CPAP mottagningen, Neurofysiologiska kliniken US

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.00–11.00
Tisdag06.00–11.00
Onsdag06.00–11.00
Torsdag06.00–11.00
Fredag06.00–11.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–14.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Neurofysiologiska kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ingång 1 (Södra entrén) eller ingång 7 (Norra entrén) gå mot målpunkt B, plan 14, följ skyltning.

Publicerad: 2024-06-11

För närvarande har vi en väntetid på cirka 4 månader på CPAP-mottagningen.
Det finns i nuläget heller ingen klinik utanför Region Östergötland som kan ta emot patienter från oss varför du får vänta kvar på vår väntelista.
Vi har ingen återbudslista utan använder eventuella återbudstider till de patienter som är prioriterade som förtur.
Vi beklagar detta.
Med vänlig hälsning
Personalen, CPAP-mottagningen

Publicerad: 2024-12-02

CPAP-mottagningen är tillfälligt stängd under perioden 30 december till och med 3 januari 

CPAP-mottagning för patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom.

CPAP är ett hjälpmedel för behandling vid obstruktivt sömnapnésyndrom. Utprovning sker hos oss på Neurofysiologiska kliniken. CPAP (= Continuous Positive Airway Pressure) innebär kontinuerlig övertrycksandning via en mask över näsan (ibland även över munnen), ihopkopplad med en slang till en maskin som blåser luft. Luftflödet i masken skapar ett övertryck i luftvägarna, vilket gör att svalget hålls öppet under sömnen. Förutsatt att det går att somna med masken och att apparaturen är väl utprovad, är behandlingen mycket effektiv. Man kan då räkna med att andningen normaliseras med förbättrad sömnkvalitet och minskad dagtrötthet som följd.

Driftsform: Region

  • Om du önskar avsluta din behandling, kontakta CPAP-mottagningen innan du lämnar in din CPAP-maskin till Medicinsk teknik.

  • Masken läcker, vad är orsaken?

    Kontrollera alla skarvar och anslutningar. Om masken har en pannstödsarm eller justeringsfunktion försöker du i första hand justera denna för att åtgärda läckaget. Om ingen förbättring sker efter att du genomfört ovanstående steg justerar du huvudbanden.

    Masken bör sitta så löst som möjligt och samtidigt sitta tätt. Även en hårt åtspänd mask kan läcka om materialet blivit vikt någonstans. Prova en annan storlek eller modell på masken om det behövs.

    När man har en helmask som sitter på näsroten är det viktigt att masken inte är placerad för högt upp på näsan då det kan ge läckage mot ögonen. När masken skall justeras måste man lyfta på masken. Om man bara drar ner den kommer de mjuka delarna som ligger närmast huden att vikas och kan då orsaka läckage.

    Har du en näskuddemask så är ett tips att använda spegel för att se att näskuddarna placeras rätt i näsborrarna.

    Eftersom masken är en förbrukningsvara måste den ersättas av en ny med jämna mellanrum allteftersom den visar tecken på slitage. Kontrollera masken för slitage så som sprickor och förhårdnader. Rekommendation är att byta masken en gång per år. Utsätt den inte för höga temperaturer och använd oparfymerat diskmedel för att inte torka ut den.

    Vi har ett alternativ under vårt utbud, CPAP-masker/reservdelar, där det finns film för respektive mask som visar hur den ska sitta.

     

    Hur kopplar jag slangen till den nya masken?

    Alla masker passar alla slangar. Se till att det inte sitter någon plastbit/koppling kvar från en gammal mask i änden på den långa slangen. Om det är svårt att få loss snabbkopplingen som sitter kvar på slangen, koppla då tillbaka den gamla masken och vicka bort plastbiten.

     

    Vad gör jag om huden är irriterad/märken i ansiktet?

    Om din hud verkar irriterad, till och med har blåmärken eller du har märken i ansiktet kan det bero på att masken kan vara för hårt åtspänd. Om din mask har en pannstödsarm eller justeringsfunktion kan du först prova att justera denna. Justera därefter huvudbanden om det behövs.

    Använd inte hudkrämer under masken, de kan göra att hudporerna blir inflammerade.

     

    Vad ska jag göra om jag känner mig uppsvälld i magen när jag vaknar på morgonen?

    Kan bero på att man sväljer luft. Försök att sova med huvudet i högläge. Ligg gärna på sidan så maskinen inte behöver arbeta med höga tryck, vilket den behöver om käkbenet och tungan faller bakåt och täpper till de övre luftvägarna. Om du öppnar munnen så kan ett hakband eller en muntejp förebygga andning genom munnen, dessa kan du beställa från medicinsk teknik. De här problemen kan försvinna med tiden. De som har bråck på magmunnen kan ha större besvär med att svälja luft. Kvarstår detta så kontakta CPAP-mottagningen.

     

    Hur lång tid tar det innan jag börjar må bättre efter det att jag inlett behandlingen med CPAP?

    En del märker effekt redan första natten men det kan ta veckor eller ett par månader innan kroppen ställt om sig och du mår bättre. Det krävs också att du använder din maskin hela sovtiden. Trötthet dagtid är diffust och kan bero på många saker. Du skall dock känna dig mer utvilad på morgonen och normalt sett minskar tendensen till toalettbesök nattetid, muntorrhet och huvudvärk på morgonen

     

    Vad gör jag om jag fortfarande snarkar med CPAP-maskinen?

    Snarkningar ska inte förekomma om du använder CPAP. Kontakta därför CPAP-mottagningen om du fortfarande snarkar. Det kan hända att trycknivån behöver justeras.

     

    Vad gör jag om mina tidigare symtom kommer tillbaka?

    Du kan behöva justera trycknivån i din CPAP. Kontakta CPAP-mottagningen.

     

    Ska jag ta med mig utrustningen och fortsätta använda den på natten om jag av någon anledning läggs in på sjukhus?

    Ja, om du skall sova över så ska du använda din CPAP-maskin som vanligt om inte din läkare eller sjuksköterska säger något annat. Det är viktigt att du berättar att du har sömnapné. Det är dessutom viktigt att du meddelar kirurgen och narkosläkaren att du använder CPAP hemma om du ska genomgå en operation.

     

    Jag blev inlagd på sjukhus och min CPAP-apparat är hemma. Får jag låna CPAP på sjukhuset?

    Nej. Din mask och CPAP-apparat, även om du hyr den, tillhör dig och betraktas som personliga. Vi återanvänder inte masker av hygienskäl och för att återanvända CPAP-maskin krävs omfattande rengöring, så det blir inte medicinskt försvarbart att ha CPAPer för utlåning. Avbrott i CPAP-behandling några nätter medför ingen omedelbar hälsorisk, så någon anledning till oro finns inte. Du kommer dock sannolikt att ha en del apnéer under sömn, och för att minska risken för detta bör du försöka undvika ryggläge i sängen, liksom intag av alkohol eller sömnmedel. Du bör också om möjligt undvika att köra bil dagen efter du sovit utan CPAP, då det kan göra dig sömnig och därmed öka risken att somna vid ratten.

     

    Ska jag använda CPAP även på resa om jag reser ofta?

    För att CPAP ska ha effekt bör den användas varje natt. Ett minimum för att minimera risken för komplikationer kopplat till sömnapné är att du åtminstone bör ha maskinen 4 timmar per natt, minst 5 dagar per vecka.

     

    Jag har rest bort och glömt min CPAP-apparat hemma. Är det farligt att sova utan CPAP?

    Avbrott i CPAP-behandling några nätter medför ingen omedelbar hälsorisk, så någon anledning till oro finns egentligen inte. Du kommer dock sannolikt att ha en del apnéer under sömn, och för att minska risken för detta bör du försöka undvika ryggläge i sängen, liksom intag av alkohol eller sömnmedel. Du bör också om möjligt undvika att köra bil dagen efter du sovit utan CPAP, då det kan göra dig sömnig och därmed öka risken att somna vid ratten.

     

    Vad ska jag göra om det känns som att luftflödet inte är tillräckligt?

    Kontrollera att det blåser luft från apparaten. Kontrollera luftintaget och filtret så att det inte är tilltäppt med damm eller annat. Kontrollera att slangen inte är punkterad och att vattenbehållaren inte läcker. Kontrollera att masken inte läcker. Kanske behöver trycket justeras. Kontakta CPAP-mottagningen.

     

    Vad ska jag göra om jag har svårt att somna med CPAP eller känner mig obekväm i början när maskinen startar?

    Det är ovant i början. Tänk på att det är maskinen som ska följa din andning då det är du som bestämmer när andetaget skall tas. Försök att andas lugnt och sakta. Ett tips kan vara att sitta i soffan med utrustningen och ha maskinen påsatt för att vänja sig utan att känna kravet på att somna. Du kan titta på TV, lyssna på musik eller talbok.

     

    Vad ska jag göra om jag har svårt med utandningen när maskinen flödar?

    Det här besväret försvinner ofta med tiden när du vant dig vid terapin. Ibland kan trycket behöva justeras. Om det fortfarande är jobbigt efter en vecka så kontaktar du CPAP-mottagningen.

     

    Vad gör jag om min apparat inte verkar fungera?

    Kontrollera strömsladden så att den är ordentligt ansluten på baksidan av apparaten, att sladden sitter i på spänningsomvandlaren (den stora svarta rektangulära delen) och i vägguttaget. Om den inte fungerar kontakta medicinsk teknik.

     

    Vad ska jag göra om jag är torr i slemhinnor, täppt i näsan eller blöder näsblod?

    Kontrollera fuktnivån på maskinen. Eventuellt kan du öka på befuktningen. Prova att spraya näsan med saltlösning innan du lägger dig och direkt när du vaknar. Testa Nozoil från apotektet (sesamolja som smörjer insidan på näsan). De här problemen kan försvinna med tiden.

    För många är ryggläge negativt när man har sömnapné. När man somnar slappnar muskulaturen av i de övre luftvägarna. Tungan är en enda stor muskel. Det innebär att tungan och käkbenet faller bakåt och luftvägen blir trång. Dessutom tappar man hakan när man öppnar munnen vilket är en nackdel om man har en näskudde- eller näsmask, det blir munläckage. Maskinen försöker då höja trycket. Om du besväras av det kan du bli torr i munnen, bli nästäppt samt få rinnsnuva. I första hand, försök att undvika ryggläge. Ett tips kan vara att fästa två bollar på ryggen av ett linne eller tröja kring skulderbladen. Andra tips kan vara att prova muntejp eller ett hakband. Muntejp eller hakband kan beställas från medicinsk teknik.

     

    Vad ska jag göra om maskinen ger för mycket fukt i masken?

    Prova att sänka befuktningen.

     

    Varför varierar vattenåtgången?

    Maskinen känner av yttre luftfuktighet. Är det hög luftfuktighet så går det inte åt lika mycket fukt. Torr luft samt maskläckage ger ökad åtgång av vatten.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Beställning av tillbehör till CPAP-maskin samt felanmälan av CPAP-maskin görs till Medicinsk teknik på telefon 010-105 90 04. Ditt samtal tas emot av en telefonsvarare. Medicinsk teknik på 1177

    Uppge vilka delar du önskar beställa, vid behov ringer de upp dig för komplettering.

    Vid felanmälan beskriver du problemet du upplever så kontaktar de dig.

    Om din CPAP-maskin eller mask går sönder under kvällstid eller helg får du kontakta Medicinsk Teknik för utbyte nästkommande helgfria vardag. CPAP-mottagningen är endast öppen under kontorstid vardagar och kan aldrig hjälpa till med utbyten. Avbrott i CPAP-behandling några nätter medför ingen omedelbar hälsorisk, så någon anledning till oro finns egentligen inte. Du kommer dock sannolikt att ha en del apnéer under sömn, och för att minska risken för detta bör du försöka undvika ryggläge i sängen, liksom intag av alkohol eller sömnmedel. Du bör också om möjligt undvika att köra bil dagen efter du sovit utan CPAP, då det kan göra dig sömnig och därmed öka risken att somna vid ratten.

     

    Om du vill veta vad din CPAP-mask heter, exempelvis i samband med reservdelsbeställning, kan du hitta din mask genom att klicka i listan nedan.

     

    Philips

     

    ResMed

     

    Fisher & Paykel

Inför besöket: Observera att betalning ska ske i receptionen vid Norra eller Södra entrén. Ingen anmälan på CPAP-mottagningen.

För mer information se www.1177.se sök på CPAP-mottagning, Neurofysiologiska kliniken US

Till toppen av sidan