LEDER

Löparknä

När du får löparknä har senan längs utsidan av knät blivit överbelastad. Det gör ont och en del kan få långvariga besvär, men du blir oftast bra.

Du kan få löparknä om du börjar träna mer än vad kroppen är van vid. Det är vanligast att råka ut för löparknä om du löptränar mycket.

Symtom

Det är vanligt att det gör ont på utsidan av knät när du har löparknä. Smärtan kan vara skärande. Den kommer under träningspasset och ökar efter hand. Besvären kan försvinna om du vilar några dagar för att sedan återkomma vid nästa träningspass.

När och var ska jag söka vård?

Du kan behöva kontakta en vårdcentral om besvären inte går över. Du kan också vända dig till en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Hur kan jag förebygga?

Löpning i nerförsbackar och på sluttande underlag ökar risken för löparknä. Cykelträning och längdskidåkning kan också ge sådana besvär. När du åker längdskidor är det fristilsåkningen som kan ge besvär.

Behandling

Du blir vanligtvis bra från löparknä om du vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare. Du kan behöva byta till en träningsform som inte belastar senan så mycket. Oftast behövs det inga läkemedel, men om du har mycket ont kan du ta receptfria värktabletter.

Besvären kan gå över fortare om du stretchar och får behandling hos fysioterapeutnaprapat eller kiropraktor.

Om du har svåra besvär kan du ibland få lindring av en kortisonspruta där det gör ont. I vissa fall kan senan behöva förlängas genom en operation.

Här kan du se en film med instruktioner om hur du stretchar ett löparknä. Värm gärna upp innan med en promenad innan du stretchar. Det är benet bakom som stretchas för att tänja låret ner mot knät. Man stödjer med det andra benet.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan