Hormonsänkande behandling vid bröstcancer
Innehållet gäller VästerbottenHormonsänkande behandling är en viktig förebyggande behandling för att minska risken för återfall i bröstcancer. Det brukar också kallas för endokrin behandling. De flesta bröstcancertumörer är hormonkänsliga. Det innebär att tumören är beroende av framförallt hormonet östrogen för sin tillväxt.
Hormonsänkande behandling blockerar östrogenets effekt eller minskar östrogennivån i kroppen. Detta förhindrar cancercellerna att växa och föröka sig. För att få så bra effekt som möjligt bör behandlingen pågå i fem år, och i vissa fall kan behandlingen förlängas till tio år. Hormonsänkande behandling halverar även risken för att få bröstcancer i det andra bröstet.
Klimakterieliknande besvär är vanliga biverkningar vid hormonsänkande behandling. Med stöd och råd kan du underlätta och minska besvären. Om du känner dig tveksam till behandlingen och vill ha råd och information kan du alltid prata med din kontaktsjuksköterska.
Olika läkemedel
Tamoxifen
Aromatashämmare
Goserelin
Naturläkemedel
Hur påverkas du av behandlingen?
Vad kan jag göra själv?
När ska jag kontakta vården?
Påverka och delta i din vård
Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.
Du kan söka vård på vilken hälsocentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.
Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.
Ditt samtycke är viktigt
När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.
Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.