MUSKLER

Muskelkramp - sendrag

Muskelkramp innebär att en muskel plötsligt drar ihop sig och gör ont. Om du får kramp i vaden eller under foten kallas det även sendrag. Alla kan få muskelkramp. Kramp i en muskel är vanligt och skadar inte muskeln.

Muskelkramp är vanligt hos äldre och gravida, särskilt under senare delen av graviditeten.

Varför får jag muskelkramp?

Varför man får muskelkramp är oftast inte känt. Det är vanligt att få kramp om du har överansträngt någon muskel. Det kan ske när du till exempel har idrottat eller arbetat länge i trädgården, eller om du suttit, legat eller stått i en obekväm ställning under en längre tid.

Muskelkramp kommer ofta när du ska somna eller när du sover.

Vätskedrivande läkemedel kan göra att du lättare får kramp. Orsaken till muskelkramp kan också vara olika sjukdomar, även om det är ovanligt.

Symtom

Muskelkramp är vanligast i foten eller vaden. När du får kramp drar muskeln plötsligt ihop sig och det gör ont. Muskeln är hård och spänd. Det är vanligt att både kunna se och känna att muskeln har dragit ihop sig.

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta vårdcentralen om du ofta har besvärlig kramp.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Vad kan jag göra själv?

Krampen går ofta över av sig själv inom några minuter. Du kan pröva att gå några steg om du har kramp i benet eller foten. Du kan försöka få krampen att släppa genom att massera och försiktigt sträcka ut muskeln.

Om du har kramp i vaden kan du pröva att ställa dig upp och trycka foten mot golvet.

Om du har kramp i vaden kan du sträcka ut muskeln genom att böja upp foten och trycka den mot exempelvis sänggaveln eller en vägg. Du kan också stå upp, ta ett steg bakåt med det smärtande benet och trycka foten mot golvet.

Ett sätt att förebygga kramp är att pröva att stretcha regelbundet, till exempel när du har motionerat.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan