Kvinnohälsan Finspång, Kvinnokliniken ViN

Brinellsväg 9, Finspång

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

010-105 91 70

Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider

   • Mån - Fre07:00 - 13:00

   Öppettider

   • Mån - Ons08:00 - 16:00 endast bokade besök
   Besöksadress:
   Brinellsväg 9, Finspång
   Län, kommun:
   Östergötlands län, Finspång
   Postadress:
   Kvinnokliniken i Östergötland, Vårdcentrum Finspång, Brinellsväg 9 Plan 1, 612 30 Finspång
   Publicerad: 2021-06-14

   Under v 24-32 går det inte att ringa ang cellprov på telefonen.Vi kommer att öppna upp igen v 33

   Publicerad: 2019-04-17

   Besvär i underlivet? Kontakta din vårdcentral eller kvinnokliniken. Det finns även privata gynekologer som har avtal med Region Östergötland.

   För preventivmedelsrådgivning och graviditetsrelaterade frågor, kontakta Kvinnohälsan.

   För utredning av sexuellt överförbara sjukdomar, kontakta STD-mottagningen.

   Ungdomsmottagningen hjälper dig som är under 25 med både gynekologiska undersökningar och preventivmedelsrådgivning.

   Vid akuta problem, vänd dig till akutmottagningen.

   På Kvinnohälsan erbjuder vi följande tjänster:

   • Mödrahälsovård och ultraljud för gravida
   • Preventivmedelsrådgivning
   • Gynekologiskt cellprov.Om du fått en kallelse för gynekologisk hälsoundersökning så utförs den på Cellprovsmottagningen på Vrinnevisjukhuset (Målpunkt S) och ej på kvinnohälsan

   Inför att du kommer på ditt bokade inskrivningsbesök  till oss vill vi att du fyller i Hälsodeklaration – gravid som du hittar under våra E-tjänster överst på sidan.

   Läs även igenom avsnittet om livsstil och hälsa under graviditeten, du hittar länken längst ner på denna sida under rubriken Läs mer.. Graviditet- livsstil och hälsa under graviditeten

    

   • Din barnmorska informerar  dig om hur du bokar tid för provtagning om det sker utanför ditt vanliga besök.

   • När man väntar sitt första barn brukar man ha många frågor – till exempel om hur en förlossning går till, vad det finns för smärtlindringsmetoder, hur man ammar och hur man på bästa sätt tar hand om sitt nyfödda barn.

    Vi har så kallade föräldragrupper, där du och din partner tillsammans med andra får möjlighet att förbereda er inför förlossning och föräldraskap. Ni är välkomna att delta efter det att ni passerat graviditetsvecka 25. Utbildningen består av två delar

    För att anmäla dig loggar du som gravid in med din e-legitimation eller bank-id och anmäler dig på Kvinnohälsan Norrköpings sida på 1177.se " Boka tid direkt".

    • Profylaxkurs

    På vår profylaxkurs lär du dig att motverka stressreaktioner som kan uppstå i samband med förlossningen. Vi går igenom partnerns roll, avslappningsövningar, andningsteknik och hjälper er att hitta en gemensam strategi inför förlossningen. Anmäl er när som helst men ni ska ha passerat graviditetsvecka 30 när kursen genomförs.

    För att anmäla dig loggar du som gravid in med din e-legitimation eller bank-id och anmäler dig på Kvinnohälsan Norrköpings sida på 1177.se " Boka tid direkt".

    Läs mer om graviditet och förlossning

    • Kan barn påverkas av Covid-19 intrauterint?


    COPE-studien är en nationell studie som utgår från Västra Götalandsregionen. Målet med COPE är att studera hur en Covid19-infektion under graviditeten påverkar kvinnans hälsa, graviditetsutveckling, fostrets utveckling och möjlig smittöverföring till barnet under graviditet, förlossning, amning eller efter förlossningen. En del av studien består av enkäter och den andra delen av provtagning. Kvinnan kan vara med i den ena delen eller båda delarna. För mer information fråga din barnmorska.

     

    • Delta i ALP-studien

    Du som är gravid och 18 år eller äldre.

    Vi vill ta reda på om man kan se hur barnet växer under graviditeten genom att mäta proteinet ALP (Alkaliskt fosfatas) i blodprov.

    Vill DU veta mer, fråga din barnmorska

     

    • Studier om att förebygga allergier hos barn

    Forskare på H.K.H.Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Forskningen har bland annat kunnat visa att tillskott av omega-3-fetter (från fet fisk) och mjölksyrebakterier till mor under graviditeten och/eller barnet första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet. I ett samarbete med Allergicentrum studerar forskarna nu huruvida en kombination av kosttillskott med både omega-3-fetter och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten (från graviditetsvecka 20) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och allergisk eksem hos barnet de första 2 levnadsåren.

    Är du intresserad? Läs mer på Regionostergotland.se eller kontakta forskningssjuksköterskorna i Norrköping, Motala och Linköping via mailto:barnallergiforskning@regionostergotland.se eller tel. 010-103 13 29.

     

    • Rygg- och bäckensmärta

    Det är vanligt att få ont i ryggen och bäckenlederna när man är gravid.

    Läs om bäckensmärta (foglossning) och vad du själv kan göra för att minska smärtan

    Rygg och bäckensmärta under graviditet

    Kvinnohälsan erbjuder vattengymnastik för gravida med rygg- och bäckensmärta. Kontakta vår fysioterapeut på telefonnummer 010-104 36 26 för aktuell information om grupper, tider och pris.

    • Bäckenbottenträning efter förlossningen

    Knipövningar är bra för att komma i form efter förlossningen.
    Efter förlossningen är det viktigt att tänka på sin ergonomi och att komma igång med lätt träning för att bla undvika rygg- och nacksmärta. Du bör också komma igång med bäckenbottenträning för att undvika bla inkontinens. Läs mer i dokumentet nedan

    Kroppen efter förlossningen-fysioterapeutens råd

     

   • Föreläsning i fem delar av dietist Axelié Petersson Region Jönköpings län

    1. Vad händer i kroppen?
    2. Vad innehåller maten?
    3. Mat som bromsar.
    4. Portionsstorlek.
    5. Måltider och livsmedel.

   • Om tiden du fått i din kallelse inte passar kan du omboka den under våra E-tjänster,
    Gynekologisk cellprovtagning omboka tid.

    Här kan du läsa mer om gynekologiskt cellprov

     I Region Östergötland  erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år gynekologisk cellprovtagning vart tredje år. Kvinnor mellan 50 och 70 år kallas vart sjunde år. Alla kvinnor får automatiskt en kallelse hem i brevlådan till den kvinnohälsa man tillhör, kopplat till var man bor.
    När provet är färdiganalyserat på laboratoriet får du resultatet genom ett brevsvar.
    Besöket är kostnadsfritt. Det går även att omboka din tid via 1177

   • Region Östergötland subventionerar vissa preventivmedel för unga kvinnor till och med det år man fyller 25 år. Det innebär att du själv betalar högst 100 kronor per år. Subventionen gäller endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Din barnmorska har information om vilka preventivmedel som ingår.

    Läs om preventivmedel - skydd mot graviditet

    Patientinformation  Hormonstav (p-stav)

    • Sexualupplysning

    Filmer med sexualupplysning på flera språk

    • Om/När du vill ha barn i ditt liv

    En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet, det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig.

   Till oss är du välkommen att ringa och boka en tid när du är gravid eller behöver preventivmedel. Se telefontider och telefonnummer ovan. Om du fått en tid för gynekologiskt cellprov går det att omboka tiden via webben.

   Vård under graviditet och preventivmedelsrådgivning är kostnadsfritt, uteblivet, ej avbokat, besök debiteras dock enligt gällande patientavgift oavsett besöksorsak och ålder.

   Information till patienter

   Anmäl dig i receptionen innan ditt besök!

   Driftsform

   Driftsform: Region