MENS, BLÖDNINGAR OCH FLYTNINGAR

Mellanblödningar och blodblandade flytningar

Mellanblödningar är blödningar som kommer mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en blodblandad flytning.

Det är vanligt och ofarligt att blöda lite dagarna före och efter mensen. Du kan också blöda lite när du har ägglossning.

Varför får jag mellanblödningar?

Mellanblödningar kan ibland vara ett symtom på en könssjukdom eller någon annan infektion i underlivet. Klamydia är en könssjukdom som kan ge mellanblödningar.

Preventivmedel med hormoner kan göra att du får blödningar

Preventivmedel som innehåller hormoner kan ge blödningar som kallas genombrottsblödningar. De kommer oftast de första månaderna som du använder läkemedlet. Om du använder p-piller, minipiller eller mellanpiller och glömmer att ta en tablett kan du få genombrottsblödningar. Akut-p-piller kan också ge genombrottsblödningar någon eller några dagar efter att du har tagit pillret.

När och var ska jag söka vård för mellanblödningar?

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har upprepade blödningar när som helst under menscykeln.
  • Du blöder under vaginala samlag eller kort efter vaginala samlag. Det kan vara tecken på cellförändringar på livmoderhalsen och du bör ta cellprov.
  • Du har använt samma preventivmedel med hormoner i mer än tre månader och har mellanblödningar.
  • Du har haft oskyddat sex med någon och kan ha fått en könssjukdom.

Kontakta en gynekologisk mottagning om du får en blödning när du är i klimakteriet och inte har haft blödningar på ett år.

Det är ofta inte bråttom. Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag.

Du kan kontakta flera mottagningar genom att logga in.

Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Dit kan du gå om du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

När det är bråttom

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har mellanblödningar, ont i magen och feber. Om det är natt kan du vänta tills mottagningen öppnar.

Behandling

Behandlingen av mellanblödningar beror på orsaken till blödningen. 

Blödningar under graviditeten

Du som är gravid eller kan vara gravid och har fått en blödning kan läsa mer om det i texten om Blödningar under graviditeten.

Till toppen av sidan