Fysiologiska kliniken Norrköping

Vrinnevisjukhuset, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–12.00
Tisdag06.00–12.00
Onsdag06.00–12.00
Torsdag06.00–12.00
Fredag06.00–12.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.45–16.00
Tisdag07.45–16.00
Onsdag07.45–16.00
Torsdag07.45–16.00
Fredag07.30–15.00
LördagStängt
SöndagStängt
Drop-in-tider
Måndag
09.15–12.00
EKG
Tisdag
10.15–12.00
EKG
Onsdag
09.15–12.00
EKG
Torsdag
09.15–12.00
EKG
Fredag
09.15–12.00
EKG
Lördag
Ingen drop-in
Söndag
Ingen drop-in

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Fysiologiska kliniken, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Gå in via Huvudentrén. Det finns två olika väntrum, blått och gult. I kallelsen ser du vilket du ska till.

Blått väntrum: Gå till målpunkt A, ta trappa/hiss till plan 11 och följ sedan skyltningen till Fysiologiska kliniken, väntrum blå.

Gult väntrum: Gå till målpunkt L, ta trappa/hiss till plan 11 och följ sedan skyltningen till Fysiologiska kliniken, väntrum gul.

Fysiologi är läran om hur levande organismer, deras organ och celler fungerar. Klinisk fysiologi är en medicinsk specialitet och är en anpassning av ämnet fysiologi till sjukvården.

På avdelningen arbetar läkare med klinisk fysiologi som specialitet, biomedicinska analytiker och vårdadministratörer/läkarsekreterare.

Driftsform: Region

Vi utför undersökningar av hjärta, blodkärl och lungor och våra patienter omfattar alla åldrar. Vid undersökningarna används olika medicintekniska apparater. 
Till oss kommer du på remiss från annan vårdgivare. Svar på undersökningen får du från läkaren som skickat remissen till oss.
Ta med legitimation och eventuell lista på dina mediciner. När du kommer till oss kan du anmäla dig på vår pekskärm genom att ange ditt personnummer.

Ska du ta ett vilo-EKG har vi drop-in-mottagning mån, ons, tor och fre kl 9:15-12:00, tis kl 10:15-12:00. Du tar då en nummerlapp och sitter ned i vårt väntrum.

Här nedan kan du läsa mer om våra undersökningar.

 • EKG, blodtryck och andningsfrekvens registreras i vila, under och efter arbete på testcykel. Undersökningen kräver aktiv medverkan från dig och innebär betydande kroppsansträngning.
  Vid stora svårigheter att cykla som vid höftledsbesvär, finns möjlighet att utföra arbetsprovet med hjälp av armcykel eller gångmatta. Du kan läsa mer om undersökningen här.

 • Du kan höra olika benämningar på denna undersökning, TTE (transthorakal ekokardiografi), UKG (ultraljudskardiografi), USG (ultraljudssonogram) och EKO (ekokardiografi).

  Du får ligga på vänster sida. På bröstkorgen placeras en ultraljudsgivare som sänder ljud som reflekteras mot hjärtats väggar och klaffar. Med denna metod kan man titta på hjärtrummens dimensioner, väggtjocklek, klaffarnas utseende m.m.
  En viss ömhet kan uppstå där ultraljudsgivaren placeras mot bröstkorgsväggen. Du läsa mer om undersökningen här.

 • Transesofageal ekokardiografi, TEE.
  Efter lokalbedövning i svalget nedföres en slang (endoskop) i matstrupen. Endoskopet har en ultraljudsgivare i spetsen. På så sätt kommer man närmare hjärtat och får bättre bilder.

  Om du vill kan du få lugnande medicin. Bilkörning är inte tillåten efter att du fått lugnande medicin. Eftersom du blir bedövad i svalget ska du inte äta eller dricka de närmaste 2 timmarna efter undersökningen.

 • Långtidsregistrering av EKG. Fem elektroder sätts fast på bröstkorgen. Via kablar är dessa kopplade till en liten EKG-dosa som registrerar din hjärtverksamhet under 24 eller 48 timmar (kan ibland registreras upp till 5 dygn). Dosan hindrar inte vardagslivet, men den får inte bli blöt. Du ombeds att skriva upp sysselsättning/aktiviteter och/eller besvär under registreringstiden samt tid när du går till sängs respektive stiger upp. Utrustningen ska lämnas tillbaka nästföljande dag. Du kan läsa mer om EKG här.

 • Elektrokardiogram, EKG, är en registrering av hjärtats elektriska aktivitet med hjälp av elektroder. Dessa fästes på armar, ben och bröstkorgen efter ett fastställt mönster. Du kan läsa mer om EKG här.

 • Med hjälp av blodtrycksmanschetter och doppler mäts blodtrycket i tårna och anklarna samtidigt med armblodtrycket. Dopplersignal registreras även från benens artärer i ljumske, knävecken och på ankelnivå.
  Du kan läsa mer om bakgrunden till undersökningen här.

 • Vi visualiserar blodkärlen med ultraljud och vi mäter blodets flödeshastighet. Hög flödeshastighet kan tala för förträngning. Du undersöks liggande på en brits. Undersökningen är smärtfri.

 • Venerna lokaliseras med ultraljud. Blodflödet i venerna bedöms och man mäter ev backflöde (reflux) med Doppler. Undersökningen utförs i sittande eller halvsittande läge och är smärtfri.

 • Registrering av blodflödeshastigheter med Doppler samt bedömning av pulsåderns inre struktur med hjälp av tvådimensionell ultraljudsteknik. Du undersöks liggande på rygg. Undersökningen är smärtfri.

 • Statisk och dynamisk spirometri. Sittande i vår undersökningsbox får du ha näsklämma och andas genom ett munstycke. Olika lungvolymer mäts. Provet kräver aktiv medverkan och kan därför vara svårt att utföra på barn under 6 år och på personer med mentala funktionshinder. Du kan läsa mer om undersökningen här.

 • Vid ett EEG, Elektroencefalografi, registreras hjärnans aktivitet genom ett 20-tal elektroder som fästs på huvudet, oftast med hjälp av en mössa. Salva används mot hårbotten för att få kontakt, man blir då kladdig i håret. Efter litet pyssel för att få bra kontakt genom alla elektroder får du ligga stilla på en säng cirka 30 minuter medan vi registrerar de elektriska impulserna från hjärnan ("hjärnvågorna"). Tester med blinkande lampa och snabb djupandning ingår ofta. Ibland vill vi även ha registrering under sömn. För att kunna somna får barn då dricka flytande Melatonin (ett sömnhormon), tonåringar och vuxna får istället sova mindre natten innan undersökningen. Vid sådana förberedelser skriver vi det i så fall i din kallelse. Du kan läsa mer om undersökningen här.

 • Region Östergötland erbjuder 65-åriga män en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern i magen.

  Undersökningen görs med ultraljud, är helt smärtfri och tar cirka fem minuter. Man får direkt besked om storleken på ådern är normal eller inte. Om det finns ett bråck på kroppspulsådern får man tid för att träffa en sjuksköterska eller läkare för att diskutera kontroller eller den behandling som kan behövas. Undersökningen är avgiftsfri. Vi kan inte lämna någon ersättning för resa. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Remisskrav

Ja

Vi har endast öppet helgfria vardagar.

Tidsbokning/remissförfrågan via telefon 06:00-12:00. Avbokning av tid dygnet runt.

Observera att under veckorna 25-37 kommer EKG-dropin vara öppet endast på förmiddagarna.

Till toppen av sidan