BEN OCH FÖTTER

Hälsporre - ont under hälen

Under foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre.

Hälsporren beror på en överbelastning av senan i hålfoten.

Besvären beror många gånger på att du sprungit eller gått för ofta med dåliga skor.

Symtom

När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan brukar gå över när du gått en stund.

Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont. Man kan få långvariga besvär av hälsporre, men de brukar gå över med tiden. Efter ett år är de flesta bra.

Det är inte ovanligt att man får problem med hälsporre igen.

Läs mer om skelett och leder.

Vad kan jag göra själv?

När du har hälsporre bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i skoaffärer, sportbutiker och apotek. Det är viktigt att du avlastar foten när du börjat få ont under hälen.

Du bör vila från framför allt löpning och promenader tills du inte längre har ont om besvären beror på motion. Aktiviteter som inte belastar hälen går däremot bra, till exempel cykling och simning.

Du kan ta kortare promenader efter att du inte längre har ont och utöka dem allt eftersom besvären minskar.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om besvären inte går över trots att du vilat från idrott och skaffat bättre skor och inlägg.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Behandling

Du kan behöva ha personligt utformade inlägg i skorna om du får svårare besvär. Fråga din läkare om du behöver hjälp att komma i kontakt med en ortopedingenjör. Fysioterapi, sjukgymnastik, med bland annat stretchning och tejpning kan också lindra besvären.

Har du mycket ont kan du prova ett smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren. Om du är gravid eller om du är över 75 år, har hjärt-kärlsjukdom och har tidigare haft magsår rekommenderas paracetamol för egenvård istället för NSAID.

En läkare kan ge en kortisonspruta under hälen om inget annat hjälper. Det kan göra att smärtan minskar under några veckor, men innebär också att risken att du överbelastar foten ökar. Därför brukar läkare försöka undvika det.

Har du svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att få så kallad stötvågsbehandling eller bli opererad.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan