Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Psykiatrisk akut- och bedömningsmottagning Umeå

Akutvägen 4A, Norrlands universitetssjukhus, 907 37 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Besöksadress:
Akutvägen 4A, Norrlands universitetssjukhus, 907 37 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Norrlands universitetssjukhus, 901 85 Umeå

Publicerad: 2024-06-04

Just nu pågår en strejk som påverkar vissa vårdenheter i regionen. Region Västerbotten arbetar för att situationen inte ska påverka dig som patient, men det kan bli längre väntetider och köer. Det kan också vara svårare att komma i kontakt med vissa enheter.

Sök vård som vanligt under strejken. Du som har ett inbokat besök i vården, tandvården eller har en planerad operation, ska utgå från att det blir av. Du kommer kontaktas om besöket ställs in.

Observera att den här informationen är generell för hela Region Västerbotten. Om något annat gäller för den här enheten så står det på den här sidan.

Aktuell information om hur du ska söka vård finns på 1177.se

Psykiatriska akutmottagningen har öppet dygnet runt. Telefonnumret är: 090-785 65 00.

Helger samt vardagar efter klockan 21.00 hänvisas patienter som söker akut till Akutmottagningen, där personal från oss möter upp.Psykiatriska bedömningsmottagningens telefonnummer är: 090-785 93 18.

Bedömningsmottagningen tar emot och behandlar remisser från andra vårdgivare och egen vårdbegäran.

Bedömningsmottagningen tar emot och behandlar remisser från andra vårdgivare och egen vårdbegäran.

Driftsform: Region

 • Vid behov av akut psykiatrisk hjälp är du välkommen till akutmottagningen för vuxenpsykiatri, som är öppen dygnet runt för vuxna över 18 år. Personalgruppen består av läkare, sjuksköterskor, skötare och medicinska sekreterare. Har du inte möjlighet att besöka mottagningen kan du alltid ringa på telefonnummer: 090-785 65 00.


  På akutmottagningen tar vi emot dig med akut psykiatriskt tillstånd dygnet runt, det finns ingen tidsbokning eller regelrätt kösystem. Prioriteringsordningen utgår från patientens enskilda hälsotillstånd.

 • Vi vänder oss till dig som är ny inom psykiatrin som är i behov av specialist psykiatrisk vård. Vi finns även tillgängliga för dig som har avslutat din kontakt med din behandlande mottagning eller söker på nytt. Akuta remisser går direkt till psykiatriska akutmottagningen.

  Vid ett första bedömningssamtal undersöker vi vad som är grunden till dina problem och bedömer om det är inom specialistpsykiatrin du ska få hjälp.
  Om vi anser att remiss/egen vårdbegäran inte tyder på att behov av specialistpsykiatri finns, får remitterad enhet/du besked om det via remissvar eller brev. Första bedömningen kan göras av läkare, psykolog eller kurator.


  Vår personalgrupp består av läkare, sjuksköterskor, skötare, kuratorer, psykologer och medicinska sekreterare.

 • rTMS
  Magnetstimulering är en behandling som kan hjälpa vid en depression. Under behandlingen stimuleras hjärnan med korta pulser av ett magnetfält. Magnetstimulering kallas också för repetitiv transkraniell magnetstimulering, rTMS. Magnetstimulering kan erbjudas till personer med episod av medelsvår till svår depression, där annan behandling inte har varit framgångsrik. Du måste vara minst 18 år för att behandlas med magnetstimulering. Behandling med magnetstimulering ser ut att vara mindre effektivt för äldre personer. En läkare avgör om behandlingen är lämplig.

  ECT
  Elbehandling kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar. Behandlingen innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder. Elbehandling ger stark och snabb effekt vid svåra symtom på depression. Det kan även vara ett alternativ för dig som inte har blivit hjälpt av annan antidepressiv behandling. En läkare avgör om behandlingen är lämplig.

  Utifrån nationella riktlinjer och regionala vårdprogram erbjuder vi:

  ECT/Elbehandling (Elektrokonvulsiv terapi)
  Läs mer om ECT-behandling på 1177.seTill toppen av sidan