Läs andras frågor

Vad beror på occipitalisneuralgi på och kan besvären gå över ?

Fråga

Jag har fått diagnosen occipitalisneuralgi. Symtomen har varit en våldsam smärta som varat några sekunder, precis som knivar som skurit rakt in i bakhuvudet. Jag tar nu läkemedlet karbamazepin och det hjälper ganska bra.

Jag undrar vad det är som händer i huvudet när denna fruktansvärda smärta kommer? Vad kan orsaken vara och finns det något hopp om att det går över med tiden?

Svar

Occipitalisneuralgi är en ovanlig form av nervsmärta som utgår från occipitalisnerven som leder känseln från bakhuvudet.

När en nerv av någon anledning blir utsatt för tryck eller blir skadad kan det leda till att det gör ont. Smärtorna kan antingen vara ihållande eller komma stötvis som för dig. De är ofta intensiva och skärande, precis som vid andra slags nervsmärtor.

Orsaken kan vara tidigare slag mot nacken eller bakhuvudet, eller en whiplashskada. Nerven kan också komma i kläm i nacken mellan halskotor eller spända muskler. Diabetes, tumörer och infektioner är andra mer ovanliga orsaker. Det är vanligt att läkaren inte hittar någon tydlig orsak till besvären.

Det finns absolut hopp om att det ska gå över. Smärtorna kan minska och försvinna av sig själv. Symtomen kan lindras med läkemedel, till exempel det som du tar. Det kan även hjälpa med så kallad transkutan elektrisk nervstimulering, tens. 

Det finns också behandlingsformer som nervblockader och nervstimulering med inopererade elektroder. Men det är ovanligt att sådan behandling behövs.

Till toppen av sidan