Aktuellt

Aktuellt i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Innehåll - Aktuellt i Blekinge

Visa innehåll som:

Har du funderingar kring biverkningar och vaccination mot Covid-19?

Alla läkemedel kan ge biverkningar. Det gäller även vacciner. Vaccinerna mot covid-19 ger inte fler biverkningar än andra vacciner, biverkningarna är oftast milda och går över inom ett dygn.

Skärpta rekommendationer för covid-19-testning efter utlandsresor

13 juli: Folkhälsomyndigheten återinför nu rekommendationen att alla som kommer hem till Sverige efter en utlandsvistelse ska testa sig för covid-19. Bakgrunden är att fallen av smitta från resor utomlands har ökat i Sverige de senaste veckorna.

Alla från och med 18 år kan boka tid för vaccination

Från och med 6 juli kan alla från och med 18 år boka tid för vaccination. Just nu finns det gott om lediga tider så vänta inte med att boka tid.

Höga temperaturer i Blekinge

Den 14 juli 2021: SMHI har i veckan gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Blekinge som gäller fram till åtminstone torsdag i denna vecka.

Alla från och med 18 år kan boka tid för vaccination

Den 12 juli 2021: Från och med 6 juli kan alla från och med 18 år boka tid för vaccination. Just nu finns det gott om lediga tider så vänta inte med att boka tid.

Hjälp vården i sommar

Den 12 juli: Det är ett ansträngt läge inom hela hälso- och sjukvården i Blekinge. Tillsammans behöver alla hjälpas åt så att vården fungerar och personalen kan få den återhämtning som de är förtjänta av efter en långvarig och påfrestande belastning sedan pandemiutbrottet.

Nya insatser för att nå utrikesfödda

3 juni 2021: Vaccinationstäckningen är generellt lägre bland utrikesfödda än bland svenskfödda. Därför gör Region Blekinge nu en större informationsinsats för att nå även dessa grupper.

Tidsbokningen för vaccination är öppen för personer som är 40 år eller äldre

31 maj 2021: Nu kan även åldersgruppen 40-49 år kan boka tid för vaccination mot covid-19. Tack vare att så många vill vaccinera sig har Region Blekinge öppnat för denna grupp en vecka tidigare än planerat.

Fortsatt skärpta råd i Blekinge till och med den 13 juni

31 maj 2021: Region Blekinge och Smittskyddsläkaren i Blekinge har beslutat att fortsätta med skärpta regionala råd för att minska risken för smittspridning av covid-19 i Blekinge.

Nytt dosintervall för vissa coronavaccin

Den 26 maj 2021: Folkhälsomyndigheten rekommenderar ett längre dosintervall för Pfizers/Biontechs och Modernas coronavaccin, de så kallade mRNA-vaccinen.

Skärpta regionala råd om covid-19 förlängs

Den 12 maj 2021: Region Blekinge och smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har beslutat att förlänga de skärpta regionala råden till och med den 31 maj. Orsaken är en fortsatt ökad belastning på vården.

Nu höjs patientsäkerheten

Den 1 maj börjar lagen om en nationell läkemedelslista att gälla. ​​​​​​​​​​​Den nationella läkemedelslistan bidrar till en ökad patientsäkerhet och därmed till att du som patient kan få bästa möjliga läkemedelsbehandling.

Nu utökas tiderna för egenprovtagning

Den 20 april 2021: Smittan i samhället ökar och då ökar också trycket på egenprovtagningen. Snart kan Region Blekinge erbjuda ännu fler tider för egenprovtagning i flera kommuner.

Våga prata om psykisk ohälsa!

Psykisk ohälsa är en av våra största folkhälsoutmaningar. Hälsan i Sverige är på många sätt bra, men den psykiska ohälsan ökar.

Nu sänks åldern för bokning av coronavaccin

Den 13 april 2021: Från fredag sänks åldern ytterligare för vaccinering mot covid-19. Då kan även du som är 65 år boka tid via 1177.se/blekinge. – Det känns fantastiskt att vi ligger så bra i fas, säger vaccinsamordnare Henrik Magnell.

Nu kan äldre boka vaccination på internet

Den 8 april 2021: Från torsdag kväll kan du som är 70 år eller äldre boka tid för vaccination på 1177.se. Den nya tjänsten ger ytterligare en möjlighet att öka vaccinationstakten i Blekinge.

Självtest för HPV kan minska risken för livmoderhalscancer

Den 12 april 2021: Nu kan Region Blekinge erbjuda självtester för HPV-virus. Den här veckan får cirka 1 000 kvinnor i länet hem ett självprovtagningskit för att enkelt kunna testa sig. Målet är att minska cancerrisken för länets kvinnor.

Nästa vecka återupptas vaccinationerna med Astravacccin

Den 26 mars 2021: Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 startar igen nästa vecka för att alla över 65 år i Blekinge. Det betyder att alla doser som legat på hyllan nu kan användas för att minska smittspridningen i länet.

Sverige återupptar vaccinationen med Astra Zenecas coronavaccin för de som är 65 år eller äldre

25 mars 2021: Idag meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige återupptar vaccinationen med Astra Zenecas coronavaccin för personer som är 65 år eller äldre.

Information till dig som fått Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna

Efter rapporter om att få personer fått blodpropp, i kombination med låga nivåer av blodplättar, ska du som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna nu vara uppmärksam på vissa symtom.

Ökad tillgänglighet till provtagning för covid-19

Region Blekinge ökar nu tillgängligheten till provtagning för covid-19 i länet. Detta genom att möjliggöra dels provtagning utan e-legitimation även för dig som är under 70 år, dels provtagning av barn i åldern 10 till 12.

QR-kod införs för inloggning på 1177 Vårdguiden

För att öka säkerheten vid inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster införs den 11 mars QR-kod vid inloggning med BankID. Förutom BankID går det också att logga in med Freja e-id plus och Telia e-legitimation.

Hög tid att vaccinera sig mot TBE

Personer som ska vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE, bör göra det under de kommande månaderna för att hinna få ett skydd mot sjukdomen. Rekommendationen gäller framför allt personer i Blekinges riskområden Aspö, Utlängan/Stenshamn och Ryssberget.

Nya rekommendationer för testning för covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att nära kontakter till personer med konstaterad covid-19 också ska testa sig för sjukdomen.

7 300 Blekingebor får nationell folkhälsoenkät

Den 12 februari 2021: Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. I dagarna skickas enkäten till cirka 120 000 mottagare mellan 16–84 år.

Blekinges invånare får tillgång till fler uppgifter genom Journalen via nätet

Från den 1 februari 2021 visar Region Blekinge osignerad information direkt i Journalen via nätet på 1177.se.

Uppdatering av parkeringsapp för Blekingesjukhuset

Den 1 februari kommer en uppdatering av Region Blekinges parkeringsapp Parkera i Blekinge som innebär ett par förändringar. Det är bra om du som använder appen för att betala parkering på sjukhusområdena gör uppdateringen direkt.

Snart kan du som har hemtjänst boka tid för vaccination mot covid-19

Du som har hemtjänst kommer snart att få hem ett brev från Region Blekinge. I brevet får du information om hur du ska göra för att boka din tid för vaccination mot covid-19.

Region Blekinge börjar vaccinera länets äldsta invånare

Måndagen den 25 januari börjar Region Blekinge kalla personer som är 90 eller äldre till vaccination mot covid-19.

Använd gärna munskydd när du besöker vården

Region Blekinge erbjuder munskydd till alla patienter och medföljande vid besök i hälso- och sjukvården eller tandvården.

Vaccin godkänt – nu påbörjas arbetet med att vaccinera Blekingeborna

EU har godkänt ett första vaccin för EU:s medlemsländer vilket innebär att vaccination av Blekingebor kan påbörjas efter julhelgerna.

Utökad egenprovtagning för barn och ungdomar i åldern 13-15

Region Blekinge har fattat beslut om att utöka egenprovtagningen för covid-19 till att även omfatta barn och ungdomar i åldern 13-15 år med start den 7 januari.

Rekommendationer under kommande helger och högtider

Jul- och nyårshelgerna är vanligtvis en tid då vi ökar vårt umgänge och träffar många. I år är det tyvärr inte lämpligt. För att minska spridningen av covid-19 måste antalet kontakter mellan människor begränsas.

Nya skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om covid-19

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Dessa ersätter de skärpta regionala råden i Blekinge.

Skärpta nationella råd om covid-19

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Dessa ersätter de skärpta regionala råden i Blekinge.

Byggarbeten vid entrén på sjukhuset i Karlshamn

Med start måndagen den 16 november kommer huvudentrén på sjukhuset i Karlshamn att spärras av. Detta på grund av att entrésnurran ska bytas ut.

Skärpta regionala råd om covid-19 i Blekinge

10 november 2020: Nu införs skärpta regionala råd för att minska risken för smittspridning av covid-19 i Blekinge. De nya råden gäller från och med i morgon, onsdagen den 11 november.

Har du tid över några timmar i månaden och kan tänka dig ett uppdrag som stödperson?

En stödperson är fristående från vården och har i uppdrag att fungera som en medmänniska för den som tvångsvårdas inom psykiatrin.

Snart är det dags att vaccinera sig mot säsongsinfluensan

UPPDATERAD 18 november: det råder brist på influensavaccin i Blekinge. Läs mer på Region Blekinges webbplats. Tisdagen den 3 november börjar alla vårdcentraler runtom i Blekinge att vaccinera mot den kommande säsongsinfluensan.

Kvinnor uteblir från mammografiundersökning

Under coronapandemin har antalet personer som kommer på sin bokade tid för mammografi minskat i Blekinge.

Familjekarantän vid covid-19 – dessa förhållningsregler gäller i Blekinge

UPPDATERAD 1 december 2020. Smittskyddsenheten i Blekinge presenterar nu vilka förhållningsregler vid så kallad familjekarantän, som gäller i hushåll där en person har konstaterad covid-19.

Gravid eller nyligen fött barn? Gör din röst hörd!

Du som är gravid eller nyligen fött barn har möjlighet att delta i Graviditetsenkäten.

Psykiatriveckan 2020

Med anledning av coronapandemin ställs psykiatriveckan 2020 in. Istället bjuder vi i år in till digital föreläsning med Suicide Zero.

Vaccination mot humant papillomvirus även för pojkar

Nu är vi igång med vaccination mot humant papillomvirus (HPV) även för pojkar i årskurs 5.

Provtagningscentralen i Karlskrona flyttar till nya lokaler

Den 3 september flyttar provtagningscentralen till nya lokaler intill cafeterian på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Den 10 september är internationella suicidpreventiva dagen

På den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september arrangerar Folkhälsomyndigheten, NASP, Mind, SPES samt Suicide Zero ett webbsänt seminarium. Dagen har lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

Folktandvården i Blekinge öppnar för fler patienter

Folktandvården i Blekinge öppnar den 17 augusti verksamheten vid samtliga kliniker i länet för att ta kunna ta emot fler patienter. Men barn och unga vuxna kommer fortfarande ha högsta prioritet, och folktandvården fortsätter med rutiner för att minska smittspridningen av covid-19.

Nya öppettider för egenprovtagning

Region Blekinge ändrar i nästa vecka tiderna till egenprovtagning för covid-19.

Efter fredagens it-avbrott går det att söka vård som vanligt

Efter fredagens it-avbrott går det att söka vård som vanligt i Blekinge.

Egenprovtagning återupptas den 27 juli

Region Blekinge återupptar egenprovtagningen för covid-19 måndagen den 27 juli. Detta efter en paus för byte av laboratorium för analysen av egenprovtagningen.

Håll utkik efter informationsblad om coronaviruset

Den 22 juni får alla hushåll i Blekinge, inklusive semesterbostäder, ett informationsblad om coronaviruset hem i brevlådan.

Hälsoscreening mammografi i Karlshamn flyttar till Karlskrona

Från och med vecka 26 till vecka 34 flyttar mammografiscreeningen i Karlshamn tillfälligt sin hälsoscreening till Karlskrona.

Erbjudande om extra vaccination mot kikhosta vid Jämjö vårdcentral

Jämjö vårdcentral erbjuder extra vaccination av barn och kvinnor mot kikhosta. Orsaken är ett utbrott av kikhosta i Jämjö. Med extra vaccination vill vi förhindra vidare spridning av sjukdomen.

Nytt signalsystem inom hälso- och sjukvården

Den första maj inför Region Blekinge ett nytt signalsystem för akut- och traumasituationer inom hälso- och sjukvården.

Informationsblad om coronaviruset

Den 14 april fick alla hushåll i Blekinge ett informationsblad om coronaviruset från Region Blekinge hem i brevlådan. Informationsbladet går också att läsa via webben.

Nya rutiner för provtagning vid misstanke om smitta med coronavirus (covid-19)

Från och med den 16 mars gäller nya rutiner för provtagning vid misstanke om smitta med coronavirus (covid-19).

Dags att vaccinera sig mot TBE

Personer som ska vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation bör göra det under de kommande månaderna för att hinna få ett skydd mot sjukdomen. Det gäller framför allt personer i Blekinges riskområden Aspö, Utlängan/Stenshamn och Ryssberget.

Organiserad PSA-provtagning i Region Blekinge från den första februari 2020

Från den första februari kan du som bor i Blekinge och är man mellan 50-70 år utan symptom på prostatacancer vända dig till din vårdcentral för att ta en blodprov som mäter PSA-värde.

Blodgivning i Ronneby flyttar

Från och med den 1 februari 2020 flyttar blodgivningen i Ronneby. Du som vill ge blod är välkommen till Karlskrona eller Karlshamn. Du vet väl om att du som är blodgivare har rätt till reseersättning vid ditt besök.

Enkät om barns och ungas upplevelse av tandvården

Sveriges kommuner och regioner genomför en nationell patientenkät som mäter patienters upplevelser av tandvården. Enkäten vänder sig till patienter eller målsmän till patienter i åldrarna 3–23 år som besökte tandvården för undersökning i slutet på 2019.

Nya avgifter för sjuk- och tandvård

Från och med den 1 januari 2020 är det nya avgifter för sjuk- och tandvård i Blekinge.

Nu kan du anmäla dig till habiliteringens kurser för våren

Nu kan du anmäla dig till habiliteringen i Blekinges kurser som ges våren 2020.

Inbjudan till temaeftermiddagar i Karlshamn och Karlskrona

På grund av Coronaviruset pausar vi våra temaeftermiddagar i Karlshamn oh Karlskrona. Vi öppnar upp för anmälan igen när läget har förbättras. Cancerrehab (CaRe) på Blekingesjukhuset vill härmed bjuda in dig och dina närstående till temaeftermiddagar under våren 2020.

Världsdiabetesdagen på Blekingesjukhuset i Karlshamn

Den 14 november är Världsdiabetesdagen. Diabetesmottagningen i Karlshamn anordnar för tredje året en utställning i huvudentrén på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Nu är det dags att vaccinera sig mot influensa

Tisdagen den 19 november börjar alla vårdcentraler runtom i Blekinge att vaccinera mot den kommande säsongsinfluensan.

Till toppen av sidan