Mammografi

Du har fått en kallelse till mammografi

I Sverige kallas alla kvinnor i vissa åldrar att regelbundet röntga brösten. Bröströntgen kallas mammografi. Undersökningen kallas screening. Syftet med screeningen är att upptäcka om det finns några förändringar som kan tyda på bröstcancer. Du kan ha bröstcancer utan att känna det. Chansen att bli fri från bröstcancer ökar om sjukdomen upptäcks tidigt. Screening med mammografi kan nästan alltid upptäcka tidig bröstcancer och även förstadier till bröstcancer.

En del tidiga cancerförändringar kommer aldrig att utvecklas till farlig bröstcancer, men det går inte att avgöra i förväg. Därför behandlas alla tidiga cancerförändringar som om de vore farliga. Några gånger kan screening alltså leda till behandling mot bröstcancer i onödan. 

Mammografiundersökningen går fort. Du behöver inte förbereda dig. Sjuksköterskor med särskild utbildning tar hand om dig under besöket och genomför undersökningen.

I den kallelse som du har fått på svenska står vart du ska gå och vilken tid som är bokad för dig. Om du inte kan då, går det bra att få en ny tid. Screeningen är frivillig. Vid besöket behöver du ha med dig din legitimation. Det går också bra att ta med någon som sällskap.

Läs mer om hur det går till att göra mammografi.

Till toppen av sidan