Oregelbunden mens betyder att tiden mellan mensblödningarna är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar.
Det är vanligt att ha lite olika längd på sin menscykel. En försenad mens behöver inte betyda att det är någonting som är fel. En del har alltid mer eller mindre oregelbunden mens.
Det kan vara bra att hålla koll på din mens genom att skriva upp datumen i en almanacka eller mobil. Det finns också appar till mobilen som du kan använda. Då kan du se om mensen är regelbunden och märker om den är sen någon månad eller uteblir helt.
Orsaker till oregelbunden mens
En för lång eller kort menscykel kan ha olika orsaker:
Preventivmedel
Preventivmedel med hormoner tar bort ägglossningen. Du kan få oregelbundna småblödningar när du tar preventivmedel som innehåller hormoner. Detta kallas genombrottsblödning och består inte av mensblod. Preventivmedel som kan påverka ägglossningen är: minipiller eller mellanpiller, hormonspiral, p-stav, p-spruta
och
p-ring.
Testosteronmängden i kroppen
En ökad mängd testosteron i kroppen kan göra så att du får långt mellan mensen. Då kan du ha något som heter polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS.
Sjukdomar, stress och viktförändringar
En del sjukdomar, stress och viktförändringar kan påverka hormonerna i kroppen så att mensen kommer för ofta, för sällan eller inte kommer alls.
Klimakteriet
Efter 40 års ålder är det vanligt att mensen börjar komma oregelbundet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen ändras inför klimakteriet. Du kan läsa mer om klimakteriebesvär här.
När och var ska jag söka vård för oregelbunden mens?
Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig:
- Du har haft oregelbunden mens under en längre tid och besväras av det.
- Du har fått en blödning som liknar mens trots att du kommit i klimakteriet och och inte haft mens på minst ett år.
- Du vill bli gravid och har oregelbunden mens.
Det är ofta inte bråttom. Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag.
Du kan kontakta de flesta mottagningar genom att logga in.
Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Dit kan du gå om du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Behandling av oregelbunden mens
Preventivmedel med hormoner gör att du får mer regelbunden mens, eller att den försvinner helt. Du kan till exempel få p-ring, p-piller, p-plåster eller andra läkemedel som innehåller hormoner.
Om du vill bli gravid finns det olika behandlingar beroende på vad som är orsaken till att du inte blir gravid.