MAGSJUKA OCH KRÄKNINGAR

Uttorkning

Uttorkning uppstår när kroppen gör av med mer vätska än du tillför den. Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

Orsaken till att du gör av med mycket vätska kan till exempel vara att du svettas mycket, att du kräks eller har feber. Risken för att bli uttorkad ökar också om du har diabetes med högt blodsocker eller tar läkemedel som är vätskedrivande.

Läs mer om vätskebrist och uttorkning hos barn.

Hur kan jag förebygga uttorkning?

En del personer har problem med att de ständigt känner sig kissnödiga. De dricker då mindre trots att de är törstiga, vilket leder till uttorkning. Äldre dricker ibland mindre än de behöver, eftersom de inte känner sig törstiga eller är trötta och inte orkar dricka utan att någon annan hjälper till. Det gäller även personer som har demens. Små barn kan man behöva hjälpa genom att erbjuda dryck.

För att minska risken för uttorkning bör du dricka mer när det är varmt. Du bör vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver dricka mer. Om du är gravid eller ammar behöver du tänka extra på att få i dig vätska.

Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.

Symtom

Du kan få huvudvärk och bli torr i munnen om du har vätskebrist. Du kan också känna dig yr och bli trött.

Om du fortfarande inte får i dig tillräckligt med vätska blir du kraftigt uttorkad och kan till slut förlora medvetandet.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om

  • om ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött
  • du själv eller någon i närheten har symtom på kraftig uttorkning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. 

Behandling

Om du har vätskebrist ska du dricka något på en gång.

När du har magsjuka och kräks kan det vara svårt att dricka mellan kräkningarna, men det är bra att du ändå försöker få i dig vätska, lite i taget och ofta. Du kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Vätskeersättning innehåller lämpliga mängder av salter och socker.

Det är bra att undvika mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

Du behöver få vård om du är kraftigt uttorkad. Det kan vara så att du behöver vätska i form av dropp för att snabbt återfå vätskebalansen. Om du har diabetes kan du behöva hjälp för att få normala blodsockernivåer.

Till toppen av sidan