Läs andras frågor

Vad gör man åt slemsäcksinflammation i knät?

Fråga

För en månad sedan fick jag en slemsäcksinflammation på framsidan av knät. Jag tog det lugnt och åt inflammationshämmande medicin i en vecka. Svullnaden gick ner men efter medicineringens slut återkom svullnaden igen så fort jag började röra på mig igen. Fick knät tömt på vätska och en kortisonspruta, vilade och började röra på mig igen efter någon vecka. Men svullnaden återkom igen. Den här gången konstaterade läkaren att det var en infektion. Läkaren tömde då slemsäcken och satte in ett dränage, och jag fick antibiotika.

Hur länge kan inflammationen sitta i? Hur blir man av med inflammationen på bästa och snabbaste möjliga sätt?

Jag arbetar som snickare och står mycket på knä.

Svar

Dina problem börjar bli långdragna och det kan tyvärr bli så när det gäller slemsäcksinflammationer.

Knät är en led som utsätts för mycket påfrestningar och som behöver "smörjas" ofta. Smörjmedlet är ledvätskan som vanligtvis finns i knäleden och som förvaras och tillverkas i slemsäckarna runt knäet. Det finns flera slemsäckar runt knät, bland annat framför knäskålen.

Det kan vara svårt att bli av med slemsäcksinflammationen när den väl har uppstått. Ibland blir det också en infektion med bakterier i slemsäcken. Då kan läkaren tömma slemsäcken och ge antibiotika precis som för dig. Man brukar också använda medel mot inflammation.

Det är vanligt att inflammationen kommer tillbaka, till exempel om man står mycket på knä.

På din beskrivning låter det som om du skulle behöva gå tillbaka till läkaren igen. Det är också viktigt att undvika tryck på knäna och att använda skyddskuddar i arbetskläderna. Det är möjligt att du får en ny omgång med medicin eller att läkaren öppnar slemsäcken igen.

Det är mycket ovanligt att inte bli helt bra till slut, även om inflammationer i slemsäcken kan bli långvariga och återkomma. Det är sällsynt att besvären är så långvariga att läkaren opererar bort slemsäcken.

 

 

Till toppen av sidan