Aktuellt i Blekinge

Kikhosta ökar - gravida rekommenderas att vaccinera sig

Innehållet gäller Blekinge

Antalet fall av kikhosta ökar i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. För spädbarn kan kikhosta vara livshotande. Därför rekommenderas gravida att vaccinera sig för att skydda både sig själv och sitt barn.

I Sverige ingår vaccin mot kikhosta i barnvaccinationsprogrammet och ges från det att barnet är tre månader gammal. För att skydda barnet även innan första dosen rekommenderas det att gravida kvinnor vaccinerar sig. Det skyddar barnet mot kikhosta flera månader efter födseln. I Blekinge är det endast 50 procent av gravida kvinnor som vaccinerar sig.

- Skyddet mot kikhosta avtar redan efter några år. Därför är det viktigt att den som är gravid vaccinerar sig trots att man kanske fått vaccin i skolan. Antikropparna förs sedan över till barnet som får ett bra skydd. För ett litet barn som blivit smittad av kikhosta kan tillståndet annars bli livshotande, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Antalet fall av kikhosta brukar vara som högst under sommaren och hösten. Folkhälsomyndigheten befarar att antalet fall förväntas öka de närmaste månaderna. Det är viktigt att söka vård vid misstanke om att ett barn har smittats av kikhosta.

I Blekinge är vaccination mot kikhosta gratis för gravida kvinnor och rekommenderas från vecka 16. Du som är gravid kan kontakta din vårdcentral för att boka tid för vaccination.

Till toppen av sidan