Provtagningsenheten Västerås

Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 1, entréplan, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.15–16.00
Tisdag07.15–16.00
Onsdag07.15–16.00
Torsdag07.15–16.00
Fredag07.15–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–17.30
Tisdag07.00–16.00
Onsdag07.00–16.00
Torsdag07.00–16.00
Fredag07.00–15.00
LördagStängt
SöndagStängt
Drop-in-tider
Måndag
07.00–16.00
Tisdag
07.00–16.00
Onsdag
07.00–16.00
Torsdag
07.00–16.00
Fredag
07.00–15.00
Lördag
Ingen drop-in
Söndag
Ingen drop-in

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 1, entréplan, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Från ingång 1 fortsätt rakt fram, ta vänster när korridoren delar sig. Det finns väntrum både inne på Provtagningsenheten och i entréhallen.

Vi genomför provtagning på Provtagningsenheten i Västerås och på Laboratoriemedicin i Fagersta, Köping och Sala. För att lämna prover hos oss behöver din läkare/vårdgivare ha gjort ett provtagningsunderlag. Det kan vara en digital remiss eller ett provtagningsunderlag på papper.

Vi analyserar prover och vävnader som tas på vårdcentral eller på sjukhusets mottagningar och vårdavdelningar.

Driftsform: Region

Till oss kommer du för att ta blodprov, lämna urinprov, avföringsprov och ta längd, vikt. Du kan också komma för att göra en funktionsundersökning, till exempel glukosbelastning. Hos oss kan du inte mäta blodtryck eller göra EKG-undersökningar.

Det är din läkare/vårdgivare som beställer vilka prover som ska tas.

Vi undersöker sedan proverna och svarar din läkare/vårdgivare vad vi ser. Det hjälper dem att förstå hur din kropp mår, ställa diagnoser, välja rätt behandling eller följa effekten av en behandling.

  • Det finns drop-in på alla våra provtagningsmottagningar. I Västerås kan du även logga in på 1177.se och boka tid via webbtidboken.

    Ring oss om du har särskilda behov så bokar vi en längre tid. För funktionsundersökningar får du en kallelse med en bokad tid.

    Våra andra provtagningsmottagningar:

  • Vi tar prover på barn från 6 månader. I Västerås behöver du ringa för att boka tid för provtagning på barn yngre än 7 år.

    Förbered barnet inför besöket genom att titta på bildspel om hur blodprov går till.
    Du kan köpa lokalbedövande salva eller plåster receptfritt på apoteket. Då känns sticket mindre. Sätt plåster i båda armvecken minst en timme före besöket. 

  • En del prover kräver vissa förberedelser, det kan till exempel vara att proverna behöver lämnas en särskild tid på dagen, att du behöver göra uppehåll med dina mediciner eller fasta före provtagningen. Du får information om vilka förberedelser som gäller för dig av din läkare/vårdgivare som har beställt provet.

  • Du får provtagningsmaterial, till exempel rör för avföring och urin, av din läkare/vårdgivare. Undantaget är urinsamlingskärl med tillsats som du hämtar hos oss på Provtagningsenheten/Laboratoriemedicin.

Remisskrav

För att lämna prover hos oss behöver din vårdgivare skriva ett provtagningsunderlag. Det kan vara en digital remiss eller ett provtagningsunderlag på papper.

Ta med giltig svensk ID-handling. Du behöver alltid legitimera dig för personalen som ska ta ditt prov.

Om du har fått ett provtagningsunderlag på papper behöver du ta med det till oss.

För vissa prover eller undersökningar behöver du förbereda dig, som att fasta eller sluta ta mediciner en stund. Din läkare/vårdgivare ger dig information om vad du behöver göra.

Blodprov kan tas både i armen (venöst) och i fingret (kapillärt). Det tas vanligen i armen. Kläderna på armen bör därför vara lätta att vika upp.

Kommer du för drop-in tar du alltid en nummerlapp när du kommer till oss, oavsett ärende. Säg till om du ska ta akuta prover.

Om du har en bokad tid till Provtagningsenheten i Västerås ska du anmäla dig i terminalen för självincheckning.

Du behöver vila sittandes i väntrummet minst 15 minuter före provtagning för att dina provresultat ska bli korrekta.

Dina provsvar får du av din läkare/vårdgivare som har beställt provet.

Till toppen av sidan