Arytmienhet Umeå

Norrlands universitetssjukhus, E31

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
090-785 93 07
Telefontid idag

Stängt

  Fler tider och telefonnummer

  Telefontider
  • Mån - Fre08:00 - 10:15 Återuppringning

  Besöksadress:
  Norrlands universitetssjukhus, E31
  Län, kommun:
  Västerbottens län, Umeå
  Postadress:
  Norrlands universitetssjukhus, 90185 Umeå

  Vägbeskrivning

  Hitta hit:

  Arytmienheten finns på målpunkt E31 (trapphus E, plan 3), Norrlands Universitetssjukhus.

  Vi undersöker och behandlar dig med störningar i hjärtats rytm. Hos oss arbetar arytmologer, kardiologer, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, undersköterskor samt administrativ personal.

  Driftsform

  Driftsform: Region

  Information till patienter

  Logga in i våra e-tjänster för att avbeställa, av-/omboka undersöknings-/behandlingstid, för att förnya recept, ställa frågor om remiss och väntelista samt för att kontakta oss i andra ärenden. Under telefontiden går det också att ringa till oss på telefonnummer 090-785 27 38.

  Remisskrav

  Remiss krävs

  Publicerad: 2020-03-26

  För att förhindra smittspridning inom vården och skydda de som kan bli svårast sjuka är det viktigt att du bokar om din tid om du har förkylningssymtom. Det gäller om du till exempel har snuva, ont i halsen, hosta eller feber. Det gäller också om du endast har lindriga symtom.

  Om du absolut inte har behov av anhörig/följeslagare vid besöket ser vi helst att du kommer ensam.

  Läs mer om covid-19, coronavirus på 1177 Vårdguiden:
  1177.se/covid-19

  Här hittar du beskrivningar av våra vanligaste ingrepp, behandlingar och undersökningar.

  • Patienter med för långsam hjärtrytm kan få hjälp genom att en pacemaker, som säkerställer normal hjärtrytm, opereras in.

   En del av patienter med hjärtsvikt är betjänta av en speciell form av pacemaker, så kallad hjärtsviktpacemaker eller biventrikulär pacemaker. Denna pacemakerbehandling avser att förbättra hjärtats mekaniska pumpfunktion.

   Patienter som har haft allvarliga hjärtrusningar eller har ökad risk för detta kan behandlas med en inopererad defibrillator, ICD.

   Läs mer om att få en pacemaker här

  • På arytmienheten utför vi ablationer för att ta bort olika typer av hjärtrusningar. Ablation innebär att det område i hjärtat som orsakar hjärtrusningen bränns bort eller isoleras.

   Förmaksflimmer är den vanligaste orsaken till ablation men även andra former av hjärtrusningar behandlas, exempelvis så kallade AVNRT, WPW- ektopier och kammartackycardier.

   Vid en ablation förs tunna katetrar via blodkärl till insidan av hjärtat. Med hjälp av dessa kan man diagnostisera och behandla hjärtrusningar. Patienten är oftast vaken men ibland görs behandlingen under lättare sövning eller i narkos.

   Läs mer om förmaksflimmer här

  • Hjärtkatetisering görs för att ställa diagnos och avgöra vilken behandling som är lämplig vid vissa typer av hjärtfel.

   Vi gör till exempel hjärtkateteriseringar på patienter med förhöjt tryck i lungkretsloppet, så kallad pulmonell hypertension, vid vissa typer av medfödda hjärtfel samt på patienter som är aktuella för hjärttransplantation.

  • För att säkerställa vilken typ av rytmrubbning patienten har och därmed kunna erbjuda lämplig behandling, utför vi långtidsregistrering av EKG.  Med hjälp av bandspelare som bärs under viss tid, från ett dygn till flera veckor beroende på vilka symtom patienten har, kan vi bedöma omfattningen av patientens problem.

   Vi gör även diagnostik av hjärtrusningar som utgår från förmaken via en elektrod som placeras i matstrupen. Undersökningen kallas TAS-undersökning, Transesofagal atrial stimulering.

  • Patienter som svimmat eller visat andra tecken på blodtrycksfall kan undersökas med ett TILT-test för att få hjälp att hitta orsaken.

   Det innebär patienten först ligger plant på en tippbräda tio minuter för att sedan stå upprätt i 45 minuter under konstant puls och blodtrycksregistrering.

  • För att underlätta ditt besök finns en karta där du kan hitta målpunkter, adresser, parkeringar, busshållplatser och invändiga gångstråk på Norrlands universitetssjukhus.

  Till toppen av sidan