Amning och flaskmatning

Amning

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger även närhet och trygghet för barnet. Det är vanligt att det känns lite ovant och osäkert att amma i början, men det finns stöd och hjälp att få.

Bebis som ammar från bröst. Fotografi.
Amning ger närhet och trygghet för barnet.

Instruktioner och tips om att amma hittar du i texten Så ammar du.

Film - Anna ammar Elsa

För Anna Gustafsson var det inte alldeles enkelt att amma dottern Elsa i början, men det har gått bättre och bättre med tiden. I den här filmen berättar Anna om hur hon har upplevt amningen och visar tillsammans med Elsa och barnsjuksköterskan Anna Hallgren hur du gör.

När du behöver öka mjölkproduktionen

Du kan öka mjölkproduktionen genom att försöka amma oftare och erbjuda båda brösten vid varje amningstillfälle. Det brukar oftast räcka att amma tätt under några dagar för att mjölkproduktionen ska öka, men ibland kan det ta upp till en vecka.

När du ammar och kompletterar med bröstmjölksersättning

Om barnet får bröstmjölksersättning utöver amningen är det bra att först amma och sedan ge ersättningen. Amning och flaskmatning innebär olika sugtekniker.  En del barn kan föredra att bli matade med flaska, bland annat på grund av att de kan äta snabbare då.

När barn tillfälligt får bröstmjölksersättning kan det vara bra att ge ersättning i kopp eller snipa, en slags drickskål. Det gäller även när barnet är nyfödd. Då kan du även ge ersättningen med sked, eftersom så små barn inte äter så mycket.

Barnets mage är känslig

Ett nyfött barns mage är väldigt liten och inte van att ta hand om mat. Då kan det knipa i magen och göra ont. Ett tecken på att barnet har ont i magen är att hen är orolig vid bröstet. Hen kan till exempel vrida på sig och kanske gny lite.

Låt gärna barnet fortsätta att äta även om hen verkar orolig. Det kan hjälpa barnet att prutta eller bajsa, vilket kan göra att magknipet försvinner. Du kan också lyfta upp barnet på axeln för att hjälpa hen att rapa.

Det är också vanligt att mycket små barn kräks i samband med att de äter. De kan också småkräkas när de rapar. Småkräkningar är helt naturliga och påverkar inte barnets vikt.

En del barn kan skrika mycket och verka ha väldigt ont i magen. Då kan det ibland handla om spädbarnskolik.

Ta emot besök eller inte?

När du nyss har fått barn kan du ha blandade känslor inför att ta emot besök. Du kan behöva tid för dig själv och ditt barn för att få amningen att fungera och för att lära känna ditt barn. Det kan också kännas jobbigt att amma inför andra. Ditt barn kan behöva lugn och ro. Därför är det bra att fundera på hur du vill ha det och säga nej till besök om du inte känner för det.

Amning på natten

De flesta barn vaknar flera gånger varje natt för att äta. Hur ofta barnet vaknar under natten och till vilken ålder är väldigt olika. Nyfödda barn måste äta på natten. En del barn fortsätter att nattammas under hela amningstiden, medan andra nattammas ibland.  

Hur nattamningen upplevs är också väldigt olika. En del märker till exempel knappt att barnet suger, andra tycker att det är mycket ansträngande. Under en period kan det kännas bra, men under en annan period bli uttröttande.

Du behöver vila och motion för att må bra

För att orka med att vara vaken under natten behöver du som förälder vila även under dagen. Följ barnets rytm och försök sova när barnet sover. Ni som är två eller flera som tar hand om barnet kan hjälpas åt på natten. Då kan till exempel partnern eller annan närstående ta hand om barnet direkt efter en amning. Du som ammar kan då få sova tills det är dags igen. Partnern kan också ge urpumpad bröstmjölk eller modersmjölksersättning vid något tillfälle under natten.

Förutom vila är det viktigt att du som ammar får motion varje dag. Det kan till exempel vara en promenad med barnvagnen. Minst 30 minuter bör aktiviteten pågå.

Barnet i egen säng

Forskning visar att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när barn under tre månader sover i samma säng som en förälder. Barnet kan vara hos dig under amningsstunden, men lägg över barnet i en egen säng när hen ska sova. Du kan ha barnets säng stående bredvid din säng, om det är möjligt.

Läs mer om Barn och sömn.

Till toppen av sidan