Endoskopienheten, Magtarmmedicinska kliniken US

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
010-105 92 67
Öppet idag
 • 07:30 - 16:00
Telefontid idag
 • 07:30 - 09:45

Fler tider och telefonnummer

Telefontider
 • Mån - Tor07:30 - 09:45
Öppettider
 • Mån - Tor07:30 - 16:00
 • Fre07:30 - 14:30

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Magtarmmedicinska kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Efter att du anmält dig i norra eller södra entréns reception, ta hiss eller trappa till plan 09, gå därefter mot K eller L, mag- tarmmedicinska klinikens mottagning ligger mellan K och L.

Sitt ner i grönt väntrum.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till patienter

Remisskrav

Nej

 • Den information som finns hittills visar att de som har Inflammatorisk tarmsjukdom och/eller leversjukdom inte tillhör riskgruppen, inte heller vid behandling med immundämpande läkemedel.

  Vi uppmanar alla att följa råden från Folkhälsomyndigheten, vilka du finner i denna länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/. Där finns också generell information, och specifika råd till de som Folkhälsomyndigheten anser tillhöra riskgrupp.

  Oavsett om du tillhör riskgrupp eller inte så har vårdgivare inte skyldighet att skriva intyg för att till exempel möjliggöra hemarbete. Detta ansvar ligger på arbetsgivaren.

 • Remisskrav nej innebär enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) att landstingen enligt den nya patientlagen inte behöver en specialistvårdsremiss/betalningsförbindelse inom öppenvård för patienter som kommer från andra landsting.

  Samtliga patienter som söker vård på Mag- tarmmedicinska kliniken behöver en medicinsk remiss skriven av annan vårdinstans eller en egenvårdsremiss som du som patient skriver själv. Se länk: http://www.1177.se/Ostergotland/Regler-och-rattigheter/Remiss/  

 • Gastroskopi kommer av gastro som syftar på magsäcken och metoden man använder, kallas endoskopi. Det är dock inte bara magsäcken som undersöks utan även matstrupen och tolvfingertarmen. Vi använder ett smalt böjligt instrument som går att styra och som har en lampa och en kamera längst fram. Bilden inifrån tarmen visas på en TV-skärm och läkaren kan då styra instrumentet framåt. Klicka här om du vill läsa mer om undersökningen på 1177. 

 • Koloskopi är en metod där man använder ett smalt böjligt instrument som går att styra och som har en lampa och en kamera längst fram. Bilden inifrån tarmen visas på en TV-skärm och läkaren kan då manövrera instrumentet framåt och inåt i tarmen. Man kan via instrumentet ta vävnadsbitar för mikroskopisk undersökning och ta bort polyper om man skulle finna några. Själva undersökningen tar oftast inte mer än 45 minuter. Du erbjuds avslappnande och smärtstillande läkemedel under undersökningen. Bilkörning är ej tillåten efter att läkemedel givits. Efter undersökningen får du vila en stund och hela besöket tar cirka två timmar. Klicka här om du vill läsa mer om undersökningen på 1177. 

 • Patienter vid mag- tarmmedicinska kliniken kan begära att få intyg utfärdat. Debitering sker från 2021-01-01 enligt Region Östergötlands prislista och grupptaxesystem.

  Enligt Region Östergötlands regelverk finns ingen skyldighet att utfärda intyg på något annat språk än svenska. Patienten ansvarar själv för att få intyget översatt till önskat språk. Om intyg/utlåtande ändå ska utfärdas på annat språk än svenska ska timtaxa alltid tillämpas. I det fall intyg/utlåtande måste lämnas till översättare kommer även denna kostnad att debiteras.

  PRIS INKLUSIVE MOMS
  GRUPP 0 - 0 kr (avgiftsfritt)
  GRUPP 1 - 125 kr inkl moms, 25 kr
  GRUPP 2 - 250 kr inkl moms, 50 kr
  GRUPP 3 - 375 kr inkl moms, 75 kr
  GRUPP 4 - 500 kr inkl moms, 100 kr
  GRUPP 5 (TIMTAXA) - 1 000 kr inkl moms, 200 kr. (250 kr per 15 min, moms 50 kr)

  Exempel på avgiftsfria intyg är:
  • Intyg för tandvårdsstöd
  • Patientskadeförsäkringen
  • Intyg utfärdade till stiftelser.

  Vid begäran om utfärdade av intyg, vänligen fyll i blankett.

 • Patienter vid mag- tarmmedicinska kliniken kan begära att få journalkopior hemskickade, men i första hand hänvisar vi till 1177 Vårdguidens e-tjänster varifrån patienten kostnadsfritt kan läsa och skriva ut sin journal.

  Om patienten önskar att vi skriver ut och skickar journalkopior sker enligt rutin med rekommenderad post till folkbokföringsadressen såvida inte patienten själv har annat önskemål. Debitering sker från 2021-01-01 enligt Region Östergötlands prislista.

  1-9 sidor utan avgift – rekommenderad post är då kostnadsfri.
  Från den 10:e sidan 60 kronor.
  För varje sida därutöver 6 kronor per blad.
  Avgift för eventuell rekommenderad post är då 64 kronor.
  För kopia av egen journal vid ett och samma tillfälle högst 300 kronor.

  Vid begäran om journalkopior, vänligen fyll i blankett.

Till toppen av sidan