Sölvesborgs vårdcentral

Markgatan 30

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00
Tisdag08.00–17.00
Onsdag08.00–17.00
Torsdag08.00–17.00
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–17.00
Tisdag07.30–19.00
Onsdag07.30–17.00
Torsdag07.30–17.00
Fredag07.30–17.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Markgatan 30
Län, kommun:
Blekinge län, Sölvesborg
Postadress:
Markgatan 30, 294 32 Sölvesborg

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Det går bra att ta sig till vårdcentralen med tåg och buss. Tåg och busstation finns på 10-15 minuters gångavstånd.

Foto av Sölvesborgs vårdcentrum Ask och Embla

Vid finns i ett centralt och bra läge i Sölvesborg på Markgatan 30. Här möter du läkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster och psykiatrisjuksköterska. Våra läkare har allmänmedicinsk specialistkompetens. Hos oss arbetar vi i team, vilket innebär att vi samverkar med varandra. Vi får tillgång till alla kompetenser och kan sätta en tydlig fokus på dig och din hälsa. Dessutom arbetar vi med förebyggande hälsovård och hälsofrågor. Läs mer om vad vi erbjuder under fliken Vårt utbud.

På vårdcentralen finns den vård som är basen i hälso- och sjukvården, det vill säga den vård som inte kräver sjukhusets resurser eller utrustning. Det är i första hand hit du ska vända dig när du blir sjuk och vill få kontakt med vårdpersonal.

Driftsform: Region

Det finns olika sätt att söka vård beroende på vad du har för besvär eller behov. Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge.

På samma sida hittar du också vår symtomguide med tips på självhjälp för de vanligaste symtomen som feber, hosta och halsont.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

• Akuta sjukdomar, skador och besvär.
• Kontroll av kroniska sjukdomar.
• Fysioterapi och rehabilitering.
• Förebyggande hjälp som vaccinationer, hälsokontroller och råd om levnadsvanor.

 • Jourcentralen har öppet vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Lördagar och söndagar har jourcentralen öppet mellan klockan 08.00 och 21.00. Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Du bokar tid genom att ringa jourcentralen på telefon. Du kan också ringa 1177 för att få en medicinsk bedömning som kan leda till en tid på jourcentralen.

  Läs mer på jourcentralens sida

 • Vårdrelaterade yrken på vårdcentralen är allmänläkare, distriktssköterska, fysioterapeut/sjukgymnast, medicinsk sekreterare, psykiatrisjuksköterska och undersköterska.

 • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Sölvesborgs vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.

  När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

  För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

 • Astma- och KOL-mottagningen är till för dig som har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Här arbetar astma- och KOL-sjuksköterskor med högskoleutbildning i allergi, astma och KOL i samarbete med läkare och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Vi utreder, behandlar, gör uppföljningar och ger stöd och förebyggande åtgärder. Du når astma- och KOL-mottagningen på telefonnummer 0456-73 13 10.

 • Provtagning sker efter tidsbokning. Ringer 0456-73 13 10 för tidsbokning.

 • Alla barn mellan 0-6 år har rätt till kostnadsfri barnhälsovård enligt ett nationellt program. Under barnets första år är besöken täta och görs på barnavårdscentralen (BVC), som hembesök och i föräldragrupper.

  På BVC görs hälsoundersökningar och samtalas om exempelvis barns hälsa, utveckling, kost, sömn, säkerhet och föräldraskap. Alla barn erbjuds vaccinationer mot ett flertal sjukdomar.

  På BVC arbetar specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som samarbetar med exempelvis psykologer, logopeder, dietister, barnsjukvård, barnomsorg och socialtjänst.

  Kontaktuppgifter för rådgivning och bokning:

  Innan du kommer på besök hos oss måste du beställa tid. Du når BVC på telefonnummer 0456-73 13 10.

  Läs mer om barnhälsovård på 1177.se

  Läs tema Barn och föräldrar på 1177.se

 • Demenssjuksköterskan vänder sig till dig som har en demenssjukdom eller har en närstående med demenssjukdom. Vi kan ge hjälp hemma hos dig som är sjuk, både om du bor i det egna hemmet eller ett särskilt boende. Kontakta kommunen om du är orolig för egen del eller för någon närstående. Du når Sölvesborgs kommun på telefonnummer 0456-81 60 00. 

 • Till diabetesmottagningen kallas du som har diabetes typ 2 för information, uppföljning, stöd till förebyggande åtgärder och behandling. Om du precis har fått diabetes, kan du ofta klara dig med kostbehandling. Du kan då få råd om hur du på bästa sätt ändrar din kost och håller dig i form. Du når diabetesmottagningen på telefonnummer 0456-73 13 10.

 • Om du har problem från muskler och leder kan du vända dig till oss för bedömning och behandling. Du behöver inte ha remiss utan kan vända dig direkt till oss. Vi samarbetar med övrig personal på vårdcentralen. Du når oss på telefonnummer 0456-73 13 10.

 • När du blir sjuk eller får någon mindre skada behöver du inte alltid träffa en läkare. Då kan du kontakta en distriktssköterska. Innan du kommer på besök till oss måste du boka tid hos distriktsköterskan. Du når oss på telefonnummer 0456-73 13 10.

 • Familjeläkarna är specialister inom allmänmedicin. Detta innebär att samtliga familjeläkare har en bred medicinsk utbildning och kompetens att ta hand om de flesta sjukdomssymtom. Om det behövs kan familjeläkaren ge remiss till annan vård. När du ringer erbjuds du att bli uppringd av oss vid en särskild tidpunkt. Då ringer en distriktssköterska upp dig och lyssnar på vad just du behöver hjälp med för att möta ditt behov på bästa sätt. Du når oss på telefonnummer 0456-73 13 10.

  Behöver du nytt recept tar det ungefär fem arbetsdagar.

  Provtagning sker efter tidsbokning. Vid vissa provtagningar måste du vara fastande. Det innebär att du inte får äta, dricka, röka eller ta några mediciner minst 12 timmar innan provtagningen.

 • Vi prioriterar diabetiker, personer med sänkt cirkulation i fötterna, reumatiker med fotfelställningar och personer med vissa hudsjukdomar.

  För att få kontakt med fotvården ska du vända dig till medicinmottagningen i Karlshamn, som du når via växeln på telefonnummer 0456-73 10 00.

 • Inkontinens, urinläckage, är ett problem som drabbar minst en halv miljon svenskar. För många är det en dold sjukdom eftersom det kan vara svårt att prata om sitt urinläckage. För att komma till inkontinensmottagningen, kontakta din vårdcentral, läkarmottagning eller distriktssköterskemottagning.

   

 • Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du har psykiska besvär. Det kan till exempel vara ångest, depression, sorg, eller svårt att sova.

  Ibland räcker det med besöket hos oss. Annars hjälper vi dig vidare till specialistvård.

  Läs mer:

 • Sölvesborgs vårdcentral erbjuder koordinering av sjukskrivning och rehabilitering till patienter som har ett särskilt behov av individuellt stöd för att kunna återgå till eller inträda i arbetslivet. Rehabiliteringskoordinatorn samordnar insatserna runt patienten och samverkar med övriga verksamheter i hälso- och sjukvården, kontaktar arbetsgivare eller arbetsförmedlingen för att underlätta återgång i arbete eller vara kvar i arbete. Andra viktiga samarbetspartners är Försäkringskassan och kommunens socialtjänst.

  Du når rehabiliteringskoordinatorn via telefonnummer 0734-47 16 60.

 • Tobaksavvänjning innebär att du kan du få professionell hjälp med att sluta röka och snusa av en specialutbildad sjuksköterska. Det kostar 100 kronor per besök. Du når oss på telefonnummer 0456-73 13 10.

 • På vårdcentralen i Sölvesborg finns en äldrevårdsmottagning för dig som är 75 år eller äldre. Här sker planerade besök efter tidsbokning i en lugn miljö. Äldrevårdsmottagningen har ett eget telefonnummer, 0456-73 13 20, som är utan knappval. Telefontid är måndag- fredag klockan 08.30-09.30 Vårt mål är att ge dig en tillgänglig vård som bygger på kontinuitet och delaktighet, anpassad efter dina behov.

 • Alla vårdcentraler har ett gemensamt grundutbud som bland annat innehåller grundläggande hälso- och sjukvård, barnhälsovård, rehabilitering, psykosociala insatser, rådgivning och förebyggande insatser. 

  Utöver det erbjuder vi hälsokontroll, intyg och resevaccination.

 • Information om PSA-provtagning

  PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen.

  PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

  Med denna information och den bifogade broschyren från Socialstyrelsen, vill Region Blekinge informera dig som är man mellan 50 och 70 år och inte har några symptom på prostatacancer, om PSA-blodprov.

  Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas. Du tar själv ställning till om du vill testa dig genom att värdera tänkbara fördelar och nackdelar med provet.

  Fördelar och nackdelar med PSA-provtagning

  En tidigt funnen prostatacancer kan ofta botas. Det enklaste sättet att spåra prostatacancer är med ett PSA-blodprov. Den viktigaste fördelen med PSA-prov är att tidig upptäckt och behandling av prostatacancer minskar risken för allvarlig prostatacancer i framtiden.

  Den viktigaste nackdelen är att hos en del män kan en prostatacancer upptäckas och behandlas trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

  För att du ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt vill vi att du läser igenom broschyren "Om PSA-prov" och sedan tar ställning till om du vill testa dig.
  Är du 50-70 år och har beslutat dig för provtagning efter att ha läst informationen ovan och den bifogade broschyren "Om PSA-prov"? Kontakta din vårdcentral för provtagning.
  Mer information finns på 1177.se, sök PSA.

  Tillhör du de män som redan testat dig?

  Har testet visat ett PSA-värde under 1,0 behöver du inte ta nästa förrän efter sex år.
  Män över 60 år som har ett PSA-värde under 1,0 behöver inte ta fler PSA-blodprov.
  Alla män som har ett PSA-värde mellan 1 och 3 bör kontrollera sig vart annat år. Din läkare informerar dig om vad som gäller för dig.

  Män med två nära släktingar (far, bror, son) med prostatacancer bör kontrolleras regelbundet från 40 års ålder. Kontakta din läkare.

  Du som har tagit del av Socialstyrelsens information om PSA-provtagning kan gå till din vårdcentral för provtagning utan remiss.

  Socialstyrelsens information om PSA-provtagning.

  Om du, efter att ha läst Socialstyrelsens information om PSA-provtagning vill ta PSA-prov, gå till din vårdcentral och fyll i blanketten Frågor till Dig som funderar på att ta PSA-prov. Du hittar blankett för utskrift här under, den finns också utskriven på din vårdcentral.

 • Har du på grund av skada, sjukdom eller ålder fått svårt att klara din vardag självständigt? Det kan handla om aktivitetsbalans i vardagen, handrehabilitering, smärta, sömn samt neurologi. Våra arbetsterapeuter hjälper dig med bedömning, träning, rådgivning och praktiska lösningar som gör vardagen enklare.

  Arbetsterapeuterna på Linden tar emot dig som är listad på de offentliga vårdcentralerna i Ronneby, Kallinge, Bräkne-Hoby, Karlshamn samt Sölvesborg och Olofström. Du är välkommen att kontakta Rehabiliteringsmottagningen Linden för tid till arbetsterapeut. För att boka tid hos oss behövs ingen remiss. Du kan alltså vända dig direkt till Rehabiliteringsmottagningen Linden utan att först ha varit hos läkare eller sjuksköterska angående dina besvär. Telefonnummer 0454-733460.

 • En väg in, kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa är en gemensam kontaktväg för barn och unga från 6 år upp till 18 år som mår psykiskt dåligt. Här får du som är ungdom eller vårdnadshavare rådgivning och bedömning av fortsatt vårdbehov på vårdcentral eller inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

  Du hittar mer information och kontakuppgifter här.

Till toppen av sidan