Efter förlossningen

Matvanor och vikt efter förlossning

Innehållet gäller Västerbotten

Här får du råd om hur du kan äta och må bra efter din förlossning.

Ät regelbundet och varierat

Efter förlossningen är det viktigt att du får i dig den näring som du behöver. Därför är det bra om du försöker äta regelbundet, varierat och fördelat över dagen. Ät grönsaker, frukt och välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel. Undvik söta drycker, godis, kakor, glass och annat med mycket socker, fett och lite näring.

Du som inte ammar kan följa de vanliga rekommendationerna för att äta hälsosamt.

Att tänka på om du ammar

Om du ammar behöver du lite mer av de flesta näringsämnen. Välj livsmedel som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, folsyra och järn, som till exempel fet fisk och gröna bladgrönsaker. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. 

Livsmedelsverkets webbplats finns mer information om goda matvanor och bra livsmedel då du ammar.

Vikt efter graviditet

Råd kring viktutveckling inför, vid och efter graviditet ges i medicinskt syfte, precis som mätning av blodtryck och blodsocker. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

De första sex veckorna efter förlossningen är det vanligt att gå ner snabbt i vikt, bland annat för att den samlade mängden vätskor i kroppen minskar.

Efter det så är det bra om viktminskningen inte går för fort. Om du ammar bör du inte gå ner mer än ett halvt kilo i vikt per vecka.

Har du gått upp mer än det som rekommenderades under din graviditet kan det vara svårt att gå ner till din tidigare vikt efteråt. Hur mycket du rekommenderades att gå upp beror på vad du vägde innan graviditeten.

Planerar du att få fler barn är det bra att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Du rekommenderas att gå ner till en hälsosam vikt inom ett år. 

Om du planerar att få fler barn

Planerar du att få fler barn är det bra att ha en hälsosam vikt.

Att inom ett år gå ned till den vikt du hade innan graviditeten minskar risken för komplikationer under nästa graviditet och förlossning.

Har du gått upp mer än det som rekommenderades under din graviditet kan det vara svårt att gå ner till din tidigare vikt. Hur mycket du rekommenderades att gå upp i vikt upp beror på vad du vägde innan graviditeten.

Behöver du stöd kan du prata med din barnmorska för att få en remiss till dietist.

Behöver du råd och stöd?

Vill du ha råd kring fysiska besvär, stöd för att komma igång eller få hjälp med ett träningsprogram? Då kan du ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral.

Du kan till exempel få ett recept på fysisk aktivitet, FaR. Det innebär att fysisk aktivitet ordineras på samma sätt som ett läkemedel och mål och effekter följs upp.

Här kan du läsa mer om träning efter förlossning.

Till toppen av sidan