ÖRON OCH BALANS

Vaxpropp i örat

Öronvax är oftast mjukt och tillverkas av körtlar i yttre delen av hörselgången. Ibland bildar vaxet en propp som täpper igen hörselgången, det kallas för en vaxpropp. Det finns saker du kan prova att göra själv om du vet att du har en vaxpropp men ibland behövs behandling.

Symtom

Vanliga symtom vid vaxpropp:

  • Du hör sämre.
  • Det känns som att du har lock för örat.

Ibland kan det också klia i hörselgången och göra ont.

Ett tidigt symtom på vaxpropp är om du får lock för örat efter att ha duschat. Det beror på att vatten då har fastnat mellan vaxproppen och trumhinnan.

Vad kan jag göra själv?

Du som är vuxen och har en vaxpropp kan prova att behandla den själv. På apotek finns receptfria medel, till exempel i form av örondroppar och öronsprej. De löser upp och mjukar upp vaxproppen.

Vissa medel säljs i förpackningar med en gummiballong med pip som kan användas för att spola bort vaxet från örat. Det är viktigt att vattnet i ballongen är så kallat fingervarmt, annars kan du få yrsel. Använd inte gummiballongen om din trumhinna är skadad. Gummiballongen kan även köpas separat.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om det inte hjälper med receptfria medel. Det gäller också om du börjar höra sämre eller det rinner var ur örat och det kliar.

Kontakta en vårdcentral om du tror att ditt barn har en vaxpropp, prova inte receptfria medel först.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Undersökning

På vårdcentralen får du berätta om dina symtom. Läkaren tittar sedan i örat med hjälp av ett otoskop. Det ser ut som ett handtag med en liten tratt och lampa i toppen.

Behandling

Det finns flera sätt att ta bort en vaxpropp. Den kan till exempel spolas bort. Då får du först ta på dig ett plastförkläde så att du inte blir våt. Hörselgången spolas sedan försiktigt med ljummet vatten. Vattnet som rinner ut samlas upp i ett kärl. Lite vax i taget kommer ut, men så småningom brukar allt som är kvar komma i en klump. Efter behandlingen torkas örat torrt.

Det är ofta en sjuksköterska som spolar örat efter att en läkare har sett att du har en vaxpropp och att den bör gå att spola ut.

Läkaren kan också ta ut vaxproppen med ett smalt instrument som hen för in i hörselgången eller med hjälp av en speciell öronsug.

Efter behandlingen undersöker läkaren örat igen. 

Vad händer i kroppen?

Öronvax bildas av körtlar i de yttre delarna av hörselgången. Vaxets uppgift är att hållahörselgången ren. Vaxet rinner långsamt ut ur örat och tar med sig skräp. Ibland får vaxet svårare att rinna ut, då kan det bildas en vaxpropp.  

En del saker kan göra det svårare för vaxet att rinna ut. Det kan till exempel vara hörapparater som sluter tätt, öronproppar och hörlurar som sitter i hörselgången och att peta i hörselgången med bomullspinnar.

Hos en del människor är vaxet också segare och ibland blir vaxet extra segt när det kommer vatten i öronen.

Peta inte i hörselgången, varken med ett finger, en handduk eller med bomullspinnar. Det kan skada örat, bidra till ökad vaxproduktion och leda till inflammation i hörselgången.

Till toppen av sidan