Samariten vårdcentral, Karlshamn

Samaritens vårdcentral, Länsmansvägen 1, 374 80 Karlshamn

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–12.00Mörrum 73 34 00
Måndag08.00–17.00Samariten 73 34 02
Tisdag08.00–12.00Mörrum 73 34 00
Tisdag08.00–17.00Samariten 73 34 02
Onsdag08.00–12.00Mörrum 73 34 00
Onsdag08.00–17.00Samariten 73 34 02
Torsdag08.00–12.00Mörrum 73 34 00
Torsdag08.00–17.00Samariten 73 34 02
Fredag08.00–12.00Mörrum 73 34 00
Fredag08.00–17.00Samariten 73 34 02
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00Samariten
Tisdag08.00–17.00Samariten
Onsdag08.00–17.00Samariten
Torsdag08.00–17.00Samariten
Fredag08.00–17.00Samariten
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Samaritens vårdcentral, Länsmansvägen 1, 374 80 Karlshamn
Län, kommun:
Blekinge län, Karlshamn
Postadress:
Samaritens vårdcentral, Länsmansvägen 1, 374 80 Karlshamn

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Samaritens vårdcentral: parkering finns vid huvudingången till Blekingesjukhuset och bussar stannar 200 meter från huvudingången.

Samaritens vårdcentral är lätt att hitta vid Blekingesjukhuset i Karlshamn. Vi har allt du kan förvänta dig hos en vårdcentral: läkare, distriktssköterskor, distriktssjukgymnaster och psykolog. Hos oss finns både manliga och kvinnliga läkare och sjuksköterskor. Vi har personal som utöver svenska även talar andra språk.


Vi är en utbildningsvårdcentral. Det betyder att vi satsar på att utbilda framtidens specialistläkare i allmänmedicin. Vi ger läkare som har studerat utomlands en bra start på vägen till deras specialisttjänstgöring. Varje läkare jobbar sida vid sida med en erfaren handledare och gott om tid för dig som patient.


På vårdcentralen finns den vård som är basen i hälso- och sjukvården, det vill säga den vård som inte kräver sjukhusets resurser eller utrustning. Det är i första hand hit du ska vända dig när du blir sjuk och vill få kontakt med vårdpersonal.

Vi satsar på tillgänglighet. Vi vill finnas tillgängliga på telefon genom vår callback under hela dagen.

Driftsform: Region

Det finns olika sätt att söka vård beroende på vad du har för besvär eller behov. Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge.

På samma sida hittar du också vår symtomguide med tips på självhjälp för de vanligaste symtomen som feber, hosta och halsont.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

• Akuta sjukdomar, skador och besvär.
• Kontroll av kroniska sjukdomar.
• Fysioterapi och rehabilitering.
• Förebyggande hjälp som vaccinationer, hälsokontroller och råd om levnadsvanor.

 • Jourcentralen har öppet vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Lördagar och söndagar har jourcentralen öppet mellan klockan 08.00 och 21.00. Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Du bokar tid genom att ringa jourcentralen på telefon. Du kan också ringa 1177 för att få en medicinsk bedömning som kan leda till en tid på jourcentralen.

  Läs mer på jourcentralens sida

 • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Samariten vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.


  När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

  För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

 • Astma- och KOL-mottagningen är till för dig som har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Här arbetar astma- och KOL-sjuksköterskor med högskoleutbildning i allergi, astma och KOL i samarbete med läkare och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Vi utreder, behandlar, gör uppföljningar och ger stöd och förebyggande åtgärder.

  För att få hjälp vid mottagningen måste du ha valt Samaritens vårdcentral som din mottagning.

 • Alla barn mellan 0-6 år har rätt till kostnadsfri barnhälsovård enligt ett nationellt program. Under barnets första år är besöken täta och görs på barnavårdscentralen (BVC), som hembesök och i föräldragrupper.

  På BVC görs hälsoundersökningar och samtalas om exempelvis barns hälsa, utveckling, kost, sömn, säkerhet och föräldraskap. Alla barn erbjuds vaccinationer mot ett flertal sjukdomar.

  På BVC arbetar specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som samarbetar med exempelvis psykologer, logopeder, dietister, barnsjukvård, barnomsorg och socialtjänst.

  Samaritens och Mörrums barnavårdscentraler finns i gemensamma lokaler på Lärkvägen 96 i Asarum och kallas för Linden. Du når Linden på telefonnummer 0454-73 33 51 under helgfria vardagar mellan 08.30-09.30.

  Vid kontakt och rådgivning angående sjukdom kopplar du vidare som vanligt
  när du ringer Samaritens callback.

  Läs mer om barnhälsovård på 1177.se

  Läs tema barn och föräldrar på 1177.se

 • Demenssjuksköterskan vänder sig till dig som har en demenssjukdom eller har en närstående med demenssjukdom. Vi kan ge hjälp hemma hos dig som är sjuk, både om du bor i det egna hemmet eller ett särskilt boende. Kontakta oss om du är orolig för egen del eller för någon närstående.

 • Till diabetesmottagningen kallas du som har diabetes typ 2 för information, uppföljning, stöd till förebyggande åtgärder och behandling. Om du precis har fått diabetes, kan du ofta klara dig med kostbehandling. Du kan då få råd om hur du på bästa sätt ändrar din kost och håller dig i form. För att få hjälp vid mottagningen måste du ha valt Samaritens vårdcentral som din mottagning.

 • Fysioterapi (sjukgymnastik) går ut på att ge behandling när man har problem i rörelse- och stödjeorganen. Sjukgymnastik inom primärvården kallas för distriktssjukgymnastik och vi som arbetar här är distriktssjukgymnaster. Du behöver inte ha remiss för att få komma hit utan kan kontakta oss direkt.

  Sjukgymnasterna på Linden
  Telefon 0454-73 34 60

 • När du blir sjuk eller får någon mindre skada behöver du inte alltid träffa en läkare. Då kan du kontakta en distriktssköterska. Innan du kommer på besök hos oss måste du boka tid hos distriktssköterskan. Vår verksamhet är indelad i olika team. Om du inte vet vilket team du tillhör går det bra att ringa valfritt telefonnummer så hjälper vi dig rätt.

  Distriktssköterskemottagning finns på Samaritens vårdcentral och på Läkarmottagningen i Mörrum.

 • Familjeläkarna är specialister inom allmänmedicin. Detta innebär att samtliga familjeläkare har en bred medicinsk utbildning och kompetens att ta hand om de flesta sjukdomssymtom. Om det behövs kan familjeläkaren ge remiss till annan vård.

 • Vår flyktingmottagning erbjuder hälsosamtal till nyanlända flyktingar som antingen kommer med sin familj eller ensam. Samtalen är gratis och frivilliga. Vi går igenom ditt hälsotillstånd och tar blodprover. Du får också information om hur sjukvården fungerar i Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter du har.

  Du kommer i kontakt med oss genom vår telefon 0454-73 34 02.

 • Denna mottagning vänder sig till dig som har problem med urininkontinens (läckage). Här kan du få hjälp med:

  • bedömning av din inkontinens
  • träningsprogram
  • utprovning av inkontinenshjälpmedel.

  Inkontinenshjälpmedel är gratis, besöket kostar 100 kr.

  Du kommer i kontakt med oss genom vår telefon 0454-73 34 02.

 • För provtagning på laboratoriet behöver du boka en tid. Det kan göras via telefonrådgivningen 0454-73 34 02 eller så kan du boka din tid direkt här på 1177.se, Boka direkt.

  Om du ska lämna fasteblodsocker eller andra fastande prover ska du inte ha ätit eller druckit någonting på 12 timmar före provtagningen.

 • På vår livsstilsmottagning ser vi hela dig, både kropp och själ. Vi går igenom ett antal frågor kring din livstil och tillsammans med dig försöker vi hitta lösningar för att du ska få balans i ditt liv och må bättre. Vi kan hjälpa dig med till exempel:

  • råd och tips kring kost och hälsa
  • viktminskning
  • att sluta med missbruk av nikotin och alkohol
  • akupunktur mot stress och sömnbesvär.

  Boka tid genom att ringa oss på telefonnummer 0454-73 34 02.

  Tobaksavvänjning innebär att du kan du få professionell hjälp med att sluta röka och snusa av en specialutbildad sjuksköterska. Det kostar 100 kronor per besök. Kontakta oss för mer information.

 • Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du har psykiska besvär. Det kan till exempel vara ångest, depression, sorg, eller svårt att sova.

  Ibland räcker det med besöket hos oss. Annars hjälper vi dig vidare till specialistvård.

  Läs mer:

 • Hos psykologen kan du få behandling för till exempel depressioner, ångest, stress och när du har hamnat i en kris. Du behöver ha remiss från en läkare för att få tid hos psykologen.

 • Vi erbjuder koordineringsinsatser till dig som är sjukskriven för att främja din återgång i arbete tillsammans med vår rehabiliteringskoordinator.

  Koordineringsinsatserna ges efter behov inom hälso- och sjukvårdsverksamheten och består av personligt stöd, intern samordning och samverkan med andra myndigheter.  Du kan till exempel erbjudas information kring din sjukskrivning- och rehabiliteringsprocess. Du kan även få ett samtal där dina resurser, begränsningar och behov tydliggörs utifrån den situation du är i.

  Du kommer i kontakt med vår rehabiliteringskoordinator genom att ringa 0454-733402.

 • Du kan få samtalsbehandling av vår psykiatrisjuksköterska.

 • Alternativ eller kompletterande behandling vid stress, sömnsvårigheter och beroendeproblematik. Vi erbjuder tio behandlingar två gånger i veckan.

 • Alla vårdcentraler har ett gemensamt grundutbud som bland annat innehåller grundläggande hälso- och sjukvård, barnhälsovård, rehabilitering, psykosociala insatser, rådgivning och förebyggande insatser. Utöver det erbjuder vi också hälsokontroll, intyg i samband med förnyelse av körkort för tung trafik och resevaccination.

 • Information om PSA-provtagning

  PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen.

  PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

  Med denna information och den bifogade broschyren från Socialstyrelsen, vill Region Blekinge informera dig som är man mellan 50 och 70 år och inte har några symptom på prostatacancer, om PSA-blodprov.

  Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas. Du tar själv ställning till om du vill testa dig genom att värdera tänkbara fördelar och nackdelar med provet.

  Fördelar och nackdelar med PSA-provtagning

  En tidigt funnen prostatacancer kan ofta botas. Det enklaste sättet att spåra prostatacancer är med ett PSA-blodprov. Den viktigaste fördelen med PSA-prov är att tidig upptäckt och behandling av prostatacancer minskar risken för allvarlig prostatacancer i framtiden.

  Den viktigaste nackdelen är att hos en del män kan en prostatacancer upptäckas och behandlas trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

  För att du ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt vill vi att du läser igenom broschyren "Om PSA-prov" och sedan tar ställning till om du vill testa dig.
  Är du 50-70 år och har beslutat dig för provtagning efter att ha läst informationen ovan och den bifogade broschyren "Om PSA-prov"? Uppsök då Brunnsgårdens vårdcentral för provtagning.
  Mer information finns på 1177.se, sök PSA.

  Tillhör du de män som redan testat dig?

  Har testet visat ett PSA-värde under 1,0 behöver du inte ta nästa förrän efter sex år.
  Män över 60 år som har ett PSA-värde under 1,0 behöver inte ta fler PSA-blodprov.
  Alla män som har ett PSA-värde mellan 1 och 3 bör kontrollera sig vart annat år. Din läkare informerar dig om vad som gäller för dig.

  Män med två nära släktingar (far, bror, son) med prostatacancer bör kontrolleras regelbundet från 40 års ålder. Kontakta din läkare.

  Du som har tagit del av Socialstyrelsens information om PSA-provtagning kan gå till din vårdcentral för provtagning utan remiss.

  Socialstyrelsens information om PSA-provtagning.

  Om du, efter att ha läst Socialstyrelsens information om PSA-provtagning vill ta PSA-prov, gå till din vårdcentral och fyll i blanketten Frågor till Dig som funderar på att ta PSA-prov. Du hittar blankett för utskrift här under, den finns också utskriven på din vårdcentral.

 • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Wämö vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.

  När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

  För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

 • En väg in, kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa är en gemensam kontaktväg för barn och unga från 6 år upp till 18 år som mår psykiskt dåligt. Här får du som är ungdom eller vårdnadshavare rådgivning och bedömning av fortsatt vårdbehov på vårdcentral eller inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

  Du hittar mer information och kontakuppgifter här.

Vårdcentralen har två team:

0454-73 34 02 Samaritens vårdcentral

0454-73 34 00 Läkarmottagningen i Mörrum

Till toppen av sidan