Kvinnohälsan Valdemarsvik, Kvinnokliniken ViN

Brogatan 4D, Valdemarsvik

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–12.30
Tisdag07.00–12.30
Onsdag07.00–12.30
Torsdag07.00–12.30
Fredag07.00–12.30
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Besöksadress:
Brogatan 4D, Valdemarsvik
Län, kommun:
Östergötlands län, Valdemarsvik
Postadress:
Brogatan 4D, 615 00 Valdemarsvik

Publicerad: 2023-03-14

Publicerad: 2024-06-17

Har du fått information om att du ska ta ett nytt cellprov inom en viss tid efter ett positivt HPV-prov kan det dröja under sommaren. Du kommer istället att kallas under första delen av hösten. Du behöver inte kontakta vården utan en kallelse kommer skickas till dig.

Till oss är du välkommen att ringa och boka en tid när du är gravid eller behöver preventivmedel. Se telefontider och telefonnummer ovan. Om du fått en tid för gynekologiskt cellprov går det att omboka tiden via webben.

Vård under graviditet och preventivmedelsrådgivning är kostnadsfritt, uteblivet, ej avbokat, besök debiteras dock enligt gällande patientavgift oavsett besöksorsak och ålder.

Driftsform: Region

På Kvinnohälsan erbjuder vi följande tjänster:

 • Mödrahälsovård och ultraljud för gravida
 • Preventivmedelsrådgivning
 • Gynekologiskt cellprov

Är du gravid så vill vi att du snarast ringer oss för att boka in besök och mera information.

Inför att du kommer på ditt bokade inskrivningsbesök till oss vill vi att du fyller i Hälsodeklaration – gravid som du hittar under våra E-tjänster överst på sidan.

Läs även igenom avsnittet om livsstil och hälsa under graviditeten, du hittar länken längst ner på denna sida under rubriken Läs mer.. Graviditet- livsstil och hälsa under graviditeten

 

 • Din barnmorska informerar  dig om hur du bokar tid för provtagning om det sker utanför ditt vanliga besök.

 • Föräldrastödsgrupp:

  Under graviditeten erbjuds ni att delta i föräldrastödsgrupp som är uppdelat på två fysiska träffar och man blir anmäld till båda träffarna genom sin anmälan. Samma grupp träffas vid båda tillfällena och diskuterar graviditet, förlossning, det nyfödda barnet och föräldraskap. Ni är välkomna att delta efter det att ni passerat graviditetsvecka 29.

  Tiden är alltid kl 15,30-17,30 och vi gör en paus då ni kan inta egen medtagen dryck eller frukt om ni önskar.

  Plats för föräldrastödet på Vrinnevisjukhuset är i ViN-gården. Anmäl dig i centralreceptionen som ligger i huvudentrén gå därefter till vänster och följ takskyltning mot R och senare skyltning mot Entré 10, ViN-gården.

  Föräldrastödet i Söderköping och Finspång sker på Kvinnohälsans mottagning på respektive ort.

  För anmälan till föräldrastöd: Du som gravid loggar in med e-legitimation på 1177.se. Vid Mottagning skriv Kvinnohälsan Norrköping/Söderköping/Finspång → Vid mottagningens tjänster → Välj 1. ”Boka tid direkt” → Välj ”Typ av tid”

  Utbildning för blivande föräldrar

  • Studier om att förebygga allergier hos barn

  Forskare på H.K.H.Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Forskningen har bland annat kunnat visa att tillskott av omega-3-fetter (från fet fisk) och mjölksyrebakterier till mor under graviditeten och/eller barnet första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet. I ett samarbete med Allergicentrum studerar forskarna nu huruvida en kombination av kosttillskott med både omega-3-fetter och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten (från graviditetsvecka 20) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och allergisk eksem hos barnet de första 2 levnadsåren.

  Är du intresserad? Läs mer på Regionostergotland.se eller kontakta forskningssjuksköterskorna i Norrköping, Motala och Linköping via barnallergiforskning@regionostergotland.se eller tel. 010-103 13 29

   

  • Vill du delta i OPTION-studien, en nationell studie om  igångsättning av förlossning?

  Blivande föräldrar i hela Sverige tillfrågas om att delta i  denna forskningsstudie som innebär att kvinnan lottas  till igångsättning i hemmet eller på sjukhuset under  
  mognadsfasen av livmodertappen. Första steget av  igångsättningen av förlossningen (induktion) sker på  sjukhuset, varefter lottning sker till att stanna kvar på  sjukhuset och avvakta att livmodertappen mognar och att  ett aktivt förlossningsarbete kommer igång (klinisk rutin idag) eller till att gå hem och avvakta att livmodertappen  mognar och att ett aktivt förlossningsarbete startar och  sedan återkomma till sjukhuset för att avsluta förlossningen
  Målet med studien är att ta reda på om det gör skillnad för barnet, kvinnan eller hennes partner att avvakta att livmodertappen mognar och värkarbetet startar hemma eller på  
  sjukhus. Studien vill speciellt undersöka om båda sätten att sätta igång en förlossning är lika säkra och hur de blivande föräldrarna upplever det. Så kallad heminduktion (dvs att de blivande föräldrarna är  hemma under delar av igångsättningen av förlossningen) erbjuds redan idag i flera andra länder, bl.a. Danmark, Finland och England och flera mindre studier runt om i världen visar på lovande resultat. 

  Vi söker dig som ska få förlossningen igångsatt (inducerad) och dig som är partner/medförälder. 

   

  • Rygg- och bäckensmärta

  Det är vanligt att få ont i ryggen och bäckenlederna när man är gravid.

  Läs om bäckensmärta (foglossning) och vad du själv kan göra för att minska smärtan

  Rygg och bäckensmärta under graviditet

  Kvinnohälsan erbjuder vattengymnastik för gravida med rygg- och bäckensmärta. Kontakta vår fysioterapeut på telefonnummer 010-105 91 72 för aktuell information om grupper, tider och pris.

  • Bäckenbottenträning efter förlossningen

  Knipövningar är bra för att komma i form efter förlossningen.
  Efter förlossningen är det viktigt att tänka på sin ergonomi och att komma igång med lätt träning för att bla undvika rygg- och nacksmärta. Du bör också komma igång med bäckenbottenträning för att undvika bla inkontinens. Läs mer i dokumentet nedan

  Kroppen efter förlossningen-fysioterapeutens råd

  Telefontid måndag,onsdag och fredag 07:00-09:00  010-105 91 72.

 • Föreläsning i fem delar av dietist Axelié Petersson Region Jönköpings län

  1. Vad händer i kroppen?
  2. Vad innehåller maten?
  3. Mat som bromsar.
  4. Portionsstorlek.
  5. Måltider och livsmedel.

 • Därför är du kallad till cellprovtagning
  Regelbunden cellprovtagning ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent.

  I Region Östergötland erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år cellprovtagning vart tredje år. Kvinnor mellan 50 och 70 år erbjuds cellprovtagning vart femte till vart sjunde år, beroende på vilka värden man haft tidigare. Region Östergötland använder i första hand självprovtagning av HPV. Läs mer om Självprovtagning av HPV i region Östergötland

   Här kan du läsa mer om gynekologiskt cellprov

 • Region Östergötland subventionerar vissa preventivmedel för unga kvinnor till och med det år man fyller 25 år. Det innebär att du själv betalar högst 100 kronor per år. Subventionen gäller endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Din barnmorska har information om vilka preventivmedel som ingår.

  Läs om preventivmedel - skydd mot graviditet

  Film om preventivmedel

   Patientinformation  Hormonstav (p-stav)

  • Sexualupplysning

  Filmer med sexualupplysning på flera språk

  • Om/När du vill ha barn i ditt liv

  En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet, det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig.

Besök sker efter tidsbokning.

Till toppen av sidan