Universitetssjukhuset i Linköping, Linköping


Våra e-tjänster

Fler e-tjänster Färre e-tjänster
  • Synpunkter och klagomål

Telefonnummer och Öppettider

010-103 00 00
Öppet idag:
06:30–19:30

Övriga tider och telefonnummer

Öppettider:
Mån-fre 06:30–19:30
Lör-sön 08–19:30
Växeltelefon:
010-103 00 00

Aktuellt

Om- och nybyggnationer på sjukhuset

Publicerad: 2017-03-15

På sjukhusområdet pågår ny- och ombyggnationer. Det kan påverka din färdväg. Tänk därför på att vara ute i god tid till ditt besök. Var noga med att läsa på din kallelse vart du ska, din mottagning kan ha flyttat till nya lokaler på sjukhuset.

Läs mer om sjukhusets om- och tillbyggnad.

ADRESS

Besöksadress
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun
Östergötlands län, Linköping
Postadress
581 85 Linköping

Vårt utbud

Välkommen till Universitetssjukhuset i Linköping! Här hittar du information om den service som finns på sjukhuset för dig som patient, anhörig eller besökare.

Anmälan och betalning

Anmälan och betalning till besök på sjukhuset sker på olika sätt, antingen i receptionerna i södra och norra entrén eller i receptionen på respektive mottagning eller klinik. Se information i din kallelse.

För vissa besök kan du själv anmäla dig och betala avgiften i en självbetjäningsterminal, mer information finns under rubriken "Självbetjäning".

Apotek

Apotek Hjärtat finns både i norra och södra entrén på plan 10 (entréplanet).

Läs mer på Apotek Hjärtats webbplats >>>

Bankomat

Bankomat finns i södra entrén på plan 10 (entréplan).

Besökstider på sjukhuset

Många sjukhusavdelningar har fria besökstider till patienterna. Ibland kan antalet besökande behöva begränsas, exempelvis på grund av smittrisk eller för att skapa en lugn miljö för patienterna.

En del vårdavdelningar har bestämda besökstider. Hur besökstiderna ser ut beror på vilken slags vård som bedrivs på avdelningen.

Om du vill veta besökstiderna till en viss sjukhusavdelning kan du söka upp avdelningens sida här på 1177.se. Saknas information om besökstider på avdelningens sida, kan du ta kontakt med avdelningen via telefonnumret som alltid finns angivet på sidan.

Boende för närstående

Ronald McDonald hus i Linköping erbjuder familjer ett boende under den tid ett barn eller en förälder vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping. Det finns 18 familjerum på Ronald McDonald hus. Huset erbjuder även andra anhöriga ett boende i mån av plats.

Läs mer på Ronald McDonalds hus webbplats >>>

Buss

Från resecentrum i Linköping går flera tätortsbussar till sjukhuset. Universitetssjukhuset förkortas US i turlistor, på busskyltar och hållplatsskyltar. Restiden med buss från resecentrum är cirka 10 minuter. På sjukhuset kan du se aktuella busstider på tv-skärmar i södra respektive norra entrén.

Du kan köpa enkelbiljetter för tätortsbussarna i försäljningsautomater, så kallade Quickomater, som finns vid hållplatserna på sjukhuset och på resecentrum. Betalningen sker med betalkort.

Hitta tider, turer och busslinjer på Östgötatrafikens webbplats >>>

Butik och kiosk

Pressbyrån
Norra entrén, plan 10 (entréplan)
Öppettider:
Måndag-fredag 07-20
Lördag-söndag 10-18

 

7-eleven
Plan 9 i huvudbyggnaden
Öppettider:
Måndag-fredag 08-18
Lördag, söndag och helgdagar 10-16

Cafeteria och restaurang

7-eleven, cafeteria med fika- och lunchservering, samt kiosk.
Plan 9 i huvudblocket.

Öppettider:
Måndag-fredag 08-18
Lördag, söndag och helgdagar 10-16

 

Linds konditori, cafeteria med fika- och lunchservering
Norra entrén, plan 10 (entréplan)

Öppettider:
Måndag- fredag 8-18
Lördag, söndag och helgdagar 10-16

 

Restaurang Blåklinten
Restaurangen har full lunchservering med dagens rätt, sallader och soppa. Restaurangen ligger i huset bakom huvudblocket, vid ingång 12 och 13.

Öppettider:
Måndag-fredag 11.00-14.00

Se veckans meny >>>

Informationsdisk och reception

I receptionerna i södra entrén (ingång 1) och i norra entrén (ingång 7) får du hjälp med vägbeskrivning och information om var du ska anmäla dig och betala för ditt besök. Du kan också få upplysningar om bland annat avgifter, högkostnadsskydd, frikort, besökstider och service på sjukhuset. Personalen hjälper vid behov till med beställning av sjukresa med färdtjänst.

Anmälan och betalning för vissa besök sker vid receptionerna i södra och norra entrén. Se information i din kallelse.

Öppettider:
Måndag-fredag 07.00-16.30

Telefonnummer:
Du når receptionerna genom Region Östergötlands växel på 010-103 00 00.

Internet

Det finns ett fritt trådlöst gästnät (wifi) för patienter och besökare på sjukhuset. Anslut mot nätverket *Region-guest på din telefon, läsplatta eller dator. Därefter öppnas en webbläsare och du kommer automatiskt till en sida där du godkänner regionens internetvillkor och kan ansluta till internet.

Kartor

Karta över sjukhusområdet, Universitetssjukhuset i Linköping >>>
Kartan visar ingångsnummer till mottagningar, avdelningar och annan verksamhet på sjukhuset. Här ser du även var parkeringsplatser, apotek, restauranger och annan service finns.

Vägvisning i huvudbyggnaden, Universitetssjukhuset i Linköping >>>
Kartan innehåller vägvisning i huvudbyggnaden, från huvudentréerna (södra och norra entrén) till mottagningar och avdelningar.

Ledsagarservice

Du som kommer med färdtjänst eller sjukresa till sjukhuset kan förbeställa en kostnadsfri tjänst där en ledsagare följer dig till rätt vårdenhet. Tjänsten finns dagtid på vardagar och ska helst beställas en dag i förväg på telefonnummer 010-103 66 80. Beställningstelefonen är öppen klockan 08.00-14.00. När du beställer berättar du vilken vårdenhet besöket gäller och vilka hjälpmedel som eventuellt kan behövas. Sedan möter ledsagaren upp i någon av sjukhusets entréer på överenskommen tid.

Alla som arbetar som ledsagare har någon funktionsnedsättning. Förutom svenska talar några även arabiska, persiska, kurdiska, tyska och engelska. Tjänsten erbjuds i samarbete med Funktionsrätt Östergötland, som har avtal med Region Östergötland.

Ordningsregler

På sjukhuset går omsorgen om våra patienter alltid i första hand. Därför ber vi dig att respektera de ordningsregler som finns för bland annat öppettider, besök, mobiltelefoni med mera. Sjukhusområdet är helt rökfritt.

Ordningsregler för Universitetsjukhuset i Linköping >>>

Parkering

På sjukhusområdet i Linköping finns två parkeringar för patienter och besökare:

  • Markparkering vid södra entrén
  • Parkeringshus US norra (vid norra entrén)

Samtliga parkeringsplatser är avgiftsbelagda. Avgiften är 14 kronor/timme mellan klockan 08.00-22.00 och 1 krona/timme mellan 22.00–08.00. Maximal avgift är 85 kronor per dygn.

Båda besöksparkeringarna vid sjukhuset har bommar. Du betalar avgiften på väg tillbaka till bilen i betalautomater på parkeringsområdet och i parkeringshuset.  Du betalar endast för den tid du står parkerad och behöver inte oroa dig för att parkeringstiden ska gå ut. Du kan betala med mynt eller kort.

Parkeringshuset sköts av Dukaten AB. Om du är ansluten till Dukatens system "LinPark" sköts betalningen automatiskt i parkeringshuset. Vid både in- och utfart läser en kamera av din nummerplåt, bommen öppnas automatiskt och avgiften dras direkt från det konto du kopplat till LinPark. Läs mer på www.dukaten.se

I parkeringshuset finns laddplatser för elbil.

Karta över sjuikhusområdet i Linköping hittar du under rubriken "Kartor" ovan.

Parkeringsplatser för rörelsehindrade

På sjukhusområdet finns reserverade platser för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Dessa platser kan du nå utan att passera p-bommar. Platserna ligger nära sjukhusbyggnadernas ingångar och är uppmärkta med skyltar och vägmärken. Här parkerar du gratis. Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns även i parkeringshuset US norra men dessa platser är avgiftsbelagda. Läs mer under rubriken "Parkering" ovan.

Karta parkeringsplatser för rörelsehindrad

På- och avstigningszon

Vid södra och norra entrén finns en av- och påstigningszon där du får stå 10 minuter om du ska hämta eller lämna någon på sjukhuset. I receptionerna finns rullstolar att låna för den som har rörelsesvårigheter.

Rödakorsvärdar erbjuder hjälp

På US finns Rödakorsvärdar som kan hjälpa dig som patient eller besökare tillrätta i sjukhuset. Värdarna kan hjälpa till med praktiska saker som en anhörig eller vän skulle ha gjort. Ett sjukhusbesök kan kännas ovant och skrämmande, en obekant plats som är lätt att tappa bort sig i, därför finns Rödakorsvärdar på många sjukhus i Sverige, så även på US.

Sjukhuskyrkan och andlig vård

På sjukhuset finns företrädare för olika trossamfund som erbjuder andlig vård som ett komplement till övriga vårdgivare. Den andliga vården finns till för patienter, närstående och personal oavsett om man har en tro eller inte. Stödet kan bestå av samtal, krishantering och ceremonier som exempelvis bön, riter vid avsked, dop. Alla medarbetare inom andlig vård har tystnadsplikt och för inga journaler.

Personalen på avdelningen kan hjälpa till med kontakter inom andlig vård. Du kan också själv vända dig direkt till Sjukhuskyrkan, som även kan förmedla kontakter till företrädare inom andra samfund och religioner.

Telefon Sjukhuskyrkan: 010-103 34 95

Läs mer på sjukhuskyrkans webbplats >>>

Självbetjäning för anmälan och betalning

I södra och norra entrén finns självbetjäningsterminaler. Här kan du själv anmäla ditt besök och betala avgiften innan du går till mottagningen. Självbetjäning fungerar bara för vissa besök. Om du har ett boknings-id – en femsiffrig kod – längst ned i din kallelse kan du använda självbetjäningen.

Om oss

Med 600 vårdplatser har Universitetssjukhuset i Linköping (US) dagligen en stor mängd patienter med olika vårdbehov. Här finns också cirka 5 500 medarbetare, alla med unika kompetenser som samverkar för att skapa en trygg och effektiv vård.


Sjukvården på US är av hög kvalitet med ett antal nationella spjutspetsar inom den högspecialiserade vården. Sjukhuset erbjuder diagnostik, konsultation och behandling inom alla medicinska specialiteter utom organtransplantation. Flera av sjukhusets kliniker redovisar resultat i absolut internationell toppklass.

Läs mer på 1177 Vårdguiden

Driftsform:
Landsting/Region.