Infektioner på huden

HPV – humant papillomvirus

Humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen. Andra HPV-typer kan orsaka vårtor. Humant papillomvirus förkortas ofta med HPV.

Alla barn erbjuds ett HPV-vaccin inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinet skyddar mot sju typer av HPV som orsakar cancer och mot två typer som orsaker vårtor i underlivet.

Symtom vid HPV

Oftast märker du inte att du har viruset eftersom det inte behöver ge några symtom.

En del HPV-typer kan orsaka vårtor på händer eller fötter. Du kan också få vårtor i underlivet, så kallade kondylom.

Några HPV-typer kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. De syns inte och ger oftast inga besvär, utan kan bara upptäckas genom cellprovtagning. Cellförändringarna kan ibland kan utvecklas till cancer. De HPV-typer som orsakar vårtor brukar inte orsaka cancer. 

Hur kan jag skydda mig mot HPV?

 • Vaccinera dig. Du kan läsa mer i texten om vaccination mot HPV.
 • Använd kondom när du har sex, det ger ett visst skydd mot HPV.

Sluta röka

Du som röker har större risk att få cellförändringar och livmoderhalscancer av HPV-infektioner. Det tar längre tid och är svårare för infektionen att läka om du röker. Det finns hjälp att få för dig som vill sluta röka.

När och var ska jag söka vård

Kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, eller en gynekolog om du tror att du har kondylom. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in

Du kan också kontakta en venereologisk mottagning om en sådan finns där du bor. Andra namn på venerologisk mottagning är Sesammottagning eller hud- och könsmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Undersökningar och utredningar

Västmanland

Information about HPV in other languages

HPV.pdf

 1. سوف يبدأ العمل في إقليم فاستمانلاند بقيام المرأة بأخذ العيّنة بنفسها لفحص فيروس الورم الحُلَيمي البشري - Arabiska
 2. Region Västmanland Introduces Self-sampling for HPV Testing - Engelska
 3. HPV-kotinäytteet otetaan käyttöön Västmanlandin alueella - Finska
 4. Li Herêma Västmanland testgirtina HPV a xwebixwe dikeve dewrê - Kurmanji
 5. آزمایش گرفتن توسط خود برای ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) در بهداری ناحیه وستمنلند به اجرا در می آید - Persiska
 6. Shaybaarka fayruuska HPV ee qofku laf-ahaantiisa iska qaadi karo ayaa Gobolka Västmanland laga hirgelin doonaa - Somaliska
 7. خۆنموونەکێشان بۆ ئازمایشی ڤیروسی پاپیلۆمی مرۆیی HPV لە هەرێمی ڤاستمانلاند ئەنجام دەدرێت - Sorani
 8. Se introduce autotoma de muestras para prueba de VPH en la Región de Västmanland - Spanska
 9. ባዕላዊ ምውሳድ መርመራ ንቫይረስ HPV ኣብ ዞባ ቨስትማንላንድ ክትግበር እዩ - Tigrinska

 

Självprovtagning för HPV i Region Västmanland

Som en del i screeningprogrammet för att upptäcka och förebygga livmoderhalscancer skickas självprov ut till kvinnor i Västmanland. 

Screeningprogrammet riktar sig till alla kvinnor mellan 23-64 år. Men självprovtagningskiten skickas till kvinnor som är 30 år eller äldre. Självprovtagningen är ett alternativ till att ta HPV-provet hos barnmorska. De som är yngre än 30 år kallas till gynekologisk cellprovtagning hos barnmorska.

Vad visar provet

Provtagningen visar förekomst av HPV, humant papillomvirus. I svaret får du veta om provet innehåller HPV eller inte. Långvarig HPV-infektion kan leda till cellförändringar på livmoderhalsen.

Om du är vaccinerad för HPV

Även om du är vaccinerad för HPV bör du provta dig då vaccinet inte ger skydd mot alla typer av HPV som kan orsaka cellförändringar.

När ska jag inte använda ett självprovtagningskit för HPV?

 • När du är gravid, eftersom provet då ska tas av en barnmorska.
 • När du tidigare har fått din livmoder bortopererad.
 • När du har övriga frågor eller önskar hjälp med att ta provet.

Cellförändringar på livmoderhalsen

Det är vanligt att cellförändringar läker av sig själva, men vissa typer av cellförändringar behöver behandlas eftersom de annars kan utvecklas till cancer.

Hur tar jag provet?

Du tar provet med hjälp av en bomullstops som du för in i slidan. Sedan stoppar du topsen i ett provrör som du lägger i det medföljande kuvertet. Kuvertet postar du sedan i en vanlig brevlåda. En detaljerad instruktion finns med i provtagningskitet. 

Vad händer efter provtagningen?

Om provet visar att du bär på HPV blir du kallad till cellprovtagning hos barnmorska tidigast 3 månader efter provsvaret. Barnmorskan tar då ett prov för HPV och prov för cellförändringar på livmoderhalsen.

Om det visar sig att det finns cellförändringar i livmoderhalsen kommer du kallas för ytterligare undersökning hos läkare.

Om du inte bär på HPV behöver du inte göra någonting mer. 

Varför dröjer mitt provsvar och tid för uppföljande provtagning?

Tiden mellan provtagningarna ger möjlighet för HPV infektionen att läka ut. Det är inte farligt att vänta i 3–4 månader med uppföljande prov hos barnmorska.

Är ett HPV-självprov lika säkert som ett HPV-prov taget av barnmorska?

Ja. Lång erfarenhet från forskningsstudier visar att HPV-självprovtagning är lika säkert som provtagning för HPV hos en barnmorska.

Hur ska jag kunna utföra provtagningen lika bra som en barnmorska?

När man tar ett HPV-självprov så behöver man inte ta provet så långt in i slidan som när barnmorskan tar ett cellprov. Det räcker att en tops snurras några varv i slidan. Då samlar man in de celler som behövs för att analysera om det finns HPV i provet eller inte.

Jag har tidigare haft cellförändringar och är därför extra angelägen om att provet blir korrekt taget, hur vet jag att jag klarar det själv?

Om du nyligen haft cellförändringar som ska kontrolleras tätare än vad som görs enligt ordinarie kallelserutin, kommer du inte erbjudas HPV-självprovtagning. Om du däremot haft cellförändringar som kontrolleras enligt ordinarie kallelserutin så kan du komma att erbjudas HPV-självprov.

Vilka kommer att erbjudas HPV-självprov?

Du kan komma att erbjudas ett HPV självprov om du är 30 år eller äldre och inte nyligen haft några cellförändringar. Om du inte erbjuds ett HPV självprov så kommer du får en tid för cellprovtagning hos barnmorska enligt ordinarie kallelserutin.

Vad är skillnaden mellan ett cellprov som tas av barnmorska och ett HPV självprov?

När ett cellprov tas hos barnmorskan så samlar barnmorskan in celler från livmoderhalsen och från slidan. När man tar ett HPV-självprov så samlar man endast in celler från slidan. Man behöver alltså inte samla in celler från livmoderhalsen, det är omöjligt att göra själv.

Alla som är mellan 23 och 64 år och registrerade som kvinnor i folkbokföringen kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Det är frivilligt att gå på kontrollen, men det är viktigt att gå så att du kan upptäcka förändringar tidigt.

Cellprovskontrollerna är ett bra skydd mot livmoderhalscancer. På en kontroll kan cellförändringar upptäckas och tas bort innan de utvecklas till livmoderhalscancer.

En del regioner erbjuder egenprovtagning för HPV. Det innebär att du tar provet själv istället för att låta sjukvårdspersonal göra testet. Du får provtagningsmaterial och instruktioner om hur provet tas. Sedan skickar du provet med post till ett laboratorium för analys.

Du bör inte göra annan egenprovtagning för HPV än den du erbjuds av vården.

Du undersöks igen om du har HPV

Du som har cellförändringar som syns i mikroskop samtidigt som du har en HPV-infektion får en ny kallelse till provtagning.

Du som inte har cellförändringar får en kallelse för ny provtagning. Beroende på vilken typ av HPV du har får du en kallelse för provtagning 18 månader eller tre år senare.

Du undersöks igen efter 18 månader eller tre år om du har fått besked att du har HPV men inte har cellförändringar. Hur lång tid det tar innan du blir kallad till undersökning beror på vilken typ av HPV du har.

De allra flesta har hunnit bli av med sin infektion vid nästa undersökning. Det är bara om du har kvar infektionen som du behöver kontrolleras igen.

Behandling vid HPV

Det finns ingen behandling mot virusinfektionen. Oftast läker den av sig själv. Det kan ta tid, ofta omkring ett år. De flesta vårtor eller infektioner försvinner av sig själv utan någon behandling.

Du kan behandla kondylom eller andra vårtor som inte försvinner med ett läkemedel som du stryker på vårtorna. Andra sätt att behandla vårtorna är att en läkare skär, fryser eller bränner bort dem. 

Här kan du läsa mer om kondylom.

Du som har cellförändringar orsakade av HPV-infektion erbjuds behandling, om cellförändringarna riskerar att utvecklas till cancer. Förändringarna opereras då bort. Efter behandlingen brukar också infektionen försvinna, men det kan ta sex till tolv månader.

Så smittar HPV

HPV sprids från person till person genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom sex. HPV kan smitta genom all slags sex där slemhinnor är i kontakt med varandra.

En del vill veta varifrån viruset kommit men det är väldigt svårt att få reda på. Du kan ha fått dessa virus för länge sedan.

Så kallad smittspårning görs inte vid en HPV-infektion.

Kondylomvårtor och vårtor på händer och fötter sprids lätt, men HPV kan spridas även om det inte finns vårtor.

Sex och HPV

Risken är mycket liten att du återsmittas av en partner.

Använd kondom om du har vaginala eller anala samlag med en ny partner. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Följdsjukdomar

Förutom cancer i livmoderhalsen kan HPV även orsaka mer ovanliga cancerformer. Här är exempel på var du kan få cancer:

 • halsen
 • munhålan
 • ändtarmsöppningen
 • kvinnans yttre könsorgan
 • i slidan
 • på penisen.

Här kan du läsa mer om olika cancerformer.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Till toppen av sidan