Undersökning och behandling med endoskopi

Mikrolaryngoskopi

Innehållet gäller Västerbotten

Mikrolaryngoskopi är en undersökning av struphuvudet med mikroskop. Heshet är en vanlig orsak till undersökningen och den utförs oftast i en operationssal under narkos. Om läkaren tidigare har upptäckt en förändring på stämbanden som ska provtas eller opereras bort utförs en mikrolaryngoskopisk operation.

Förberedelser

Det är viktigt att du följer de skriftliga instruktionerna som du får tillsammans med din kallelse.

Följer du inte instruktionerna så kan operationen komma att ställas in och du erbjuds en ny operationstid.

Så går det till

Du är sövd med narkosmedel under hela operationen. Innan operation kan du få lugnande läkemedel.
 
Läkaren för ner ett ihåligt metallrör i halsen, ett så kallat laryngoskop. Rörets nedre öppning placeras strax ovanför stämbanden och den andra änden av röret ligger i nivå med läpparna. Med ett mikroskop undersöks sedan stämbanden noggrant via laryngoskopet.
 
Vid en operation för läkaren ner speciella instrument genom laryngoskopet för att operera bort hela eller en del av förändringen på stämbanden. I vissa fall används laser. Läkaren kan också  ta ett vävnadsprov som senare analyseras.

Så mår du efter operationen

Du som är frisk i övrigt kan gå hem samma dag och behöver inte vara kvar över natten på sjukhuset. Men räkna med att stanna hemma från arbete eller skola i tre till fem dagar.

Du får äta och dricka som vanligt efter operationen.

Har du lämnat ett vävnadsprov ska du vara försiktig med att använda din röst under tre till fyra dagar. Du ska inte prata länge i telefon och inte prata i bullrig miljö. Det är också viktigt att du inte röker efter operationen. Rökning försämrar läkningen och ökar risken för cancer i struphuvudet.

Under de första dagarna kan du ha ont och känna dig irriterad i halsen, men det går över av sig själv. Har du fått muskelavslappnande läkemedel inför operationen kan det kännas som träningsvärk i kroppen under någon dag efteråt. Har läkaren använt laser kan stämbanden bli svullna. Då kan du få en tillfällig röstförsämring under några dagar.

Om det behövs kan du ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Bedömer läkaren att du behöver andra typer av smärtstillande läkemedel kommer du att få recept på det innan du lämnar sjukhuset.

Att lägga en extra kudde under huvudet när du sover kan också kännas skönt och lindra besvären. Det beror på att högläge av huvudet och halsen minskar svullnaden i det område där du har opererats.

Får du besvär med hosta efter operationen ska du ta hostdämpande läkemedel. Använd receptfria läkemedel i första hand, till exempel Nipaxon eller Bisolvon.

När ska jag kontakta vården?

Kontakta genast vårdavdelningen om du får svårt att andas. Samma sak gäller om du får feber eller missfärgat slem från halsen. Det kan tyda på en infektion som behöver behandlas.

Har du gjort undersökningen eller operationen på öron-näsa-hals- och käkkirurgi ska du kontakta den avdelningen:

Kontaktuppgifter till öron-näsa-hals- och käkkirurgi avdelning

Provsvar och återbesök

Har läkaren tagit ett vävnadsprov får du svar via telefon eller brev inom tre veckor.

Du kallas också till återbesök hos läkare efter ungefär åtta till tio veckor för kontroll. Om det behövs får du komma till en logoped som hjälper dig med att hitta en bra röstteknik.

Varför görs undersökningen?

Den vanligaste orsaken till att undersökningen utförs är långvarig heshet. Att vara hes kan antingen bero på felaktig röstteknik eller på att det finns en sjuklig förändring på stämbanden. Det finns olika sätt att utreda förändringar på stämbanden och mikrolaryngoskopi med operation är en av metoderna som används.

Genom ett vävnadsprov som tas vid operationen går det oftast att ta reda på orsaken till förändringen. I bland kan syftet med operation i första hand också vara att behandla en förändring.

Komplikationer

Det är ovanligt med komplikationer efter en operation. Det finns en liten risk att rösten blir sämre på grund av en oförutsägbar ärrbildning med försämrad stämbandsvibration.

Det finns också en liten risk för att du får en skada i tänderna, läppen eller tungan under operationen på grund av att laryngoskopet kortvarigt har klämt vävnaden. Om det inträffar ska du själv anmäla det anmäla det till patientförsäkringen hos Löf.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken hälsocentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna göra det behöver du förstå informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.

Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Till toppen av sidan