Gravid i vecka 1-2

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 1-2

Första delen av graviditeten

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds.

Under den första delen av graviditeten utvecklas embryot från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats. Fostrets utveckling från vecka till vecka ser nästan exakt likadan ut för de flesta foster under första delen av graviditeten. 

En graviditet är från befruktning till förlossning i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar. Av flera skäl kan det vara svårt att veta när själva befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag, ungefär två veckor före befruktningen. Hur långt det är mellan mens och ägglossning är olika från person till person. Vid assisterad befruktning, IVF, beräknas graviditetens början från två veckor innan ägget sattes in i livmodern. Längre fram i graviditeten kan barnmorskan eller läkaren kontrollera beräknat födelsedatum med hjälp av ultraljud

I gravidkroppen

Vid ägglossningen stiger kroppstemperaturen ungefär en halv grad och fortsätter att ligga på den nivån under hela graviditeten. Redan tidigt är det viktigt att äta bra mat när man är gravid

Befruktningen

Menscykeln räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Den brukar vara omkring 28 dagar, men för en del kan den vara längre. Ungefär två veckor innan mens sker ägglossningen. Ägget blir befruktat i äggledaren, sen fastnar det i livmoderns slemhinna. Direkt efter befruktningen börjar ägget att dela sig. Celldelningen fortsätter och bildar ett embryo.

En del blir gravida med hjälp av så kallad assisterad befruktning

Det händer att ägg delar på sig så att det blir enäggstvillingar. Tvåäggstvillingar är när två ägg blir befruktade av varsin spermie.

Det händer också att fler än två ägg blir befruktade av varsin spermie, men det är mycket ovanligt. 

Lästips

Bli gravid - frågor och svar
Könsorgan och fortplantning
Alkohol och graviditet
Tobak och graviditet

Spermie som träffar ett ägg

 

 

Senast uppdaterad:
2014-01-21
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet, har bidragit med bildunderlag för embryoperioden.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg