Trossö vårdcentral, Karlskrona

Fortifikationsgatan 9, Karlskrona

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
0455-73 57 55
Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider
   • Mån - Fre08:00 - 17:00
   Öppettider
   • Mån - Fre07:45 - 17:00
   • Mån - Tor08:00 - 12:00 Tidsbokad provtagni
   • Fre07:45 - 17:00 Ingen provtagning

   Besöksadress:
   Fortifikationsgatan 9, Karlskrona
   Län, kommun:
   Blekinge län, Karlskrona
   Postadress:
   Trossö vårdcentral, Fortifikationsgatan 9, 371 31 Karlskrona

   Vägbeskrivning

   Hitta hit:

   Du hittar oss centralt på Trossö i Karlskrona.

   Vi finns centralt i Karlskrona på Fortifikationsgatan 9. Vi har allt du kan förvänta dig hos en vårdcentral: läkare, distriktssköterskor, äldresjuksköterska, undersköterskor och medicinsk sekreterare. Vi erbjuder även mottagning med specialistsjuksköterskor för dig som har diabetes och astma/KOL. Trossö vårdcentral har även barnavårdscentral med två BVC-sjuksköterskor.


   På vårdcentralen finns den vård som är basen i hälso- och sjukvården, det vill säga den vård som inte kräver sjukhusets resurser eller utrustning. Det är i första hand hit du ska vända dig när du blir sjuk och vill få kontakt med vårdpersonal.

   Driftsform

   Driftsform: Region

   Det finns olika sätt att söka vård beroende på vad du har för besvär eller behov. Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge.

   På samma sida hittar du också vår symtomguide med tips på självhjälp för de vanligaste symtomen som feber, hosta och halsont.

   På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

   • Akuta sjukdomar, skador och besvär.
   • Kontroll av kroniska sjukdomar.
   • Fysioterapi och rehabilitering.
   • Förebyggande hjälp som vaccinationer, hälsokontroller och råd om levnadsvanor.

   • Jourcentralen har öppet vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Lördagar och söndagar har jourcentralen öppet mellan klockan 08.00 och 21.00. Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Du bokar tid på jourcentralen genom appen Din vård Region Blekinge som du hittar via länken högre upp på sidan. Du kan också ringa 1177 för att få en medicinsk bedömning som kan leda till en tid på jourcentralen.

    Läs mer på jourcentralens sida

   • Våra vårdrelaterade yrken på vårdcentralen är allmänläkare, arbetsterapeut, distriktssköterska, kurator, medicinsk sekreterare, fysioterapeut/sjukgymnast, undersköterska och äldresjuksköterska.

    Hos oss finns både manliga och kvinnliga läkare. Hos oss kan du också i mån av plats lista dig hos en läkare.

    Verksamhetschef för Trossö vårdcentral är Mats Berggren.

   • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Trossö vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.

    När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

    För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

   • På Region Blekinges vårdcentraler i Karlskrona med omnejd har vi samlat arbetsterapeuter, fysioterapeuter/sjukgymnaster och kuratorer under en och samma enhet - Karlskrona rehabcenter! Allt för att underlätta för dig. Vårt samarbete innebär att då du kontaktar oss, får du tillgång till alla våra resurser och kompetens som kan hjälpa dig på bästa sätt. Välkommen att kontakta oss för rådgivning och tidbokning!

    Läs mer om Karlskrona rehabcenter

   • Astmamottagningen är till för dig som har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Här arbetar astma- och KOL-sjuksköterska med högskoleutbildning i allergi, astma och KOL i samarbete med läkare, arbetsterapeut och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Vi utreder, behandlar, gör uppföljningar och ger stöd och förebyggande åtgärder.

   • Alla barn mellan 0-6 år har rätt till kostnadsfri barnhälsovård enligt ett nationellt program. Under barnets första år är besöken täta och görs på barnavårdscentralen (BVC), som hembesök och i föräldragrupper.

    På BVC görs hälsoundersökningar och samtalas om exempelvis barns hälsa, utveckling, kost, sömn, säkerhet och föräldraskap. Alla barn erbjuds vaccinationer mot ett flertal sjukdomar.

    På BVC arbetar specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som samarbetar med exempelvis psykologer, logopeder, dietister, barnsjukvård, barnomsorg och socialtjänst.

    Innan du kommer på besök hos oss måste du beställa tid hos distriktssköterskan.

    Läs mer om barnhälsovård på 1177.se

    Läs tema Barn och föräldrar på 1177.se

   • På vårdcentralerna finns första linjen för barn och ungas psykiska hälsa. Hit kan barn, ungdomar samt deras familjer komma för att få råd, stöd och kortare behandling vid till exempel stress, oro, nedstämdhet, ilska eller sömnsvårigheter. Det kan även handla om kriser eller konflikter i hemmet. Barn och ungdomar upp till 18 år kan komma tillsammans med sin familj eller själva. Föräldrar kan även komma utan sina barn. Barnlotsen som nås via första linjen för barn och ungas psykiska hälsa kan hjälpa de familjer som inte vet vart de ska vända sig så de kommer rätt. Vi som jobbar här är legitimerade psykologer och psykoterapeuter samt kuratorer och vi har tystnadsplikt.

    Du når oss på vår callbacktelefon 0457-73 10 16.

   • Till diabetesmottagningen kallas du som har diabetes typ 2 för information, uppföljning, stöd till förebyggande åtgärder och behandling. Om du precis har fått diabetes, kan du ofta klara dig med kostbehandling. Du kan då få råd om hur du på bästa sätt ändrar din kost och håller dig i form.

   • Familjeläkarna är specialister inom allmänmedicin. Detta innebär att samtliga familjeläkare har en bred medicinsk utbildning och kompetens att ta hand om de flesta sjukdomssymtom. Om det behövs kan familjeläkaren ge remiss till annan vård.

   • Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du har psykiska besvär. Det kan till exempel vara ångest, depression, sorg, eller svårt att sova.

    Ibland räcker det med besöket hos oss. Annars hjälper vi dig vidare till specialistvård.

    Läs mer:

   • Ring oss för sjukvårdsrådgivning och tidsbeställning. Vi har en återuppringningstjänst, så du blir erbjuden en tid när vi ringer tillbaka.

   • Äldremottagningen är till för dig som är 85 år eller äldre. Här arbetar äldresjuksköterska tillsammans med läkare och övrig personal. Vi erbjuder hälsosamtal, stöd och förbyggande åtgärder samt behandling och uppföljning.

   • Alla vårdcentraler har ett gemensamt grundutbud som bland annat innehåller grundläggande hälso- och sjukvård, barnhälsovård, rehabilitering, psykosociala insatser, rådgivning och förebyggande insatser. Utöver det erbjuder vi också intyg, resevaccinationer med rådgivning, övriga vaccinationer och hälsokontroller.

   • Information om PSA-provtagning

    PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen.

    PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

    Med denna information och den bifogade broschyren från Socialstyrelsen, vill Region Blekinge informera dig som är man mellan 50 och 70 år och inte har några symptom på prostatacancer, om PSA-blodprov.

    Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas. Du tar själv ställning till om du vill testa dig genom att värdera tänkbara fördelar och nackdelar med provet.

    Fördelar och nackdelar med PSA-provtagning

    En tidigt funnen prostatacancer kan ofta botas. Det enklaste sättet att spåra prostatacancer är med ett PSA-blodprov. Den viktigaste fördelen med PSA-prov är att tidig upptäckt och behandling av prostatacancer minskar risken för allvarlig prostatacancer i framtiden.

    Den viktigaste nackdelen är att hos en del män kan en prostatacancer upptäckas och behandlas trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

    För att du ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt vill vi att du läser igenom broschyren "Om PSA-prov" och sedan tar ställning till om du vill testa dig.
    Är du 50-70 år och har beslutat dig för provtagning efter att ha läst informationen ovan och den bifogade broschyren "Om PSA-prov"? Kontakta din vårdcentral för provtagning.
    Mer information finns på 1177.se, sök PSA.

    Tillhör du de män som redan testat dig?

    Har testet visat ett PSA-värde under 1,0 behöver du inte ta nästa förrän efter sex år.
    Män över 60 år som har ett PSA-värde under 1,0 behöver inte ta fler PSA-blodprov.
    Alla män som har ett PSA-värde mellan 1 och 3 bör kontrollera sig vart annat år. Din läkare informerar dig om vad som gäller för dig.

    Män med två nära släktingar (far, bror, son) med prostatacancer bör kontrolleras regelbundet från 40 års ålder. Kontakta din läkare.

    Du som har tagit del av Socialstyrelsens information om PSA-provtagning kan gå till din vårdcentral för provtagning utan remiss.

    Socialstyrelsens information om PSA-provtagning.

    Om du, efter att ha läst Socialstyrelsens information om PSA-provtagning vill ta PSA-prov, gå till din vårdcentral och fyll i blanketten Frågor till Dig som funderar på att ta PSA-prov. Du hittar blankett för utskrift här under, den finns också utskriven på din vårdcentral.

   Till toppen av sidan