Bariatrisk mottagning Falun

Falu lasarett, Söderbaums väg 5

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag10.00–11.30
Måndag13.00–14.00
Tisdag10.00–11.30
Tisdag13.00–14.00
Onsdag10.00–11.30
Onsdag13.00–14.00
Torsdag10.00–11.30
Torsdag13.00–14.00
Fredag10.00–11.30
Fredag13.00–14.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Besöksadress:
Falu lasarett, Söderbaums väg 5
Län, kommun:
Dalarnas län, Falun
Postadress:
Kirurgi Falun, Falu lasarett, 791 82 Falun
Webbplats:
http://www.regiondalarna.se/

Bariatrisk mottagning är en specialistenhet inom Region Dalarna för personer med fetma.

Driftsform: Region

Fetma och övervikt är ett hälsoproblem som stadigt ökat i västvärlden under de senaste decennierna. Behovet av vård för denna patientgrupp ökar i samma takt och Region Dalarna har därför en specialistenhet för fetma.

Komplexiteten i sjukdomen fetma gör att en multiprofessionell insats med kunskap från flera olika områden bidrar till en effektiv behandling av tillståndet. Vi som arbetar med denna patientgrupp består av läkare, psykolog, sjukgymnast, beteendevetare, sjuksköterska, dietist och läkarsekreterare.

  • Uppdrag:

    • Bariatrisk mottagning är regionens specialistenhet för vuxna vårdsökande med fetma. Remiss/egen vårdbegäran tas emot vid ålder över 18 år och ett BMI över 35.
    • Uppdraget är att minska risken för följdsjukdomar tex diabetes typ II, hjärt-kärlsjukdomar, hypertoni, stroke, sömnapné, leverförfettning, ofrivillig barnlöshet, vissa typer av cancer, psykisk ohälsa, och förtida död.
    • Mottagningen ska erbjuda evidensbaserad utredning och behandling med långsiktiga resultat.

     

    Vid bariatrisk kirurgi:

    • Utföra utredning och pre/postoperativa insatser för patienter som genomgår obesitaskirurgi i Region Dalarna. Detta görs på Bariatrisk mottagning bland annat för att frigöra kirurgisk kapacitet på kirurgklinikerna och för att optimera förutsättningarna till god vård med goda behandlingsresultat.
    • Den postoperativa obesitasvården sker under fem år på Bariatrisk mottagning och utförs enligt nationella rekommendationer.
    • Vid behov genomföra en första utredning av hängbuksproblematik enligt rutin och överenskommelse med kirurgklinikens plastikteam samt att i aktuella fall remittera vidare till kirurgmottagningen.
  • Utredning
    Består alltid av besök till läkare och sjuksköterska och vid behov till flera olika yrkesgrupper. Besöket utökas då till att inkludera psykolog, dietist, sjuksköterska eller beteendevetare. Eftersom utredningen är individuell kan utredningstiden variera. Du kommer också bli kallad till en gruppinformation där även anhöriga kan delta.

    Arbete före en operation av fetma
    Baserat på bedömningen planeras ofta olika förberedelser före en operation utifrån den enskilda personen.
    De som ska behandlas kirurgiskt får oftast en skriftlig individuell handlingsplan där nedanstående delar kan vara med.

    • Arbete med livsstilsförändringar för att etablera en funktionell livsstil efter överviktskirurgi t.ex. minskning av bantningsbeteenden och etablerande av goda kostrutiner.
    • Arbete med psykisk ohälsa som eventuellt kan verka hindrande för ett kirurgiskt ingrepp, t.ex. rädslor relaterat till operation.
    • Råd från dietist, läkare, psykolog m.fl. som ges innan operation som berör kirurgisk behandling av fetma.
    • Viktminskning inför operation. Detta görs för att minska på mängden fett i bukhålan i syfte att underlätta själva genomförandet av operationen.
    • Normalisera förhållande till fysisk aktivitet och rörelse. Det brukar vara lagom att röra på sig i ungefär en halvtimme om dagen och någon gång i veckan med lite högre intensitet. Mer råd om fysisk rörelse finns på 1177.se: Rörelse är livsviktigt.

    Arbete efter operation för fetma

    För de flesta kommer förloppet efter operationen förlöpa utan några större bekymmer men ibland behöver man professionell hjälp för problem som uppkommer.

    • Stöd kring fysisk aktivitet. Det brukar vara lagom att röra på sig i ungefär en halvtimme om dagen och någon gång i veckan med högre intensitet. Fler råd om fysisk träning finns på 1177.se
    • Förebygga bristtillstånd av vitaminer och mineraler för att minska risken för allvarliga bristtillstånd.
    • Hjälp med att hitta lämpliga livsmedel.
    • Hjälp med ätbeteende.
    • Hjälp med att etablera en ny livsstil i linje med de rekommendationer som finns efteroperationen.
    • Rådgivning vid födoämnesallergier vilket skapar ett behov av förändrad kost.
    • Behandling vid identitetskris eller bekymmer med vikt och figur.
    • Svårigheter att acceptera det resultat man fått efter sin magsäcksoperation.
    • Överskottshud kan vissa få problem med efter kirurgisk behandling av fetma. Man vet inte vilka som kommer att drabbas men på Bariatrisk mottagning informerar vi om detta redan innan man tar beslut om kirurgisk behandling. Om det blir ett problem med överskottshud har vi arbetsrutiner för detta. Möjligheterna att behandla överskottshud regleras dock av regelverk och kriterier som bygger på att även denna behandling ska bli säker.

     

    Behandling utan kirurgi

    Då forskningsstödet för långsiktig viktförändring vid fetma med kost/motionsmetoder är lågt arbetar sällan Bariatrisk mottagning med dessa behandlingar när det gäller att nå en långsiktig och varaktig viktminskning.

    Läkemedel
    Läkemedelsalternativen för behandling av fetma har drabbats av bakslag. Nya läkemedel som till exempel bygger på syntetiska kopior av kroppens mättnadshormoner är dock under utveckling.

    • Etablerande av regelbunden måltidsordning.
    • Hjälp med att finna en bra livsstil.
    • Arbeta med negativ kroppsuppfattning.
    • "Livet på play" – Att i form av aktivitet hitta meningsfullhet i sin tillvaro trots sjukdomen fetma.

    Bariatrisk mottagning Deltar i SOReg som är ett skandinaviskt kvalitetssäkringsregister för i fetmakirurgi. SOReg publicerar årligen rapporter om den kirurgiska verksamheten för behandling av Fetma. Rapporterna finns att läsa på SOREG:s webbplats. Uppgifterna i registret är helt anonyma ingen enskild person kan identifieras. Syftet med registret är att öka kunskapen om sjukdomen, utveckla och övervaka effekterna av behandlingen samt kvaliteten i omhändertagandet.

Remisskrav

Remiss eller egen vårdbegäran.

För att få en remiss till Bariatrisk mottagning ska man ha ett BMI på minst 35. Komplexiteten i sjukdomen fetma gör att en multiprofessionell insats med kunskap från flera olika områden bidrar till en effektiv behandling av tillståndet.

Vid Kirurgisk behandling av fetma förutsätts att patienten är rökfri. För att underlätta för rökande patienter att bli rökfria inför eventuell kirurgisk behandling kan det vara av stort värde att påbörja rökavvänjningen så tidigt som möjligt. Överväg därför att påbörja rökavvänjningen redan vid remittering till Bariatrisk mottagning.

Besöksregler

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss. Du får endast röka på anvisade platser. Mobiltelefon får endast användas i blå zoner, vid osäkerhet fråga personalen.

All personal har tystnadsplikt.

Till toppen av sidan