv inte kan ändra tid eller mottagning på 1177.se, eller om du har frågor inför eller efter din cellprovtagning. Kontaktuppgifter och e-tjänster hittar du här: Gynekologisk cellprovtagning kallelsekansli i Jönköpings län

    Om du i samband med gynekologisk cellprovtagning vill få råd om preventivmedel så avbokar du tiden för gynekologisk cellprovtagning och bokar istället en tid för preventivmedelsrådgivning, då görs cellprovtagning samtidigt. Du avbokar och bokar genom att logga in i våra e-tjänster.

    Är du orolig eller rädd, har svårighet att röra dig eller lägga dig i gynstolen så ringer du oss. Vi bedömer då tillsammans ifall du behöver en längre besökstid.

    Kan du inte själv förflytta dig mellan rullstol och gynstol ringer du 010-244 73 00 till Kvinnoklinikens mottagning och får hjälp att lämna provet där istället.

    Läs mer om gynekologisk cellprovtagning

   • Som blivande förälder är du välkommen att delta i föräldraträffar, som en förberedelse för förlossningen och föräldraskapet. På föräldraträffarna får du tips och råd, men också tillfälle att träffa andra blivande föräldrar att prata och byta tankar med.

    Några vanliga ämnen på föräldraträffarna är till exempel:

    • förberedelser inför förlossningen, t ex avslappning, andning, smärtlindring och hur man kan känna sig trygg under förlossningen och våga lita på sin egen förmåga.
    • den första tiden med det nyfödda barnet, t ex amning, barnets behov och anknytningens betydelse.
    • föräldraskap, t ex hur livet kan förändras när man får barn, förväntningar, ansvar.

    Prata med din barnmorska för att få veta mer om föräldraträffarna.

    Läs mer om föräldraträffar i Värnamoområdet

   • Om du vill kan du bli testad för sexuellt överförbara infektioner hos oss.

    Vill du testa dig för klamydia och gonorré kan du beställa hem ett test som du gör hemma och få svar via nätet. Det är ett säkert och enkelt test som är gratis.

    Läs mer och beställ klamydia- och gonorrétest via nätet

   Till toppen av sidan