Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern

Skriv ut (ca 2 sidor)

Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg fastnar i äggledaren. Ofta beror det på att äggledaren är skadad. När ägget börjar växa kan du få mycket ont. Om äggledaren brister kan du bli livshotande sjuk. Ett befruktat ägg som fastnat utanför livmodern kan inte utvecklas. Du behöver oftast opereras eller få läkemedel, även om ägget ibland sköljs bort i ett missfall.

Skriv ut

Symtom

Symtom

De första veckorna märker du inte något speciellt. Antingen får du vanliga graviditetssymtom som spänningar i brösten och illamående, eller så märker du ingenting alls.

Lite senare, oftast i vecka 5 eller 6, kan du få blödningar och ont i magen, ofta långt ner eller i ena sidan.

Om äggledaren brister kan det leda till en större blödning i magen. Då kan du förutom magsmärtor också bli yr, kallsvettig och känna dig svimfärdig.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

Om du får plötsliga svåra smärtor i magen och det finns en möjlighet att du är gravid ska du kontakta en akutmottagning.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop

Undersökningar

Undersökningar

För att ställa diagnosen utomkvedshavandeskap gör läkaren ett ultraljud. Dessutom följer hen nivåerna av graviditetshormon i ditt blod.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Om du har lättare besvär kan läkaren ibland vänta några dagar med behandling för att se om ägget sköljs bort genom ett missfall. Då får du lämna blodprov vid flera tillfällen, för att läkaren ska kunna följa nivåerna av graviditetshormon.

Men oftast behöver graviditeten avbrytas genom operation eller läkemedel. Om du opereras måste äggledaren ibland tas bort eftersom den kan vara skadad och orsaka nya utomkvedshavandeskap. Vanligtvis opererar läkaren via titthål.

Fäll ihop

Vad beror utomkvedshavandeskap på?

Vad beror utomkvedshavandeskap på?

Det är vanligare att få utomkvedshavandeskap om du har skador i äggledarna. Skadorna kan bero på

• tidigare utomkvedshavandeskap
• klamydiainfektion
• bukoperation
• blindtarmsinfektion
• endometrios
• graviditet trots spiral.

Fäll ihop

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

En graviditet börjar med att ett ägg befruktas i äggledaren. Vid en vanlig graviditet rör sig ägget sedan till livmodern, där det fastnar i slemhinnan och börjar växa.

Ibland, men det är ovanligt, kan det befruktade ägget fastna på vägen till livmodern. När ägget börjar växa gör det ont, eftersom utrymmet i äggledaren inte är tillräckligt stort. Ett befruktat ägg som fastnat i äggledaren kan aldrig utvecklas till ett barn.

Fäll ihop

Komplikationer

Komplikationer

Ett utomkvedshavandeskap behöver inte påverka chanserna att bli gravid, även om det kan göra det. Om äggledaren är ärrig eller borttagen kan du få svårare att bli gravid. Men om din andra äggledare fungerar går det ofta bra ändå.

Om du har haft ett utomkvedshavandeskap kan det hända att du känner oro eller har funderingar och frågor. Prata med din barnmorska för att få den hjälp du behöver. Ibland uppkommer funderingarna först efter ett par månader. Genom sjukvården kan du få kontakt med någon att prata med, till exempel en kurator.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-10-29
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Petersson, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge