Sterilisering

Skriv ut (ca 3 sidor)

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig.

Skriv ut

Efter en sterilisering fortsätter hormoner, spermier eller ägg att produceras som vanligt. Att sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna eller äggstockarna opereras bort. 

Hur gör jag för att sterilisera mig?

Hur gör jag för att sterilisera mig?

Du måste ha fyllt 25 år för att få sterilisera dig. Börja med att boka en tid på en vårdcentral. Där skriver en läkare remiss till en gynekolog eller urolog som utför steriliseringen.

Fäll ihop

När passar sterilisering?

När passar sterilisering?

Metoden är  mycket säker om du vet säkert att du aldrig vill ha barn, eller att du inte vill ha fler barn. Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten. Tänk på att steriliseringen inte skyddar mot könssjukdomar utan bara mot oönskade graviditeter.

Fäll ihop

När passar inte sterilisering?

När passar inte sterilisering?

Det är svårt och komplicerat att ångra sig och det är inte ens säkert att det går. Därför ska du vara säker på att du aldrig vill ha barn eller inte vill ha fler barn innan du steriliserar dig.

Fäll ihop

Förberedelser

Förberedelser

Före operationen får du träffa en kurator, barnmorska eller läkare, som förklarar vad en sterilisering innebär. Du får skriva på papper där du intygar att du förstår vad en sterilisering betyder och att du inte kan bli, eller göra någon gravid efteråt.

Bestämmelserna kring sterilisering finns i steriliseringslagen. I steriliseringslagen står till exempel att du innan operationen måste diskutera ditt beslut med en läkare.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Fäll ihop

Hur utförs operationen?

Hur utförs operationen?

Hur operationen utförs beror på om du har ett manligt könsorgan eller ett kvinnligt könsorgan.

Sterilisering av manligt könsorgan

Vid en sterilisering gör urologen ett 1-2 centimeter långt snitt i övre delen av pungen, tar fram sädesledaren, delar den och avlägsnar en bit. Därefter knyts sädesledaren ihop med hjälp av tråd eller så bränns änden på den.

Snitten i huden sys ihop. Operationen tar ungefär trettio minuter. Du blir lokalbedövad inför operationen.

En sterilisering av det manliga könsorganet kallas även för vasektomi.

Sterilisering av kvinnligt könsorgan

Har du en livmoder klipps eller blockeras äggledarna för att förhindra spermiernas väg från livmodern in till äggledarna. Detta kan göras genom titthålskirurgi eller direkt via slidan och livmodern. Det kan också göras samtidigt som ett kejsarsnitt.

Du är sövd om steriliseringen görs genom titthålskirurgi, men det kan räcka med att du får smärtstillande medicin om den görs via slidan. Du kan då vara vaken om du tycker att det känns okej. 

Fäll ihop

Efter operationen

Efter operationen

Du kan oftast åka hem från sjukhuset samma dag. Du bör inte cykla eller köra bil direkt efteråt. De flesta kan gå tillbaka till arbetet dagen efter operationen. Du ska dock undvika tung fysisk ansträngning under de närmaste tre dagarna.

Har du en livmoder fortsätter du att producera ägg och hormoner som vanligt även efter en sterilisering. Du får mens som tidigare. Skillnaden är att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren och då kan det inte heller ske någon befruktning.

Har du en penis innebär sterilisering att spermierna inte kan komma ut i sädesvätskan. Du får alltså utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan. Ungefär tre månader efter operationen får du lämna spermieprov för att se att operationen lyckades.

Fäll ihop

Vad kostar det att sterilisera sig?

Vad kostar det att sterilisera sig?

Det är olika hur mycket steriliseringen kostar beroende på var du bor i landet. I vissa landsting får du själv betala, medan det i andra bara kostar som ett vanligt läkarbesök. Men du måste göra minst ett läkarbesök före själva operationen.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-02-14
Redaktör:

Ida Friedmann, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sofia Alsing, barnmorska, Sesammottagningen, Danderyds sjukhus.