Beteendemedicin Sorsele

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–15.00
LördagStängt
SöndagStängt

Län, kommun:
Västerbottens län, Sorsele

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Följ Ammarnäsvägen cirka 700 meter efter korsningen Ammarnäs väg 363 Arvidsjaur och väg E45. Sväng tredje höger, där finns en skylt där det står Beteendemedicin.

Beteendemedicin är en del av Arbets- och beteendemedicinskt centrum som förebygger och behandlar ohälsa relaterad till arbete, miljö och levnadsvanor.


Vi vänder oss till personer som har en förhöjd risk att utveckla diabetes och/eller hjärt-kärlsjukdom, eller individer med redan etablerad sjukdom som behöver behandlande och förebyggande åtgärder. Vi främjar hälsosamma, sunda levnadsvanor och stödjer individers förmåga att ta hand om sig själva. Målet med våra riktade, strukturerade behandlingsprogram är en förbättrad hälsa genom förändrade kostvanor, ökad fysisk aktivitet, minskat stillasittande och en långsiktig, hållbar viktminskning.

Driftsform: Region

  • Du söker vård hos oss via remiss från läkare, annan vårdpersonal eller genom egen vårdbegäran. Är remissvillkoren uppfyllda erbjuds du bedömning hos läkare, psykolog eller sjuksköterska. Innan besöket besvarar du självskattningsformulär och lämnar laboratorieprover. Efter bedömningssamtalet bedömer behandlingsteamet om du ska bli erbjuden en plats i något av våra behandlingsprogram eller om det finna andra behandlingsalternativ som passar bättre för just dig. 

  • Behandlingen sker i grupp, både digitalt och fysiskt, med gruppledare från beteendemedicins team, som består av sjuksköterska, dietist, undersköterska, psykolog, fysioterapeut och läkare.

    Behandlingsprogrammet pågår initialt 6–8 månader och innehåller gruppträffar och däremellan hemuppgifter där du själv arbetar med att förändra ditt beteende i vardagen. På gruppträffarna ingår bland annat hälsoplanering, kostupplägg och fysisk aktivitet. 

  • Arbets- och beteendemedicinskt centrums tre avdelningar Arbets- och miljömedicin, Beteendemedicin och Stressrehabiliteringen har varsitt lokalt kvalitetsregister, för att följa upp, utveckla och säkra vårdens kvalitet och ta fram statistik och rapporter om avdelningens verksamhet.

    Vilka uppgifter registreras?
    I avdelningens lokala kvalitetsregister registreras svar på frågeformulär, eventuella provsvar, namn, personnummer, eventuell diagnos i samband med bedömning, var remissen kommer ifrån, genomförda insatser, besöksdatum och avslutningsdatum.

    Sekretess
    Dina uppgifter omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen. Den innebär bland annat att uppgifter om dig endast får lämnas ut från registret om det står klart att varken du eller någon närstående till dig lider men om uppgifterna lämnas ut.

    Hur används uppgifterna?
    Statistik och rapporter sammanställs så att det inte går att identifiera vilka uppgifter som handlar om dig. I dag används uppgifterna i registret för utveckling och kvalitetsuppföljning av verksamheten på avdelningen. Om uppgifter ur registret skulle bli föremål för forskningsstudier krävs förutom sedvanlig sekretessprövning också ett godkännande från Etikprövningsmyndigheten.

    Åtkomst
    Dina uppgifter skyddas mot obehöriga. Inga andra än de som lokalt hanterar och ansvarar för uppgifterna har åtkomst till registret, och de har tystnadsplikt enligt lag.

    Gallring
    Dina uppgifter tas bort när de inte längre behövs för att utveckla och kvalitetssäkra vården.

    Dina rättigheter
    Din medverkan i registret är frivillig och påverkar inte den vård du får. Om du inte vill att dina uppgifter registreras så kan du meddela det till den du har besökt på avdelningen. Enligt dataskyddsförordningen har du rätt att en gång per kalenderår kostnadsfritt få ett utdrag som visar vad som finns lagrat om dig i registret.

    Du har också rätt att få eventuella felaktigheter korrigerade och kan när som helst begära att få dina uppgifter borttagna ur registret.

    För att beställa ett registerutdrag eller begära att uppgifter tas bort kan du använda en blankett som finns på E-tjänster på 1177.se och skicka den till oss. Blanketten finns under rubriken ”Det här kan du få hjälp med” och underrubriken ”Lokalt kvalitetsregister”.

    Länkar
    - Blankett för begäran om personuppgifter: 1177.se/Vasterbotten. Sök efter den avdelning du har besökt. 
    - Dataskyddsförordningen: imy.se
    - Offentlighets- och sekretesslagen: riksdagen.se

    Kontaktuppgifter
    E-tjänster på 1177.se
    Använd e-tjänsten ”Kontakta mig” för den avdelning du besökt.

    Postadress
    Arbets- och beteendemedicinskt centrum
    Norrlands universitetssjukhus
    901 85 Umeå

    Kontaktperson för registren
    Ulla Ljungberg: 090-785 33 74 eller
    Reception Arbets- och miljömedicin: 090-785 93 56 
    Reception Beteendemedicin: 090-785 89 53
    Reception Stressrehabiliteringen: 090-785 33 70

    Personuppgiftsansvarig
    Regionstyrelsen
    Region Västerbotten
    901 89 Umeå

    Förfrågan registerutdrag: För att beställa ett registerutdrag eller begära att uppgifter tas bort kan du använda blanketten nedan. Skriv ut blanketten, fyll i uppgifterna och skicka in den till oss. 

  • Här kan du läsa om hur du ansluter till ett bokat videobesök med vårdpersonal på beteendemedicin. Du får även information om vad du bör tänka på inför videobesöket.

Via remiss från läkare, annan vårdpersonal eller genom egen vårdbegäran. 

Remisskrav

Patientrummen ligger på bottenplan och är enkelrum med egen dusch och toalett. Kvälls- och nattetid finns ingen personal.

Till toppen av sidan