Aktuellt

Aktuellt i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Innehåll - Aktuellt i Blekinge

Visa innehåll som:

Nu börjar införandet av appen Din vård Region Blekinge vid regionens vårdcentraler

30 november 2021: Från och med i morgon börjar införandet av appen Din vård Region Blekinge vid regionens vårdcentraler, jourcentraler och närakutmottagning. Appen införs stegvis enligt en plan som löper fram till april nästa år.

Smittan ökar – nu skärps restriktionerna i Blekinge

Den 29 november 2021: Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Nu inför Region Blekinge nya restriktioner som bland annat innebär besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken.

Nytt tidsintervall för dos tre för alla som är 65 år och äldre

Tidsintervallet mellan dos två och dos tre av covidvaccin ändras från sex till fem månader för alla som är 65 år och äldre. Region Blekinge arbetar nu med att ställa om planeringen för denna grupp.

Nu kan du som är 65 år eller äldre boka tid för påfyllnadsdos (dos 3)

Måndagen den 8 november öppnar bokningen av påfyllnadsdosen för dig som är född 1956 eller tidigare. På de flesta vårdcentraler kan du få både covidvaccin och influensavaccin samtidigt.

Dags att vaccinera sig mot säsongsinfluensan

Tisdagen den 9 november börjar alla vårdcentraler runtom i Blekinge att vaccinera mot den kommande säsongsinfluensan. Vissa vårdcentraler erbjuder drop in-tider medan andra använder tidsbokning. Tidsbokningen är igång och du gör den här på 1177.se/blekinge/bokainfluensavaccin.

Nu kan du få post från Region Blekinge till din digitala brevlåda

Du som är patient hos Region Blekinge och har en digital brevlåda kan få dina kallelser, fakturor och brev direkt till din telefon eller dator.

Nu är vaccinationen mot covid-19 för barn mellan 12 och 15 år igång!

15 okt: För att ditt barn ska kunna vaccineras behöver du som vårdnadshavare ge ditt samtycke. Samt fylla i en hälsodeklaration som du hittar här.

Modernas vaccin mot covid-19 pausas för alla födda 1991 och senare

7 okt: Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax, för alla som är födda 1991 och senare, av försiktighetsskäl.

Snart kan åldersgruppen 12-15 år vaccinera sig

30 september: Vecka 41 startar vaccinationerna av åldersgruppen 12-15 år. Nu är planen för hur vaccinationerna ska gå till färdig.

Det här gäller för ovaccinerade efter den 29 september

Den 29 september upphävs de allmänna råden för att minska spridningen av covid-19. Men det betyder inte att allt är som förr. Pandemin pågår fortfarande och för människor som inte har vaccinerat sig är det fortsatta restriktioner som gäller.

Närakutmottagningen i Blekinge öppnar

14 september 2021: Den 15 september öppnar närakutmottagningen. Därmed tas första steget i en satsning som innebär utökad tillgång till hälso- och sjukvården!

Byte av vaccinationsplats i Nättraby

Den 26 augusti 2021: På måndag 30 augusti flyttar platsen för covid-19 vaccination i Nättraby från Martagården till Blekinge kompetenscentrums lokaler på sjukhusområdet i Karlskrona.

Den 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen

Under den suicidpreventiva dagen arrangeras webbsända seminarium. Dagen har lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

Har du funderingar kring biverkningar och vaccination mot Covid-19?

Alla läkemedel kan ge biverkningar. Det gäller även vacciner. Vaccinerna mot covid-19 ger inte fler biverkningar än andra vacciner, biverkningarna är oftast milda och går över inom ett dygn.

Alla från och med 18 år kan boka tid för vaccination

Från och med 6 juli kan alla från och med 18 år boka tid för vaccination. Just nu finns det gott om lediga tider så vänta inte med att boka tid.

Höga temperaturer i Blekinge

Den 14 juli 2021: SMHI har i veckan gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Blekinge som gäller fram till åtminstone torsdag i denna vecka.

Alla från och med 18 år kan boka tid för vaccination

Den 12 juli 2021: Från och med 6 juli kan alla från och med 18 år boka tid för vaccination. Just nu finns det gott om lediga tider så vänta inte med att boka tid.

Nya insatser för att nå utrikesfödda

3 juni 2021: Vaccinationstäckningen är generellt lägre bland utrikesfödda än bland svenskfödda. Därför gör Region Blekinge nu en större informationsinsats för att nå även dessa grupper.

Tidsbokningen för vaccination är öppen för personer som är 40 år eller äldre

31 maj 2021: Nu kan även åldersgruppen 40-49 år kan boka tid för vaccination mot covid-19. Tack vare att så många vill vaccinera sig har Region Blekinge öppnat för denna grupp en vecka tidigare än planerat.

Nu höjs patientsäkerheten

Den 1 maj börjar lagen om en nationell läkemedelslista att gälla. ​​​​​​​​​​​Den nationella läkemedelslistan bidrar till en ökad patientsäkerhet och därmed till att du som patient kan få bästa möjliga läkemedelsbehandling.

Våga prata om psykisk ohälsa!

Psykisk ohälsa är en av våra största folkhälsoutmaningar. Hälsan i Sverige är på många sätt bra, men den psykiska ohälsan ökar.

Nu sänks åldern för bokning av coronavaccin

Den 13 april 2021: Från fredag sänks åldern ytterligare för vaccinering mot covid-19. Då kan även du som är 65 år boka tid via 1177.se/blekinge. – Det känns fantastiskt att vi ligger så bra i fas, säger vaccinsamordnare Henrik Magnell.

Självtest för HPV kan minska risken för livmoderhalscancer

Den 12 april 2021: Nu kan Region Blekinge erbjuda självtester för HPV-virus. Den här veckan får cirka 1 000 kvinnor i länet hem ett självprovtagningskit för att enkelt kunna testa sig. Målet är att minska cancerrisken för länets kvinnor.

Information till dig som fått Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna

Efter rapporter om att få personer fått blodpropp, i kombination med låga nivåer av blodplättar, ska du som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna nu vara uppmärksam på vissa symtom.

QR-kod införs för inloggning på 1177 Vårdguiden

För att öka säkerheten vid inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster införs den 11 mars QR-kod vid inloggning med BankID. Förutom BankID går det också att logga in med Freja e-id plus och Telia e-legitimation.

Hög tid att vaccinera sig mot TBE

Personer som ska vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE, bör göra det under de kommande månaderna för att hinna få ett skydd mot sjukdomen. Rekommendationen gäller framför allt personer i Blekinges riskområden Aspö, Utlängan/Stenshamn och Ryssberget.

7 300 Blekingebor får nationell folkhälsoenkät

Den 12 februari 2021: Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. I dagarna skickas enkäten till cirka 120 000 mottagare mellan 16–84 år.

Blekinges invånare får tillgång till fler uppgifter genom Journalen via nätet

Från den 1 februari 2021 visar Region Blekinge osignerad information direkt i Journalen via nätet på 1177.se.

Uppdatering av parkeringsapp för Blekingesjukhuset

Den 1 februari kommer en uppdatering av Region Blekinges parkeringsapp Parkera i Blekinge som innebär ett par förändringar. Det är bra om du som använder appen för att betala parkering på sjukhusområdena gör uppdateringen direkt.

Använd gärna munskydd när du besöker vården

Region Blekinge erbjuder munskydd till alla patienter och medföljande vid besök i hälso- och sjukvården eller tandvården.

Till toppen av sidan