Hand- och plastikkirurgisk klinik Västerbotten

Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.45–15.15Återuppringning
Tisdag07.45–15.15Återuppringning
Onsdag07.45–15.15Återuppringning
Torsdag07.45–15.15Återuppringning
Fredag07.45–11.00Återuppringning
LördagStängt
SöndagStängt

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Följ skyltningen från centralhallen, trapphus A, 6 trappor (A61)

Publicerad: 2024-06-04

Just nu pågår en strejk som påverkar vissa vårdenheter i regionen. Region Västerbotten arbetar för att situationen inte ska påverka dig som patient, men det kan bli längre väntetider och köer. Det kan också vara svårare att komma i kontakt med vissa enheter.

Sök vård som vanligt under strejken. Du som har ett inbokat besök i vården, tandvården eller har en planerad operation, ska utgå från att det blir av. Du kommer kontaktas om besöket ställs in.

Observera att den här informationen är generell för hela Region Västerbotten. Om något annat gäller för den här enheten så står det på den här sidan.

Aktuell information om hur du ska söka vård finns på 1177.se

På hand- och plastikkirurgiska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå bedriver vi planerad verksamhet med ny- och återbesök samt jourverksamhet dagtid.


Handkirurgi och plastikkirurgi är specialiteter inom den norra sjukvårdsregionen som omfattar de fyra norrlandstingen.


Vi har också ett rikssjukvårdsuppdrag, där vårt plexusteam behandlar patienter från hela landet med skador på plexus brachialis, nerverna till hand och arm.

Driftsform: Region

 • Hand- och plastikkirurgmottagningen på målpunkt A61 och bedriver planerad verksamhet med nybesök och återbesök samt jourverksamhet dagtid.

  I Västerbotten finns möjlighet att göra en egen vårdbegäran på de öppna specialistmottagningar som inte kräver remiss.

  Läs mer om egen vårdbegäran här

  Mottagningen är öppen måndag till fredag klockan 8.00–16.00

  För medicinsk rådgivning kontakta sköterska på mottagningen
  Telefon: 090-785 91 36

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Vi tar hand om svårare skador på händernas skelett, leder, senor, nerver och blodkärl samt resttillstånd efter sådana skador. Lindrigare skador kan ofta tas omhand av distriktsläkare, ortopeder eller kirurger.

  Vi sköter även hand- och armproblem som uppstår pga reumatiska sjukdomar, nervtillklämningar, artros, tumörer, medfödda tillstånd och förlossningsskador.

  Förutom vår mottagnings- och operationsverksamhet bedriver vi konsultationsverksamhet vid bland annat barnhabiliteringen i regionen och neurorehab.

  Alla handkirurgiska ingrepp som utförs vid Norrlands universitetssjukhus registreras i det nationella kvalitetsregistret för handkirurgi, HAKIR

  Länk till kvalitetsregistret HAKIR

   

 • Plastikkirurgi är en teknikspecialitet med kompetens att kirurgiskt lösa problem inom ett stort spektrum av diagnoser eller tillstånd. Inom offentlig vård omfattar plastikkirurgi enbart rekonstruktiv kirurgi med målsättningen att normalisera kroppens utseende och/eller funktion hos patienter i alla åldersgrupper.

  Vi behandlar:

  Missbildningar: framförallt läpp-käk-gomspaltkirurgi

  Tumörer och tumörrelaterade tillstånd: till exempel olika former av hudcancer, rekonstruktion efter huvud- och halscancer eller annan cancer i hud och mjukdelar inklusive rekonstruktion efter bröstcancer.

  Trauma: brännskador upp till cirka 20 procent, mjukdelsskador, efter till exempel trafikolyckor, i samarbete med andra kliniker. Rekonstruktioner efter brännskador och andra skador

  Viktförändringar: bukplastik efter massiv viktnedgång, arm- eller lårplastik vid funktionella besvär.

  Övriga sjukdomar/tillstånd med funktionella besvär: till exempel reduktion av tung byst, operation av trycksår och bensår, resttillstånd efter ansiktsförlamning och resttillstånd efter infektioner.

   

 • På rehabiliteringsenheten bedömer arbetsterapeut och sjukgymnast patientens hand-armfunktion samt aktivitetsförmåga.

  Patienterna kommer till oss direkt via läkare på vår mottagning eller vårdavdelning. Vi har även ett samarbete med kollegor på hälsocentraler i länet och länsdelssjukhus i norra sjukvårdsregionen.

  Oftast räcker det med några besök på rehabenheten, men i vissa fall behövs en intensivare rehabilitering. Det finns då möjlighet, för patienter som har långt att resa, att bo på Hotell Björken. Hotellbokning sköts av personal på kliniken.

  Stort ansvar läggs på patienten när det gäller den dagliga träningen.

  Behandlingsinsatserna består av rörelse- och aktivitetsträning, svullnadsbehandling, smärtbehandling, känselträning, desensibilitetsträning av överkänslig hud, styrketräning samt ortosbehandling.

  Telefon: 090-785 91 37

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

   

 • Behandling av skador på plexus brachialis, nerverna till hand och arm, är ett profilområde för Norrlands universitetssjukhus. Kliniken har från 2016 ett rikssjukvårdsuppdrag, där vårt plexusteam behandlar patienter från hela landet med sådana skador. Patienterna behandlas antingen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå eller vid Södersjukhuset i Stockholm.

  Skadorna är som regel slitskador mot nerverna i nack- eller skulderregionen och kan uppstå vid en trafikolycka, vid sårskador i nacke eller skuldra eller hos barn vid en svår förlossning.

  Teamet består av handkirurg, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och undersköterska. Vid behov knyter vi också andra specialister till teamet.

  Patienterna opereras på Norrlands universitetssjukhus och följs upp av vårt team, antingen i Umeå eller hos våra samarbetspartner i Malmö, Göteborg eller Örebro.

  Kontakt plexuskoordinator 070-361 94 26

  Profilområdet Behandling av plexus brachialisskador

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Vid Norrlands universitetssjukhus finns regionteamet för läpp-käk-gomspalt. Alla barn med spalt i läpp-käke- och/eller gom får vården för sin spalt planerad och koordinerad via läpp-käk-gomspaltteamet.

  Kirurgin utförs på Norrlands universitetssjukhus. Teamets mål är att få kontakt med alla föräldrar till barn med läpp-käk- och/eller gomspalt inom en vecka efter barnets födelse. Teamet består av plastikkirurg, sjuksköterska, käkortoped, käkkirurg, tandsköterska, logoped. Andra specialister knyts till teamet vid behov.

  Kontaktperson och teamkoordinator nås på telefon 090-785 33 96. Om du möts av telefonsvarare kan du lämna ett meddelande så ringer koordinatorn upp.

  Mer information finns i vårdprogrammet och föräldrainformationen nedan.

 • Vi har en egen operationsavdelning för polikliniska operationer. Här opereras du och får åka hem samma dag.

  För frågor angående väntelista för poliklinisk operation:

  Kontakta operationplanerare
  Telefon: 090-785 91 34

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Är du planerad för operation inom sluten vård, det vill säga inneliggande på sjukhuset, vårdas du på Hand- plastik och ögonavdelningen.

  För frågor angående väntelista för inneliggande operation:

  Kontakta operationsplanerare 
  Telefon 090-785 28 70
  Telefontid: måndag till torsdag klockan 13.30–14.30

  Övriga tider går det bra att lämna meddelande. 

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

Remisskrav

Remiss krävs från annan vårdgivare eller via Egen vårdbegäran. Mer information finns under länken Remiss och Egen vårdbegäran.

Till toppen av sidan