Neonatalavdelning 10, Söder, Växjö

Centrallasarettet Växjö Strandvägen 8, huvudentrén. Hall G plan 3. Entrédörren är låst, ring på entréklockan.

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
Centrallasarettet Växjö Strandvägen 8, huvudentrén. Hall G plan 3. Entrédörren är låst, ring på entréklockan.
Län, kommun:
Kronobergs län, Växjö
Postadress:
Neonatalavdelning 10, Centrallasarettet, 0105012, Strandvägen 8, 352 34, Växjö

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Centrallasarettet, Hall G plan 3. Entrédörren är låst, ring på entréklockan.

På Neonatalavdelning 10 vårdas för tidigt födda barn, prematura barn och andra nyfödda barn som är i behov av extra observation och vård. Hos oss möter du en samlad kompetens bestående av neonatologer, specialistutbildade barnläkare, barnsjuksköterskor samt barnsköterskor.


Verksamhetschef Anna Bärtås tel, 0470-58 80 00

Driftsform: Region

Neonatalavdelning 10 är en avdelning för sjuka nyfödda eller för tidigt födda barn.

Till avdelningen kommer barn direkt från förlossningen eller BB, då de behöver någon form av sjukvård. Ibland händer det att små barn hemifrån som behöver sjukhusvård också läggs in hos oss.

  • Era planer för den första tiden tillsammans har snabbt ändrats. Det är en omvälvande händelse för hela familjen och det kan ta lite tid innan ni vänjer er vid vad denna nya situation innebär för er. 

    Ni som föräldrar är de viktigaste personerna för barnet. Barnet känner igen era röster och känner er närvaro vilket lugnar och ökar dess välbefinnande. Vi strävar efter att barnet vårdas hud-mot-hud som mycket som möjligt. Detta för att det är den bästa platsen för barnet då det ger många positiva fördelar, främst för barnet men även för dig som föräldrer. Barnet ser dig, hör dig, känner din doft och dina hjärtslag. 

    Vi strävar efter att ni ska ha möjligheten att vara tillsammans med ert barn under dygnets alla timmar. Målet är att ni som föräldrar sköter barnets omvårdnad. Personalen har det mediciska ansvaret under vårdtiden, kanske tänker du att personalen är experterna just nu, att de vet vad som är bäst för ditt barn. Men det finns ingen som kan ersätta dig som förälder. Ditt barn behöver känna att du finns där. Känna din närhet och värme, höra din röst. Du kan skapa trygghet och ge lugn i en för barnet annars obegriplig värld.

    Ditt barn behöver dig - vad behöver du? I kriser behöver vi varandra, nära och kära. En varm hand, en kram. Prata om hur du har det; "Så här är det för mig just nu - hur är det för dig?". Vi erbjuder även samtal med en kurator för de föräldrar som önskar stöd i sin situation.

    Vi kommer göra allt vi kan för att er vistelse hos oss ska bli så bra som möjligt.

  • Föräldraträffar

    I nuläget med gällande restriktioner har vi inte möjlighet att erbjuda föräldraträffar på det sätt som beskrivs nedan, istället kommer den personal som håller i träffarna in till familjerna.

    En dag i veckan träffas föräldrar som har barn inneliggande på neonatalavdelningen. Många tycker det är skönt att få träffa föräldrar i liknande situationer, även om barnens vårdbehov skiljer sig åt. Varje träff har ett tema, t.ex. anknytning, amning eller spädbarnsmassage. Vill man så finns det utrymme att prata om sin situation och höra hur andra föräldrar har det på avdelningen.

  • För för tidigt födda och svårt sjuka spädbarn, är bröstmjölk extra viktigt. Innan barnets egen mamma fått igång sin bröstmjölksproduktion behöver vi använda donerad bröstmjölk.

    Vi på Neonatalavdelning 10 vill därför gärna köpa den bröstmjölk du eventuellt får över när du som är hemma ammar ditt barn.

    Läs mer i brochyren "Till dig som får bröstmjölk över".

  • En del barn som vårdats på avd 10 kommer tillbaka för utvecklingskontroll, vaccination eller bara viktkontroller. Om ditt barn behöver efterkontroller kommer ni att få tid för besök på Neonatalmottagningen.

    För mycket tidigt födda barn, eller barn som varit svårt sjuka som nyfödda, finns uppföljning via Svenskt neonatalt kvalitetsregister, SNQ Neo NU. Barnen undersöks vid 2 och 5,5 års ålder av olika specialister. Uppföljningen syftar till att ge en bild av ditt barns utveckling och hälsa och för att värdera om extra stöd behövs. Uppföljningen kan också ge underlag för förbättringar av neonatalvården.

    Ett besök via Neontal uppföljning Neo NU innebär besök till läkare, sjuksköterska och sjukgymnast.

  • Lekterapin ska vara frizonen för barn och ungdomar som vårdas på sjukhuset. Barn erbjuds lek och avkoppling i en trygg och barnvänlig miljö. Även de barn som har ett litet syskon på neonatalavdelningen och barn som är nära anhöriga till någon som vårdas på sjukhuset kan komma till lekterapin.

    Lekterapin förväntas vara en mobilfri zon.

    För de äldre barnen finns ett särskilt ungdomsrum för musik och teknik.

     

Besöksregler

Mamma och Pappa vistas med sina barn på avdelningen dygnet runt. Övriga besök endast efter överenskommelse med personal.

Till toppen av sidan