SKA DU FÖDA SNART?

Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Här finns information för dig som ska föda barn i Skåne om vad läget med covid-19 innebär inför förlossning. Det finns också information om vad som gäller för dig som ska föda barn och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Nya regler gäller för dig som är gravid och din partner eller närstående. Det beror på läget med covid-19.

Din partner får inte vara med på undersökningar under graviditeten, till exempel ultraljud. Det gäller på både barnmorskemottagningar och mottagningar på sjukhus.

Det kan göras undantag för besöksförbudet om det finns mycket speciella omständigheter.

Här finns frågor och svar om covid-19 och graviditet. 

Din partner kan vara med under förlossningen

Din partner kan vara med under förlossningen om hen är frisk. Din partner får inte närvara vid förlossningen om hen har symtom av luftvägsinfektion som exempelvis hosta, feber eller halsont.

Besöksförbud på BB-avdelning

Din partner får inte följa med till BB. Det är besöksförbud på BB för att minska risken för att vårdpersonal och andra patienter smittas av covid-19.

Vad gäller vid planerat kejsarsnitt?

Du som är gravid och din partner kommer tillsammans till sjukhuset. Din partner kommer inte få vara med under operationen utan vänta i ett annat rum. Din partner kommer få vara med barnet efter förlossningen och hela familjen får vara tillsammans en stund innan du och barnet ska få eftervård på BB. Din partner får inte följa med till BB.

Vad gäller vid akut kejsarsnitt?

Det är samma regler som gäller vid akut kejsarsnitt. Din partner kommer inte få följa med till operationsrummet utan får vänta i ett annat rum. Din partner kommer få vara med barnet efter förlossningen och hela familjen får vara tillsammans en stund innan du och barnet ska få eftervård på BB.

Du som ska föda barn i Skåne och har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19

Din förlossning kommer ske i ett isoleringsrum om du som är gravid har misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19. Isoleringsrummet är som ett vanligt rum för förlossning men det är avskilt från övriga avdelningen. Efter förlossningen behöver du stanna i isoleringsrummet för att undvika att smitta andra patienter på förlossningsavdelningen.

Efter förlossningen

Du och ditt barn kommer få vara tillsammans efter förlossningen på BB-avdelningen om ni båda mår bra. Om allt är normalt finns samma möjlighet som vanligt för tidig hemgång. 

Om ditt barn behöver vård efter förlossningen som exempelvis neonatalvård, kommer ni inte kunna vara tillsammans. Ni kan inte heller vara tillsammans om du är så sjuk att du behöver särskild vård för covid-19.

Alla förlossningsavdelningar i Skåne kan ta emot gravida med misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

Till toppen av sidan